De Groningse architecten Rob Hendriks en Paul van Bussel overhandigen met Wilma Jansen van BNA symbolisch het BNA Witboek & de Architectenpool Groningen aan Frits Postema van Dorpsbelangen Krewerd, Jan Wigboldus voorzitter van het Groninger Gasberaad
Copyright: BNA
BNA-directeur Fred Schoorl overhandigt op zijn beurt het BNA Witboek & de Architectenpool Groningen aan project-DG Groningen Bovengronds Anita Wouters en Bouwagenda-voorzitter Bernard Wientjes.
Copyright: BNA
De Groningse architecten Rob Hendriks en Paul van Bussel overhandigen met Wilma Jansen van BNA symbolisch het BNA Witboek & de Architectenpool Groningen aan Frits Postema van Dorpsbelangen Krewerd, Jan Wigboldus voorzitter van het Groninger Gasberaad
Copyright: BNA
BNA-directeur Fred Schoorl overhandigt op zijn beurt het BNA Witboek & de Architectenpool Groningen aan project-DG Groningen Bovengronds Anita Wouters en Bouwagenda-voorzitter Bernard Wientjes.
Copyright: BNA

Architectenpool en 'witboek' voor aarbevingsgebied Groningen

16 februari 2018, 13:37
De BNA heeft een architectenpool en ‘witboek’ gelanceerd om architecten meer te betrekken bij de versterkingsopgave voor het aardbevingsgebied in Groningen. In de architectenpool staan architectenbureaus die ervaring hebben met ontwerpen in dit of andere bevingsgebieden en iets kunnen betekenen voor de getroffen Groningers. Het online witboek laat voorbeelden van projecten zien.

Hoewel er al de nodige voorbeelden bestaan van projecten die onder architectuur zijn gerealiseerd, mag de rol van architecten bij de versterkingsopgave in Groningen veel groter, volgens woordvoerder Renson van Tilborg van de BNA. “De opgave is vooral gericht op reparatie en daarbij worden wel veel ingenieurs ingeschakeld, maar geen architecten. Partijen als de NAM kloppen niet bij ons aan.”

En dat, terwijl de opgave juist om de inzet van architecten vraagt, aldus Van Tilborg. “Je kunt huizen wel versterken, maar wat betekent dit voor het dorpsgezicht? Om de ruimtelijke kwaliteit te bewaken en de duurzaamheid te waarborgen, zijn architecten nodig.”

De architectenpool is een online service voor bewoners en organisaties die een architect in de arm willen nemen. “Tal van architecten en ruimtelijke ontwerpers met verstand van het bevingsgebied staan klaar”, aldus de BNA.

Energy Academy
In het witboek zijn (op dit moment) 49 voorbeeldprojecten in het gebied te zien. Daaronder prominente gebouwen als de Energy Academy Groningen, maar bijvoorbeeld ook aardbevingsbestendige woningen en de herontwikkeling van een voormalig fabrieksterrein.

“Met het witboek willen we laten zien dat architecten en ruimtelijke ontwerpers als geen ander in staat zijn om de bouwopgave en ruimtelijke opgaven die voortvloeien uit de aardbevingen in Groningen goed en deskundig aan te pakken. Voorbij de scheur, vanuit een integrale aanpak waarin veiligheid, toekomstperspectief en ruimtelijke kwaliteit in samenhang worden bekeken”, aldus de BNA.

Mediacampagne
Om de architectenpool en het witboek ook echt een succes te laten worden, is de BNA een intensieve lobby- (bij onder andere de ministeries van Binnenlandse en Economische Zaken) en mediacampagne (in onder andere Trouw en het Dagblad van het Noorden) gestart, evenals een samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester. 

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

3 juli, 2:19

Winnaars Archiprix 2020 bekend

3 juli, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

3 juli, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

2 juli, 4:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

2 juli, 9:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

2 juli, 9:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan