Copyright: RAU / ABDM / Delva Landscape Architects
Copyright: RAU / ABDM / Delva Landscape Architects
Copyright: RAU / ABDM / Delva Landscape Architects
Copyright: RAU / ABDM / Delva Landscape Architects
Copyright: RAU / ABDM / Delva Landscape Architects
Copyright: RAU / ABDM / Delva Landscape Architects
Copyright: RAU / ABDM / Delva Landscape Architects
Copyright: RAU / ABDM / Delva Landscape Architects

Team RAU ontwerpt campusgebouw Kortrijk

15 oktober 2014, 12:39
Een samenwerkingsverband van RAU, ABDM en Delva Landscape Architects is aangesteld voor het ontwerp van het nieuwe campusgebouw op de Howest Campus in Kortrijk. Het gebouw wordt de ontmoetingsplek van het campusterrein waar de komende vijftien jaar verschillende nieuwe gebouwen gepland zijn.

In de visie van Team ABDM-RAU in samenwerking met Delva Landscape Architects is het complex voorzien als het centrale gebouw van de campus. In het gebouw komen onder meer vijf opleidingen, maar de voornaamste functie is gelegen onder het gebouw: het ‘marktplein’, een grote verblijfsruimte met servicefuncties die via een flauw aflopende trap vanuit de entree te bereiken is.

“Op het marktplein kan men onafhankelijk van plaats en tijd werken door middel van laptopaansluitpunten en digitale informatieborden. Het is een bruisend ontmoetingsplein waar winkels en ontspanning een plek krijgen. Aan het marktplein grenzen de auditoria, de bibliotheek en het restaurant”, laten de ontwerpers weten.

Atrium
In de bovenbouw komt een atrium, dat direct zicht op de verdiepingen biedt. Hier liggen de lokalen, laboratoria en teamlokalen aan een eigen omloop. De verschillende verdiepingen kunnen worden bereikt via een spiraalvormige route van trappen. Op elke etage bevindt zich een koffiecorner met een overdekt terras, waar de gebruikers uitzicht hebben op het park.

Het deels transparante bouwvolume wijkt af van de campusstructuur die de ontwerpers hebben voorgesteld, om de rol als baken van het terrein te versterken. Digitale schermen voorzien de studenten van informatie en zorgen voor levendigheid in de avond. De gevels zijn overkragend waar dat nodig is in verband met de zon, groen in aansluiting op het park en recht ter plaatse van de entree.

Duurzaamheidsvisie
Voor het gebouw is een integrale duurzaamheidsvisie ontwikkeld. “Het concept van een in het landschap geïntegreerde onderbouw met een gereduceerde bovenbouw biedt naast het versterken van flora en fauna ook energetische voordelen. De combinatie zorgt voor een minimale energievraag”, leggen de bureaus uit.

“Het relatief kleine volume boven het verhoogde maaiveld heeft een kleine geveloppervlakte en daardoor minimale transmissieverliezen. De ruimten onder het verhoogde maaiveld hebben nauwelijks transmissieverliezen vanwege de omringende isolerende grondlagen en het grondpakket op het dak. Hierdoor is ook het klimaat in deze ruimten stabiel en is weinig energie nodig voor een goede klimaatbeheersing.”

“De bouwkundige uitgangspunten van het gebouw in combinatie met een goede thermische schil en een slim installatieprincipe zorgen ervoor dat het gebouw een minimale hoeveelheid energie nodig heeft. Door de toepassing van PV-panelen wordt het gebouw energieneutraal.”

“Het ventilatieprincipe is gebaseerd op de combinatie onder- en bovenbouw. Het atrium van de bovenbouw dat in verbinding staat met de onderbouw zorgt voor de hybride ventilatie in het gebouw Door dit principe wordt veel energie bespaard. Door overdruk van de lesruimten en onderdruk in het atrium verlaat de ventilatielucht op natuurlijke wijze het gebouw via het dak van het atrium.”

Campus
In het ontwerp voor het gebouw wordt gestreefd naar een zelfvoorzienend systeem voor watergebruik, wat eveneens geldt voor de visie die de architecten hebben ontwikkeld voor de hele campus.

Mede op basis van hun visie voor de campus hebben RAU, ABDM en Delva de opdracht voor het gebouw gewonnen. De bureaus zijn in onderhandeling of ze ook het masterplan voor de gehele campus mogen maken. Het campusgebouw moet na de zomer van 2016 klaar zijn.

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

Gisteren, 14:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

Gisteren, 13:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

Gisteren, 09:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

Gisteren, 09:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan