Video: Studie A13 Rotterdam

30 september 2016, 16:05
Wat is de toekomst van ringwegen wanneer er zelfrijdende auto’s - individueel of gedeeld - op de weg komen en het wagenpark grotendeels emissievrij is? In het kader van ontwerpend onderzoeksprogramma Snelweg en stad onderzocht Mecanoo architecten samen met Abel Delft en Arnold Reijndorp de A13 in Rotterdam, die dwars door de wijk Overschie loopt.

De A13 is de zorgt voor veel geluidsoverlast en (lucht)vervuiling in Overschie. Daarnaast zorgen een verouderde woningen, onaangename looproutes, onvoldoende openbaar vervoer, en onverkoopbaar vastgoed voor een onsamenhangende, gesegregeerde wijk. Voetgangers- en fietsverbindingen worden geblokkeerd door de snelweg. Ontoereikende waterberging veroorzaakt verzakkingen bij een derde van de funderingen.

Mecanoo, Abel Delft en Arnold Reijndorp stellen een tweetrapstransformatie voor. In de eerste fase blijft de snelweg intact. Tot 2030 zal de technologie van zelfrijdende voertuigen worden doorontwikkeld en het gebruik toenemen. Door het verplaatsen van de woningen direct aan de A13 en de ontwikkeling van een nieuw ‘snelwegpark’ in het hart van Overschie, wordt in deze fase ruimte voor de snelweg gemaakt. De stedenbouwkundige structuur wordt zo gerepareerd en voorbereid op de (on)voorspelbare toekomstige veranderingen.

Kantelpunt
De tweede fase begint in 2030 - het verwachte kantelpunt voor het gebruik van zelfrijdende voertuigen en tevens het moment waarop budget beschikbaar is voor groot onderhoud aan de A13. De fysieke structuur van de snelweg blijft ook in deze fase behouden, maar binnen het profiel worden zelfrijstroken, afritstations, transferia, en zelfs een fietssnelweg geïntroduceerd.

Het verwijderen van de geluidsschermen herstelt de visuele relatie tussen de snelweg en het omringende parklandschap. Uiteindelijk zal de A13 worden omgevormd van een negatieve factor tot een nieuw type geïntegreerde mobiliteitsfunctie en een nieuw gezicht voor Overschie.

“De introductie van de zelfsturende auto kan een vliegwiel zijn voor een nieuwe relatie tussen snelweg en stad, mits dit wordt gecombineerd met alle andere opgaven in Overschie, van sociale segregatie tot funderingsproblemen en van waterberging tot onaangename looproutes”, zegt Francine Houben, oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten.

“Een integrale aanpak waarin verantwoordelijkheden worden gedeeld en budgetten gecombineerd, resulteert in één sterk plan voor Overschie. Dat is de ‘next economy’ - meerwaarde creëren voor iedereen door samenwerking tussen rijksoverheid, gemeente, waterschap, ondernemers, woningbouwverenigingen en bovenal met de bewoners.”

Snelweg en stad
Snelweg en stad is een gezamenlijk initiatief van BNA Onderzoek, de TU Delft, de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, de provincie Utrecht, en de Directoraten-generaal Bereikbaarheid, Ruimte en Water en Rijkswaterstaat van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Binnen het programma verkenden zeven multidisciplinaire teams toekomstscenario’s voor een vijftal locaties in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht op basis van ontwerpend onderzoek.

https://youtu.be/mNPEe5JIIxQ

Andere nieuwsberichten

Bouw wooncomplex en hotel voor studenten Bajeskwartier gestart

1 uur geleden

Nieuw kantoor voor De Zwarte Hond Rotterdam

Vandaag, 10:48

Gesloten diamantslijperij is herbestemd tot markant woon- en werkgebouw

Gisteren, 15:53

De Nieuwe Verbinding N69 ingepast in natuurlijk landschap

Gisteren, 13:09

Amsterdam schrijft tender uit voor kavel 4A Sluisbuurt

Vandaag, 12:10

Bewoners van ruim duizend Rotterdamse straten vergroenen omgeving

Gisteren, 14:26

Royal HaskoningDHV doet onderzoek naar stadion na instorting tribune

Gisteren, 10:17

'Plan om wijk in Purmerend van gas af te halen is onrealistisch'

Gisteren, 09:52

BNO Piet Zwart Prijs 2021 voor Hella Jongerius

18 oktober, 4:39

Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande

18 oktober, 1:56
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan