Lian van de Ven
Copyright: Q&S Experts
Copyright: Q&S Experts
Copyright: Q&S Experts
Copyright: Q&S Experts
Copyright: Q&S Experts
Copyright: Q&S Experts
Lian van de Ven
Copyright: Q&S Experts
Copyright: Q&S Experts
Copyright: Q&S Experts
Copyright: Q&S Experts
Copyright: Q&S Experts
Copyright: Q&S Experts

Van architect naar… schade-expert

29 augustus 2013, 9:59
Door de halvering van de architectenbranche sinds 2008 zagen vele architecten zich genoodzaakt iets geheel anders te gaan doen. In een serie vraagt Architectenweb hen hoe ze in hun nieuwe functie zijn beland, of het bevalt en of ze zich ooit zien terugkeren in het beroep waarvoor ze zijn opgeleid. Aflevering 3: schade-expert Lian van de Ven.

Tekst Robert Muis

Nadat Lian van de Ven tien jaar bij een Amsterdams architectenbureau had gewerkt, stapte ze over naar een ander bureau. Dat was in 2008, aan de vooravond van de crisis. In 2010 moest haar nieuwe werkgever inkrimpen en Van de Ven, met een tijdelijk contract en als een van de laatste werknemers die was aangenomen, verloor haar baan.

Expertisebureau
Doordat haar broer schade-expert op het gebied van bouwkundige zaken is, was ze bekend met het beroep. “Ik hoorde van hem altijd interessante verhalen”, vertelt Van de Ven. “Ik besloot een dag mee te lopen om te zien of het me zou bevallen en daarna heb ik gesolliciteerd.”

Ze werkt nu al een aantal jaren als schade-expert, momenteel bij Lengkeek, Laarman & de Hosson, een expertisebureau dat veel in opdracht van verzekeraars werkt. “Het is niet zo’n bekend beroep”, zegt Van de Ven. “Veel mensen kennen wel de experts op het gebied van brand- of autoschade, maar er zijn schade-experts op veel terreinen en daarbinnen zijn er veel specialismen. Ik werk in de branche aansprakelijkheid en technische varia. Ons expertisebureau doet bijvoorbeeld voor verzekeraars onderzoek naar de oorzaak en de omvang van schadegevallen.”

Opleiding
Ze legt uit dat het dan vaak gaat om (beroeps)aansprakelijkheidsverzekeringen, maar ook Construction All Risks-(CAR)verzekeringen, waarmee diverse partijen – opdrachtgever, bouwdirectie, aannemers, architecten, constructeurs en adviseurs – zich kunnen verzekeren voor de schade tijdens bouwprojecten. Ook doet Van de Ven onderzoek in het kader van rechtsbijstandzaken rond geschillen over bouwkundige zaken.

Haar bouwkundige achtergrond komt Van de Ven in dit beroep goed van pas. Andere beroepsspecifieke kennis doet ze via cursussen op. “Veel schade-experts komen vanuit een ander beroep. Met cursussen wordt je bijgespijkerd op verzekeringstechnisch en juridisch vlak, maar je leert ook technieken om informatie te verzamelen, bijvoorbeeld. Een voordeel van dit beroep is dat er opleidingen worden verzorgd vanuit het Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE)”.

Schadelocaties
De overstap heeft ze niet als heel moeilijk ervaren. “Het is wel even wennen. Zo’n overstap maak je niet als je goed en zeker op je plek zit”, zegt Van de Ven. “Dit was nooit mijn plan, maar nee, ik heb er zeker geen spijt van. Toen ik eenmaal voor dit beroep had gekozen, werd ik er erg enthousiast over. Ik werk niet meer toe naar een ontwerp of een project, maar wat mij erg bevalt is dat het werk als schade-expert snel en afwisselend is en nog steeds met bouwen te maken heeft. Het ene moment zit ik met een hele stapel dossiers op mijn bureau en het andere moment sta ik op een bouwplaats of andere schadelocatie.”

Van de Ven zegt nu geen behoefte te hebben om terug te keren in de architectuur. “Ik vind het wel leuk dat ik nog regelmatig op bouwplaatsen kom en dan situaties zie die ik ken. Nu kijk ik er echter op een andere manier naar.”

Ken jij een ontwerper die op een bijzondere plek terecht is gekomen of ben jij dat zelf? Laat het ons weten! Stuur een mail naar redactie@architectenweb.nl. Wij horen graag van je!

Andere nieuwsberichten

Orthopedisch Centrum naar ontwerp van EGM geopend

2 uur geleden

Woongebouw met royale ruimten naar ontwerp RoosRos

3 uur geleden

Houten kap als identiteitsdrager en verbinder voor station Assen

Vandaag, 12:23

Licht op groen voor Architect@Work Rotterdam

Vandaag, 10:05

Arna Mackic vraagt aandacht voor Srebrenica-bloedbad

1 uur geleden

Onderzoek: miljardentekort dreigt voor woningcorporaties

Vandaag, 09:57

'Te weinig aandacht voor ventilatie bij versoepeling coronaregels'

Vandaag, 09:30

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan