Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Aanzichten. Tekening: CAAN architecten
Begane grond. Tekening: CAAN architecten
Eerste verdieping. Tekening: CAAN architecten
Tweede verdieping. Tekening: CAAN architecten
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Copyright: Thomas De Bruyne - Cafeine
Aanzichten. Tekening: CAAN architecten
Begane grond. Tekening: CAAN architecten
Eerste verdieping. Tekening: CAAN architecten
Tweede verdieping. Tekening: CAAN architecten

Witte roostergevel voor kantoor van staalbedrijf

26 maart 2015, 11:46
Voor de onderneming Lootens Line heeft het Gentse bureau CAAN architecten een nieuw kantoorgebouw ontworpen. Het project is, passend bij de opdrachtgever, uitgevoerd in stalen schrijnwerk en gevelbekleding.

Een ruitvormig raamwerk en roosters in staal kenmerken de zuidgevel van het kantoorgebouw voor Lootens Line, een constructeur van stalen profielen en gevelbekleding. De nieuwbouw is gerealiseerd op de locatie van een oud houtconstructiebedrijf, aan de openbare weg en het kanaal nabij Deinze.

CAAN architecten heeft ervoor gekozen om de bestaande loodsen op het terrein te renoveren en uit te breiden. Het kleine kantoor dat tussen de loodsen en de openbare weg was gesitueerd, is afgebroken om plaats te bieden aan nieuwbouw.

Het nieuwe drielaagse kantoorgebouw is in hoogte afgestemd op die van de bestaande loodsen en afgewerkt met witte geïsoleerde gevelpanelen. Op de begane grond sluiten de volumes aan, maar op de verdiepingen is het nieuwe volume losgekoppeld van de loods. De zo ontstane noord gerichte gevels zorgen voor daglicht in de kantoren.

Spel met ramen
De gevels aan (op het zuiden gerichte) straatkant, van zowel de kantoren als de loods, tonen een spel van vierkante ramen. De ramen zorgen voor daglicht, zicht richting kanaal en visueel contact tussen kantoren en de productievloer. De voorzetgevel uit roosters geven een bijkomende textuur aan het volume, maar fungeren ook als zonwering voor de kantoren.

De horizontale vlakken van de uitsnijdingen zijn volledig gebruikt als groendaken. Op dit niveau zijn ook de kruinen zichtbaar van drie bomen zie zijn geplant in de patio's op de begane grond. De patio's dragen bij aan binnenvallend daglicht in de werkruimtes op dit niveau.

Niveauverschil
Het architectenbureau heeft met het ontwerp het niveauverschil in het terrein opgelost. De openbare weg ligt op een dijk meer dan een meter hoger tussen het kanaal en het terrein met de loodsen. De entree en de receptie zijn op het verhoogde straatniveau gesitueerd en worden bereikt via een ruime taatsdeur.

De overige ruimtes van de begane grond liggen een meter lager op hetzelfde niveau als de loodsen. Hier zijn rond de patio's vergaderruimtes, een showroom en een klein auditorium gesitueerd. Boven de entree ligt ene personeelsruimte met keuken en dakterras. Het grotere volume van de nieuwbouw biedt hoofdzakelijk ruimte aan kantoren, naast een vergaderzaal en een dakterras.

Energie
Het kantoor is energie-efficiënt dankzij toepassingen als drievoudige beglazing, een dertig centimeter dik groendak en zonnepanelen op het loodsdak. Verwarming en koeling van het gebouw wordt verzorgd met een geïntegreerde warmtepomp die zijn energie haalt uit het water van het kanaal, aldus CAAN architecten.

Andere nieuwsberichten

Team met MVSA en Beyond Space renoveert oud rijkskantoor Haarlem

Gisteren, 14:40

Winterlezingen Arcam over wonen in Metropoolregio Amsterdam

Gisteren, 11:44

Doctor Wibautplein in Schiedam wordt herontwikkeld tot WIJpark

Gisteren, 10:39

Luifeldak Paper Roof refereert aan klassieke Chinese architectuur

14 januari, 4:24

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

Gisteren, 16:09

Derivatendrama nekt Vestia alsnog: corporatie wil opsplitsen

Gisteren, 09:43

Werkloze dijk in Hedwigepolder wordt proefobject tegen lekken

Gisteren, 09:14

Huizenprijzen naar recordhoogten gestegen

14 januari, 11:05

VEH aan DNB: Verhoog niet eigendomslasten maar pak hoge huren aan

14 januari, 10:00

'Inspiratieboek' voor fietsparkeren bij stations verschenen

13 januari, 2:37
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan