Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Léon van Woerkom
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Léon van Woerkom

Tijdelijke rechtbank Amsterdam in gebruik genomen

17 november 2016, 16:32
Onlangs is het laatste bouwdeel van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam in gebruik genomen. De interim-nieuwbouw G vormt samen met de bestaande torens E en F de plek waar de komende vijf jaar een groot deel van de rechtspraak plaatsvindt. Ook vormt het door architectenbureau cepezed ontworpen bouwwerk de hoofdingang van het gerechtscomplex.

De overige bestaande bouw wordt ondertussen vervangen door een nieuwe permanente huisvesting, die op dezelfde locatie wordt gebouwd. Bouwdeel G is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gerealiseerd, volgens een Design, Build, Maintain & Remove-opdracht.

De realisatie was in handen van consortium DPCP, een combinatie van Du Prie bouw & ontwikkeling en ontwikkelaar cepezedprojects. Cepezed en cepezedinterieur vervaardigden integraal het architectonisch en interieurontwerp.

Het RVB heeft met de opdracht hoog ingezet op het voorkomen van verspilling en het maximaliseren van de restwaarde van het gebouw na de initiële gebruiksperiode. Het gebouw is ‘goed aanpasbaar’ ontworpen en biedt de mogelijkheid tot hergebruik door andere bewoners op andere locaties. De verwijdering en het hergebruik zijn binnen de opdracht contractueel vastgelegd.

Om het bouwdeel zo aanpasbaar en circulair mogelijk te maken, is het ontworpen als ‘kit of parts’ en even gemakkelijk te monteren als te demonteren en remonteren. Samen met ingenieursbureau IMd heeft cepezed bijvoorbeeld een speciaal bevestigingssysteem voor de kanaalplaatvloeren ontwikkeld, dat ontkoppeling en hergebruik van de vloerdelen faciliteert. Ook bij de knopen van de staalconstructie is extra rekening gehouden met de- en remontage.

Geen afbreuk
Ondanks de tijdelijkheid mocht er geen afbreuk worden gedaan aan de kwaliteit, functionaliteit of representativiteit van het gebouw. Zaken als de outillage, de complexe logistiek, de akoestiek, het comfort, de veiligheid en de uitstraling hebben hetzelfde niveau als in een permanente voorziening, aldus cepezed.

Het tijdelijke gerechtsgebouw heeft een strakke vormgeving met een terughoudende kleurstelling en verfijnde detaillering. De gevels hebben een strakke horizontale geleding van bandramen en donker getinte borstweringen met een buitenafwerking van gespannen kunststofdoek.

Het pand heeft een open maar gezag uitstralend ontwerp en ligt met een groen ingericht voorplein iets terug van de openbare weg. Het heeft een helder afleesbare opzet waarin de stromen voor publiek, het rechtbankpersoneel en de gehechten strikt van elkaar gescheiden zijn.

Lichtstraat
Het entreeportaal geeft toegang tot de ontvangstruimte met de portiersbalie. Een royale trappartij met daarboven een lichtstraat leidt langs de oostgevel naar de wachtruimten met aangrenzende zittingzalen op de tweede en derde etage. De wachtruimten zijn helder en functioneel gezoneerd en hebben een open en lichte atmosfeer.

De zittingzalen hebben allure zonder luxe te zijn en kennen een hoge mate van rust, helderheid en daglichtontvangst. De achterwanden zijn gedecoreerd met fotokunstwerken door Marjan Teeuwen, die hiervoor sloopmateriaal van afgebroken gebouwen in bijna abstracte composities verwerkte. De zalen op de derde etage zijn dubbelhoog en voorzien van een publieke tribune.

Andere nieuwsberichten

DROM verandert sovjetplein in levendige publieke ruimte

Vandaag, 14:51

DROM verandert sovjetplein in levendige publieke ruimte

Vandaag, 14:51

Combinatie Spring & WDJArchitecten ontwerpt renovatie Olympi College Rotterdam

Gisteren, 16:58

Tijdelijk onderkomen Museum Arnhem in De Kerk heropent

Gisteren, 14:38

Gerecyclede plastic weg gaat in productie

Vandaag, 16:54

Icons At Risk presenteert lijst van bedreigde moderne huizen

Vandaag, 11:55

Gerard van Hoorn stopt als zakelijk directeur Team V

Vandaag, 10:38

'Huizenmarkt volop in beweging sinds coronacrisis'

Vandaag, 09:18

Eerste editie Groninger Architectuurmaand gaat door

Gisteren, 09:42

Depot Boijmans leeg gepresenteerd tijdens 'zilveren opening'

25 mei, 3:04
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan