Floris Alkemade start als Rijksbouwmeester

31 augustus 2015, 15:46
Architect en stedenbouwkundige Floris Alkemade gaat morgen aan de slag als Rijksbouwmeester. Hij combineert de functie (toch weer) met een actieve architectuurpraktijk.

Alkemade treedt per 1 september aan als Rijksbouwmeester en voorzitter van het College van Rijksadviseurs. Als Rijksbouwmeester moet hij zich onder meer buigen over afstoot en transformatie van rijksvastgoed, een omvangrijke opgave waar het Rijk momenteel voor staat.

Het Atelier Rijksbouwmeester ziet hij als een plek voor strategische reflectie op projecten en grote maatschappelijke thema's. Het ontwerp kan een middel zijn om actief in te grijpen.

Tot begin december zal Alkemade zich vooral wijden aan het formuleren van de agenda voor zijn rijksbouwmeesterschap, zo laat hij weten. Met zijn aantreden bestaat het College van Rijksadviseurs naast de Rijksbouwmeester uit Rients Dijkstra (rijksadviseur Infrastructuur en Stad) en Eric Luiten (rijksadviseur Landschap en Water).

Deeltijd
Alkemade combineert zijn rijksbouwmeesterschap met het werk voor zijn eigen bureau FAA en met zijn lectoraat aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Het Rijksvastgoedbedrijf is blijkbaar teruggekomen op zijn eerdere aankondiging dat de nieuwe Rijksbouwmeester voltijds in dienst zou treden.

Hoewel de functie voorheen ook in deeltijd werd vervuld, wilde men met het voltijds dienstverband voorkomen dat zelfs maar de schijn van belangenverstrengeling zou kunnen ontstaan. Alkemade's voorganger Frits van Dongen stapte op omdat hij die schijn wilde voorkomen: hij was als adviseur voor een van de mededingende consortia bij het Haagse Spuikwartier betrokken.

Praktijk
Alkemade studeerde af bij Rem Koolhaas aan de TU Delft. Daarna was hij achttien jaar verbonden aan het bureau OMA, waarvan de laatste zeven jaar als partner. Hij werkte wereldwijd aan projecten en studies, zowel op het schaalniveau van de architectuur als stedenbouw.

In Nederland werkte hij onder meer aan het nieuwe stadshart van Almere, het Paard van Troje in Den Haag en een studie naar de Deltametropool. In Lille werkte Alkemade aan het masterplan voor Euralille, een complexe gebiedsontwikkeling met daarbij een nieuw TGV-station, waarmee OMA definitief zijn naam vestigde als uitvoerend bureau.

Sinds 2008 leidt Alkemade zijn eigen bureau FAA. Hiermee werkte hij bijvoorbeeld aan grootschalige architectuurprojecten in Frankrijk, zoals het zeshonderd meter lange entrepotgebouw Macdonald in Parijs. Opvallend in Frankrijk vindt hij de grote betrokkenheid en duidelijke visie van politiek en bestuur bij ruimtelijke opgaven, iets wat volgens Alkemade in Nederland ontbreekt.

Andere aannames
Als architect gaat Alkemade telkens uit van de eigenheid van een opdracht. "Ik probeer de neiging om direct antwoorden te formuleren te onderdrukken en neem de tijd om eerst de vraag zelf te onderzoeken", legt hij uit. "Voor je ontwerpt, moet je een moment van fundamentele twijfel toelaten om de context beter te leren begrijpen en niet te snel mogelijkheden uit te sluiten."

Hij wijst verder op het grote belang van herontwikkeling. "We hebben te snel de neiging om gebouwen die hun huidige functie verliezen af te schrijven als onbruikbaar, zeker als we ze toevallig niet mooi vinden", zegt hij. "Maar als je niet te bang bent om met andere aannames te werken, en indien nodig radicale ingrepen te doen, kun je verrassend veel gebouwen uitstekend herprogrammeren en er ook nieuwe kwaliteiten aan toevoegen."

"Onze historische binnensteden kregen hun waarde doordat er eeuwenlang aan gesleuteld is; een dergelijke benadering zouden we voor gebouwen ook veel vanzelfsprekender moeten vinden", aldus Alkemade. Het Rijksvastgoedbedrijf gaf in zijn zoektocht naar de functieinvulling al aan dat het zwaartepunt van de opgave was verschoven van nieuwbouw naar transformatie naar renovatie.

Andere nieuwsberichten

Bouw wooncomplex en hotel voor studenten Bajeskwartier gestart

Vandaag, 16:32

Nieuw kantoor voor De Zwarte Hond Rotterdam

Vandaag, 10:48

Gesloten diamantslijperij is herbestemd tot markant woon- en werkgebouw

Gisteren, 15:53

De Nieuwe Verbinding N69 ingepast in natuurlijk landschap

Gisteren, 13:09

Amsterdam schrijft tender uit voor kavel 4A Sluisbuurt

Vandaag, 12:10

Bewoners van ruim duizend Rotterdamse straten vergroenen omgeving

Gisteren, 14:26

Royal HaskoningDHV doet onderzoek naar stadion na instorting tribune

Gisteren, 10:17

'Plan om wijk in Purmerend van gas af te halen is onrealistisch'

Gisteren, 09:52

BNO Piet Zwart Prijs 2021 voor Hella Jongerius

18 oktober, 4:39

Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande

18 oktober, 1:56
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan