Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects
Copyright: Maxim Winkelaar Architects

Ontleedkundig laboratorium wordt hotel

10 december 2014, 12:35
Het voormalig ontleedkundig laboratorium aan de Mauritskade in Amsterdam wordt getransformeerd tot een viersterrenhotel. Aan het bestaande hoofdgebouw komt een nieuwe vleugel met een ondergrondse parkeergarage. Het omliggende terrein wordt opnieuw ingedeeld en wordt onderdeel van het Oosterpark.

Dat meldt Maxim Winkelaar Architects, dat deel uitmaakt van een samenwerkingsverband met verder Buro Sant en Co, Van Rossum Engineers en Klimaatconcept Adviseurs. Het hoofdgebouw (het laboratorium), stammend uit 1909 en ontworpen door architect Jan Bernard Springer, is opgetrokken in een U-vormige bouwmassa.

Aan de kant van het Oosterpark is de binnenplaats waar nog een klein gebouwtje staat, op de ontwerptekeningen aangeduid als ‘injectiegebouwtje’. Het hoofdgebouw bestaat uit souterrain, bel-etage, eerste verdieping en een zolder. Het souterrain bestond uit verschillende opslagruimtes.

Op de bel-etage was de studiezaal, sectiezaal en een gedeelte voor hersenonderzoek. Op de eerste verdieping was een collegezaal, kamers van hoogleraren en de grote museumzaal, bekend onder de naam Museum Vrolik. De zolder bestond voornamelijk uit berging en opslag van archiefmateriaal.

Bijgebouwen gesloopt
De twee bijgebouwen op het terrein staan achter het hoofdgebouw en hebben een gezamenlijke grondoppervlakte van 450 vierkante meter. Deze twee bijgebouwen worden gesloopt.

Hiervoor in plaats komt aan de achterzijde van het gebouw een nieuw te bouwen vleugel met een grondoppervlakte van 300 m2. Op deze manier komt het gebouw echt in het Oosterpark te staan, aldus de ontwerpers. De nieuwbouw sluit de binnenplaats af zodat er een carrévorm ontstaat.

Deze vorm moet de logistiek in het gebouw bevorderen en benadrukt de binnenplaats. De binnenplaats krijgt een semiopenbaar karakter. Er komen landschappelijke groene trappen en een watervaltrap die zorgen voor een natuurlijke transitie van park naar gebouw.

Het regenwater dat op de binnenplaats komt, wordt opgevangen en gebruikt voor de watervaltrap. Onder deze landschappelijke trappen komt een ondergrondse parkeergarage voor ongeveer zeventig auto’s.

De nieuwe gevel krijgt een tweeledige uitstraling. De gevel aan het Oosterpark wordt opgetrokken uit natuursteen horizontale banden in combinatie met verticale blank gelakte mahoniehouten stijlen. De bovenkant van het gebouw wordt met een dikkere natuurstenen band als moderne kroonlijst afgesloten.

De gevel aan de binnenplaats wordt geheel in glas opgetrokken waarin het oude gebouw reflecteert als een spiegel. Tussen het bestaande gebouw en de nieuwbouw komt een glazen luchtbrug.

Restaurant
In het nieuwe volume komt op de begane grond een restaurant/lunchroom met uitzicht op het Oosterpark en op de binnenplaats. In de voormalige museumzaal op de eerste verdieping komt een restaurant in combinatie met een multifunctionele zaal van 350 m2 groot. In het souterrain wordt een spa-wellnessvoorziening met binnenzwembad gerealiseerd.

Er komen totaal 101 ruim ingedeelde hotelkamers, waaronder enkele ‘wellnesskamers’. Deze kamers hebben hun eigen jacuzzi, sauna, badkamer en ruimte voor een massagetafel. De bel-etage bevat zogenaamde entresolkamers, met een eigen beneden- en bovenverdieping. Alle kamers krijgen uitzicht op de Mauritskade en het Oosterpark.

Naar verwachting wordt in april of mei volgend jaar gestart met de transformatie. De oplevering vindt naar verwachting eind 2016, begin 2017 plaats.

Andere nieuwsberichten

Dok architecten ontwerpt woontoren in Zaans stationsgebied

13 september, 4:03

Villa Carnegie zoekt verbinding met historie en groen

13 september, 2:50

Barcode Architects en Karres+Brands maken plan Weezenlanden-Noord

13 september, 2:06

Nieuw Kulturhus als huiskamer voor inwoners Haaksbergen

13 september, 1:44

Nieuw stikstofrekenmodel voor kleine projecten

13 september, 2:43

Topman KLM geen voorstander van Schiphol in zee

13 september, 10:11

Stikstof: mogelijk ook problemen voor Afsluitdijk

12 september, 9:45

Miljoenensubsidie voor warmtebatterij

11 september, 5:15

'Corporaties halen doelen niet om geldtekort'

11 september, 9:40

Boek belicht Tiny Houses in Almere

11 september, 9:05
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan