Copyright: Studio Valkenier
Copyright: Studio Valkenier
Copyright: Studio Valkenier
Copyright: Studio Valkenier
Copyright: Studio Valkenier
Copyright: Studio Valkenier
Copyright: Studio Valkenier
Copyright: Studio Valkenier

Containerdorpje Tuin van BRET geopend bij station Sloterdijk

11 september 2017, 14:03
Op een driehoekige restruimte, ingeklemd tussen sporen en een busstation, is bij station Sloterdijk een ‘dorpje’ verrezen met gebouwen uit containers: Tuin van BRET. Afgelopen donderdag is de kleine nederzetting officieel geopend door wethouder Eric van der Burg van de gemeente Amsterdam.

Drijvende kracht achter Tuin van BRET is Studio Valkenier, dat na de realisatie van Hanneke’s Boom en De Ceuvel vijf jaar geleden de gemeente Amsterdam wist te overtuigen om het stationsplein van Sloterdijk te vergroenen. Als belangrijkste exponent van die vergroening is in 2015 restaurant BRET geopend, dat opgebouwd was uit hergebruikte zeecontainers. De abstracte ‘asfaltjungle’ voor het station werd met deze transformatie ineens een prettige en ook populaire verblijfsplek.

Het driehoekige, verlaten stuk land aan de overzijde van de Radarweg fungeerde bij de bouw het restaurant als werkterrein, vertelt architect Wouter Valkenier. Kon hier geen klein dorpje gebouwd worden, verwijzend naar het dorpje Sloterdijk? Met een groep ondernemers ging hij aan de slag. Naast de hier aangelegde wijngaard staan een paar jaar latere vier gebouwen uit containers, aan een vijfde wordt nog gebouwd.

Gebouwen uit hergebruikte zeecontainers
Waar restaurant BRET nog opgebouwd was uit kruislings gestapelde containers, daar ontwierp Valkenier voor het dorpje een basisgebouw bestaande uit twee lagen van drie naast elkaar geplaatste containers met een kas erbovenop. Met die opbouw ontstaan steeds gebouwen met een middenbeuk, die als verkeersruimte en ontmoetingsruimte kan dienen, en zijbeuken waar vergaderd of gewerkt kan worden.

De gebouwen in Tuin van BRET hebben allemaal een werkfunctie. Studio Valkenier huist zelf in een tweelaags containergebouw met een zeer open begane grond, voor ontvangsten en workshops, en een meer gecompartimenteerde eerste verdieping, waar de maat van de containers beter te ervaren is.

Ertegenover heeft DOOR Architecten een drielaags containergebouw gerealiseerd, waarbij juist de bovenste laag helemaal open is. Hier bovenop komt nog een kas, waar groente geteeld gaat worden. Het meest in het oog springende pand in het dorpje is ‘de kerk’, dat op twee lagen jonge ondernemers huisvest en met een ranke uitkijktoren overal bovenuit komt.

Circulair bedrijventerrein
De Tuin van BRET is “het eerste circulaire en ambachtelijke bedrijventerrein van Nederland, gericht op maximaal hergebruik van producten en grondstoffen”, aldus de architect. De zeecontainers zijn afkomstig uit de Amsterdamse haven en worden hier hergebruikt. Voor zijn eigen studio kon Valkenier afgedankte ramen van een woningcorporatie overnemen. Bij de andere gebouwen is voor vergelijkbare oplossingen gekozen.

In de wijngaard waar het ‘dorpje’ aan gebouwd is, zijn ondertussen grote druiventrossen te zien. Voor wijngaardier Yvonne Modderman komt de oogst hier in zicht. Van monofunctionele en monotone kantoorwijk transformeert Sloterdijk zo stap voor stap in een gemengde en levendige stadswijk.
 

Andere nieuwsberichten

Ensemble van twee vrij indeelbare kantoorgebouwen in Buiksloterham opgeleverd

Gisteren, 15:10

Nieuwe gemeentehuis van Voorst vol biobased en duurzame toepassingen

Gisteren, 12:08

Permanente tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis in Tropenmuseum geopend

Gisteren, 09:49

Zes lessen rond ‘Gestapeld wonen voor gezinnen’

27 juni, 5:22

Verbouwing hoofdkantoor DNB duurt langer door asbestverwijdering

Gisteren, 17:33

De Tinfabriek Naarden bekroond met eerste De Bazelprijs

Gisteren, 16:26

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

Gisteren, 11:03

TU Eindhoven tweede, TU Delft derde bij wedstrijd duurzaam bouwen

Gisteren, 10:22

Nederland proeftuin in groot Europees onderzoek naar slim laden

27 juni, 5:04

Gelderland gaat woningbouwplan voor Gelderse Vallei overdoen

27 juni, 9:38
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan