Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Rikkert Harink
Copyright: Stijn Poelstra

Duurzaam en toegankelijk stadhuis voor Almelo

8 juli 2015, 10:42
Dit voorjaar is het nieuwe stadhuis van Almelo in gebruik genomen. Kraaijvanger heeft voor de Twentse gemeente een onderkomen ontworpen, dat bestaat uit een drie verdieping tellende plint met daarboven twee verbonden torens. Het gebouw is onderscheiden met een BREEAM Excellent-certificaat voor duurzaamheid.

In de plint bevinden zich de publieke voorzieningen, de bestuurlijke ruimtes en het vergadercentrum. De representatieve functies zijn goed zichtbaar voor passanten.

Bij betreding van het stadhuis worden bezoekers via een monumentale trap in één beweging naar de raadszaal op de eerste verdieping geleid. Grote ramen bieden hier een weids uitzicht op de stad, het water en het groen.

Doordat de bovengelegen torens iets terug zijn gelegd ten opzichte van de plint, lijkt het gebouw vanaf de straat slechts drie verdiepingen hoog. Hierdoor voegt het stadhuis zich in de schaal van Almelo, die wordt gekenmerkt door kleinschaligheid.

Parkeren gebeurt bovenop het dak van de laagbouw op de tweede verdieping, waar zich een parkeerdek met ruimte voor ongeveer honderd auto’s bevindt. De toren staat op een groen dak van zo’n 1.300 vierkante meter, dat het uitzicht voor de omwonenden moet veraangenamen.

Flexibel indeelbare kantoorvloeren
De gemeente Almelo wilde voor haar medewerkers een werkomgeving die zorgt voor meer verbondenheid en tegelijkertijd meer beschutting en intimiteit biedt. Kraaijvanger heeft dit uitgewerkt tot flexibel indeelbare kantoorvloeren, verdeeld over de twee torens die split level zijn geschakeld. De vloeren zijn met elkaar verbonden via trappen en twee vides annex ontmoetingsruimten.

Deze indeling moet de drempel om iemand op een andere verdieping te spreken verlagen. Er is echter ook voorzien in intieme werkplekken. Door deze efficiënte indeling en het dubbele ruimtegebruik is het maximale ruimte benutting uit Het Nieuwe Werken gehaald en is uiteindelijke besloten om circa duizend vierkante meter te bouwen dan oorspronkelijk de bedoeling was.

In het ruim 20.000 vierkante meter omvattend stadhuis zijn verschillende duurzame technieken geïntegreerd. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van LED-verlichting, automatische en natuurlijke zonwering en daglichtoptimalisatie. Betonkernactivering in combinatie met stevige isolatie en een warmte-koudeopslag zorgen voor duurzame verwarming en koeling.

Geschiedenis
Het stadhuis is op vele manieren verbonden met de Almelose iconen en geschiedenis. Zo richten grote vensters zich op historische architectonische iconen, het wapen van de stad is in het stucwerk verwerkt en in de publiekshal is een stadsplattegrond in de vloer geëtst.

Verder moet de transparante en toegankelijke uitstraling van het gebouw de betrokkenheid van de inwoners bij hun gemeente en bestuur stimuleren.

Andere nieuwsberichten

Ontwerpprijsvraag voor biobased bouwen op woningbouwlocatie Oirschot

47 minuten geleden

Kindcentrum in Hellevoetsluis met open vloeren en veel onderwijsruimte

Gisteren, 16:12

NEXT architects en Juurlink+Geluk presenteren woningbouwproject HOOF

Gisteren, 15:41

Architectuur van Bofill tussen monumentaal en intiem

Gisteren, 12:25

Huren in vrije sector wordt volgens Pararius in rap tempo duurder

1 uur geleden

Oude Heineken Hoek aan Leidseplein in Amsterdam gesloopt

Gisteren, 17:56

Johan Remkes gaat Nationaal Programma Groningen leiden

Gisteren, 14:33

'Rijk besteedt minder aan infrastructuur, in plaats van meer'

Gisteren, 11:42

'Gemeenten willen regels zonnepanelen in beschermd gebied versoepelen'

Gisteren, 09:37

Onderzoek: nog steeds veel kantoren onvoldoende duurzaam

14 januari, 9:59
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan