Groningen krijgt ruim 1,5 miljard extra voor bevingsschade

6 november 2020, 17:16
Groningen krijgt ruim 1,5 miljard euro extra voor aanvullende maatregelen om de gevolgen van aardbevingsschade aan te pakken. Het geld is bedoeld als genoegdoening en voor maatregelen waarmee woningen in het bevingsgebied versterkt en verduurzaamd kunnen worden, hebben de ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Eric Wiebes (Economische Zaken) vrijdag in Groningen gezegd.

Het uitgangspunt achter het met de regionale bestuurders bereikte akkoord is dat "huizen in Groningen net zo veilig moeten zijn als die in de rest van het land." Nu de gaskraan begin 2022 dichtgaat, hoeven er waarschijnlijk minder huizen versterkt te worden omdat er naar verwachting minder aardbevingen zullen zijn.

Versterking van 26.000 huizen is echter nog steeds nodig, terwijl er met het geld meteen geïnvesteerd kan worden in de toekomst, aldus Wiebes vrijdag. Het kabinet gaat nog dit jaar nadere afspraken maken over de toekomst van Groningen.

Verschillende potjes
De ruim 1,5 miljard euro is onderverdeeld in verschillende potjes. Huiseigenaren die al een versterkingsadvies hebben, kunnen ervoor kiezen om dat gewoon te laten uitvoeren. Dan krijgen ze geld voor verduurzaming. Ze kunnen ook een nieuwe beoordeling laten maken, op grond van nieuwste inzichten.

Daarvoor is 30.000 euro per eigenaar beschikbaar, waarvan 17.000 euro besteed moet worden aan verbeteren en verduurzamen van de woning. Mensen die nog wachten op een inspectie of advies krijgen die 17.000 euro ook.

Huizenbezitters die wel in het bevingsgebied wonen, maar van wie het huis niet versterkt hoeft te worden, kunnen ook geld krijgen om hun huis te verbeteren. Hiervoor is in totaal 300 miljoen euro beschikbaar. Datzelfde bedrag is gereserveerd om de ongelijkheid in bepaalde gebieden recht te trekken.

Er zijn nu dorpen, wijken en straten waar het ene huis wel versterkt gaat worden en dat van de buurman niet. Dat zorgt voor veel gedoe en daar wordt nu een einde aan gemaakt, tot tevredenheid van gemeentebesturen.

Openbare ruimte opnieuw inrichten
Het Rijk trekt ook geld uit om de openbare ruimte opnieuw in te richten nadat het sloopwerk klaar is. Er zijn tevens potjes voor hulp aan schrijnende gevallen, voor onvoorziene situaties en voor mensen met sociaal-emotionele problemen. Alle betrokken Groningers krijgen voor komende zomer een brief met informatie over hun individuele situatie. Huurders krijgen zo'n brief via de corporatie.

Actiegroepen vinden dat huizen in het bevingsgebied veel te vroeg veilig worden verklaard. "Terwijl de versterkingsoperatie nog nauwelijks goed op gang is gekomen, wordt er nu al aan de afronding gewerkt", meent de Groningen Bodem Beweging (GBB). GBB en ook het Groninger Gasberaad vinden dat er te weinig is gedaan met commentaar dat de actiegroepen op concepten van het akkoord hebben geleverd.

De GBB vindt het te vroeg om aan te nemen dat er geen zware aardbevingen meer zullen zijn als de gaskraan in 2022 dichtgaat. "Het aanbod aan bewoners om om die reden af te zien van versterking levert het Rijk en de NAM veel geld op", stelt de beweging, die spreekt van een 'bezuinigingsakkoord'. Het Gasberaad vindt het akkoord op een 'eindafrekening' lijken.

Dat sprak de Groningse Commissaris van de Koning René Paas vrijdag tegen: "Die kritiek is volkomen misplaatst. Dit is een grote stap vooruit op een lange weg. Dit geld komt niet in plaats van maar bovenop eerder toegezegde bedragen en is er ook voor mensen in het bevingsgebied die eerder niks kregen." 

Bron: ANP
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Contract voor bouw Huis voor de Stad Amersfoort getekend

Gisteren, 15:37

BNA pleit voor ministerie van ruimtelijke ontwikkeling en wonen

Gisteren, 13:38

Eerste fase Portugees project van NEXT architects opgeleverd

Gisteren, 11:23

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

30 november, 2:14

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

Gisteren, 14:46

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

Gisteren, 10:53

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

Gisteren, 09:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

30 november, 9:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan