De Groningse architecten Rob Hendriks en Paul van Bussel overhandigen met Wilma Jansen van BNA symbolisch het BNA Witboek & de Architectenpool Groningen aan Frits Postema van Dorpsbelangen Krewerd, Jan Wigboldus voorzitter van het Groninger Gasberaad
Copyright: BNA
BNA-directeur Fred Schoorl overhandigt op zijn beurt het BNA Witboek & de Architectenpool Groningen aan project-DG Groningen Bovengronds Anita Wouters en Bouwagenda-voorzitter Bernard Wientjes.
Copyright: BNA
De Groningse architecten Rob Hendriks en Paul van Bussel overhandigen met Wilma Jansen van BNA symbolisch het BNA Witboek & de Architectenpool Groningen aan Frits Postema van Dorpsbelangen Krewerd, Jan Wigboldus voorzitter van het Groninger Gasberaad
Copyright: BNA
BNA-directeur Fred Schoorl overhandigt op zijn beurt het BNA Witboek & de Architectenpool Groningen aan project-DG Groningen Bovengronds Anita Wouters en Bouwagenda-voorzitter Bernard Wientjes.
Copyright: BNA

Architectenpool en 'witboek' voor aarbevingsgebied Groningen

16 februari 2018, 13:37
De BNA heeft een architectenpool en ‘witboek’ gelanceerd om architecten meer te betrekken bij de versterkingsopgave voor het aardbevingsgebied in Groningen. In de architectenpool staan architectenbureaus die ervaring hebben met ontwerpen in dit of andere bevingsgebieden en iets kunnen betekenen voor de getroffen Groningers. Het online witboek laat voorbeelden van projecten zien.

Hoewel er al de nodige voorbeelden bestaan van projecten die onder architectuur zijn gerealiseerd, mag de rol van architecten bij de versterkingsopgave in Groningen veel groter, volgens woordvoerder Renson van Tilborg van de BNA. “De opgave is vooral gericht op reparatie en daarbij worden wel veel ingenieurs ingeschakeld, maar geen architecten. Partijen als de NAM kloppen niet bij ons aan.”

En dat, terwijl de opgave juist om de inzet van architecten vraagt, aldus Van Tilborg. “Je kunt huizen wel versterken, maar wat betekent dit voor het dorpsgezicht? Om de ruimtelijke kwaliteit te bewaken en de duurzaamheid te waarborgen, zijn architecten nodig.”

De architectenpool is een online service voor bewoners en organisaties die een architect in de arm willen nemen. “Tal van architecten en ruimtelijke ontwerpers met verstand van het bevingsgebied staan klaar”, aldus de BNA.

Energy Academy
In het witboek zijn (op dit moment) 49 voorbeeldprojecten in het gebied te zien. Daaronder prominente gebouwen als de Energy Academy Groningen, maar bijvoorbeeld ook aardbevingsbestendige woningen en de herontwikkeling van een voormalig fabrieksterrein.

“Met het witboek willen we laten zien dat architecten en ruimtelijke ontwerpers als geen ander in staat zijn om de bouwopgave en ruimtelijke opgaven die voortvloeien uit de aardbevingen in Groningen goed en deskundig aan te pakken. Voorbij de scheur, vanuit een integrale aanpak waarin veiligheid, toekomstperspectief en ruimtelijke kwaliteit in samenhang worden bekeken”, aldus de BNA.

Mediacampagne
Om de architectenpool en het witboek ook echt een succes te laten worden, is de BNA een intensieve lobby- (bij onder andere de ministeries van Binnenlandse en Economische Zaken) en mediacampagne (in onder andere Trouw en het Dagblad van het Noorden) gestart, evenals een samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester. 

Andere nieuwsberichten

Het Timmermansoog: Castex

1 uur geleden

Tijdelijk kunstenaarsdorp op NDSM-werf krijgt vorm

Gisteren, 17:20

Sjoerd Soeters stopt als supervisor Zaanstad

Gisteren, 15:58

Volledige recycling van Vrachtgebouw 18 op Schiphol

Gisteren, 14:45

BNA: architecten zijn wat minder positief

Gisteren, 15:19

'Nog veel onveilige fietsroutes naar school'

Gisteren, 11:12

Aanplant tien miljoen bomen van start

Gisteren, 09:30

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

6 december, 10:27

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

5 december, 2:53
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan