Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda
Copyright: Marco Heyda

Hub Kerkrade brengt cultuurinstanties en inwoners samen

12 december 2017, 1:50
Gemeente Kerkrade wilde een nieuw ontwerp voor het bibliotheek- en theatergebouw, dat ook andere culturele partners moest huisvesten. Architect Aat Vos en Mars Interieurarchitecten braken letterlijk scheidingswanden weg en creëerden een publieke ruimte die fungeert als huiskamer van de stad.

De eerste theatervoorstelling in Theater Kerkrade, die onlangs werd gespeeld, betekende de start van Hub Kerkrade. Het gerevitaliseerde gebouw omvat 5.000 m2 en zal gefaseerd verder in gebruik worden genomen door de andere culturele partners, waaronder het culturele middenveld, de Muziekschool en de Bibliotheek Kerkrade.

Hub Kerkrade maakt deel uit van een omvangrijkere opwaardering van het stadshart. De gemeente wilde een ontwerp voor het gehele gebouw, waarin de diverse culturele instelling onderdak moesten vinden zonder dat het een ‘cultureel bedrijfsverzamelgebouw’ zou worden. De publieke programma's moesten samensmelten

Multifunctionele verblijfsplek
In het oorspronkelijke ontwerp gebruikte de bibliotheek de helft van het pand; een wand scheidde dit programma van het theater. Om een synergie tussen de verschillende gebouwgebruikers te creëren, hebben Vos en Mars Interieurarchitecten de muren letterlijk doorgebroken.

De royale en lichte ruimte die zo ontstond fungeert als gedeelde en multifunctionele verblijfsruimte. Ze is niet alleen foyer, maar ook een plek waar inwoners van Kerkrade welkom zijn om te werken, studeren of af te spreken. Om te zorgen dat dat iedereen zich er thuis voelt en de plek relevant is voor de omgeving “draait alles hier om ervaringen, herinneringen, belevenissen”, zegt Vos.

In het hart van de entreeruimte zijn een informatiebalie, garderobe en een vergaderzaal opgenomen. Blikvanger in de nieuwe foyer is de theatertrap met gemêleerd roze loper. De trap is aan beide zijden afgewerkt met blauwstaal en voorzien van een balustrade. Onder de trap is een intieme zit- en leesplek gecreëerd.

Knipoog
Basis voor het volledige interieur van Hub Kerkrade is het bestaande robuuste betoncasco, dat zichtbaar is gemaakt. De industriële uitstraling is een knipoog naar het mijnverleden van de regio, aldus Vos en Mars Interieurarchitecten. Dit geldt ook voor andere rauwe elementen die zijn toegepast, zoals stevige houten balken en het koper en de ruwe baksteen achterwand van de bar.

De ruimte is voorzien van een aantal ‘specials’, die op verschillende wijzen een verbinding leggen met het verleden van Kerkrade. Zo zijn er bijvoorbeeld de op maat gemaakte leescabines, geïnspireerd op de oude mijnliften. Verder is er een oude transportauto die dienst doet als ‘makerspace’ en een serviceauto waar de bezoeker koffie kan drinken.

De theaterzaal, met 630 stoelen, is gerenoveerd. Er is nieuwe vloerbedekking geplaats en de stoelen zijn opnieuw gestoffeerd in twee tinten antraciet, voorin een lichte tint en donkerder achterin de zaal. De verlichting is vervangen door leds. De uplights met sterk gerichte bundels accentueren de verticale verdeling van de zijmuren. 

Andere nieuwsberichten

Junya Ishigami gekozen voor ontwerp Serpentine-paviljoen

Gisteren, 15:48

Op maat gemaakt maar aanpasbaar woongebouw bij De Hallen

Gisteren, 13:29

Demontabele parkeergarage met groene gevels voor TU Delft

Gisteren, 11:13

Een monochrome basis voor boeken en kunst

14 februari, 5:14

Video: Raya Ani

Gisteren, 16:17

CO2-plan corporaties: 100.000 woningen verduurzamen

Gisteren, 13:45

Drie nieuwe partners bij MAS architectuur

14 februari, 11:26

Aedes: Bouw sociale huurwoningen steeds moeilijker

14 februari, 9:36

Finalisten EU Mies Award 2019 bekend

13 februari, 12:31

Woninginspecties met drones

13 februari, 11:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan