Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten
Copyright: SPEE architecten

Start bouw brede school ‘Het Open Venster’

9 april 2013, 17:43
De bouw van basisschool ‘Het Open Venster’ in Rotterdam is van start gegaan. De multifunctionele brede school is door SPEE architecten ontworpen in opdracht van gemeente Rotterdam. Het getrapte bouwvolume met twee geïntrigeerde speelpleinen wordt gekenmerkt door een flexibele opzet en duurzame materialen.

Relatie tot de omgeving
Doordat het gebouw een getrapte bouwvolume heeft, richt het zich op het aangrenzende park. De gecreëerde terrassen kijken uit op twee centraal gelegen speelpleinen. De opvallende vorm maakt het gebouw volgens de architect tot een eigentijds icoon en visitekaartje voor de wijk Lombardijen.

De gymzaal in ‘Het Open Venster’ is als een verdiept open plein gepositioneerd in het hart van de school, maar grenst ook aan de gevel. Door het plaatsen van een glazen plint zijn de sport- faciliteiten en verenigingen van de school aan de straat zichtbaar. Omdat de gymzaal verdiept is aangelegd, is er op het verlaagde dak ruimte voor twee speelpleinen. Deze pleinen zijn ontsloten door een tribunetrap met eronder een berging.

De school heeft geen duidelijke achterkant. Op die manier geeft het gebouw aan alle zijden een impuls af aan zijn omgeving, aldus SPEE. De hekwerken en doorval-beveiliging binnen en buiten gebouw zijn uitgevoerd als ‘Lace Fence’ van Demakersvan. Hierin zijn op subtiele manier afbeeldingen verwerkt.

Flexibiliteit
De architect heeft het gebouw ontworpen als een flexibele structuur zodat de school in de toekomst aan te passen is aan ontwikkelingen in het onderwijs. De flexibiliteit manifesteert zich op verschillende schaalniveaus. Zo is krimp en groei mogelijk in relatie tot de omgeving, maar is ook het interieur flexibel door verplaatsbare wanden en modulaire meubelen te gebruiken. Op deze manier zijn ruimtes samen te voegen of juist op te splitsen.

Door functiestroken tussen de lokalen te ontwerpen, zijn deelruimtes, computerruimtes en speelhoeken steeds bereikbaar vanuit twee lokalen. Ook kan deze extra ruimte dienen als verlengstuk van een lokaal. De functiestroken zijn boven elkaar geplaatst zodat installaties verticaal in plaats van horizontaal konden worden georganiseerd. Dit maakte verlaagde plafonds overbodig. Bovendien zijn de installaties makkelijk aanpasbaar en waar mogelijk draadloos.

Functiemenging heeft SPEE ingezet om het budget op te rekken. Zo kan de tribunetrap door een verplaatsbare wand gekoppeld worden aan het speel- lokaal en plein zodat deze gebruikt kunnen worden bij schoolfestiviteiten. Door ruimtes, zoals die van de buitenschoolse opvang, een eigen entree te geven kunnen deze onafhankelijk beheerd worden. Hierdoor gaat geen kostbare lestijd verloren en kan het gebouw in naschoolse uren gebruikt worden door andere gebruikers.

Groen en duurzaam
Volgens de architect wekt ‘Het Open Venster’ de associatie op met duurzaam en milieubewust denken door onder meer het gebruik te maken van duurzame, vernieuwende en hergebruikte materialen. De keramische gevels zijn Cradle to Cradle-gecertificeerd. Het speelpleindak is voor een groot deel voorzien van een groen dak en het speeldek is gemaakt van een groene, recyclebare, rubberen gietvloer. Het groene speelplein biedt bovendien ruimte voor tuintjes, om de kinderen kennis te laten maken met de natuur. De speelpleinen zijn voorzien van gerecyclede speeltoestellen.

De school is opgebouwd uit een massief houten, demontabel, prefab bouwsysteem. Installaties zijn in het bouwsysteem geïntegreerd. Het prefab bouwsysteem zorgde voor een relatief korte bouwtijd.

Onder meer door het gebruik van een heldere structuur hoopt SPEE architecten dat de gebruiker zich thuis voelt en identificeert met het gebouw. Er is voor materialen gekozen die rust uitstralen, zoals hout in lichte tinten, en er zijn weinig felle kleuren toegepast.

Gerelateerde projecten

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

Gisteren, 14:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

Gisteren, 13:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

Gisteren, 09:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

Gisteren, 09:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan