Copyright: Café-restaurant. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Café-restaurant. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Cour des Platanes. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Cour des Marronniers. Benoit Wehrle
Copyright: Cour des Marronniers. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Trap. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Originele trap van de architect Jean Antoine Giral (1700–1787). Jean-Pierre Rocher
Copyright: Collegezaal. Hellin-Sebbag
Copyright: Jean-Pierre Rocher
Copyright: Bibliotheek. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Nieuwe façade met nieuwe entree. Hellin-Sebbag
Oude situatie
Copyright: Café-restaurant. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Café-restaurant. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Cour des Platanes. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Cour des Marronniers. Benoit Wehrle
Copyright: Cour des Marronniers. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Trap. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Originele trap van de architect Jean Antoine Giral (1700–1787). Jean-Pierre Rocher
Copyright: Collegezaal. Hellin-Sebbag
Copyright: Jean-Pierre Rocher
Copyright: Bibliotheek. Jean-Pierre Rocher
Copyright: Nieuwe façade met nieuwe entree. Hellin-Sebbag
Oude situatie

Gesloten ziekenhuis wordt transparante campus

25 februari 2013, 18:26
In de Franse stad Montpellier wordt een ziekenhuis uit de 18e eeuw in drie fasen getransformeerd tot een universiteitscampus. Het architectuurbureau Hellin-Sebbag moet het gesloten monument omvormen tot een open en comfortabel complex.

Het voormalige ziekenhuis ligt nabij het stadscentrum, maar is donker en naar binnen gericht. De architecten Brigitte Hellin en Hilda Sebbag kregen de opdracht van het Franse ministerie van hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek om het monumentale gebouw te transformeren tot een transparant gebouw, dat ruimte moet bieden aan 1.500 personen.

Symmetrie
Het hoofdgebouw, dat als algemeen ziekenhuis dienst deed, heeft een symmetrische plattegrond, waarbij feitelijk een mannen- en een vrouwenvleugel gespiegeld, maar gescheiden waren gesitueerd aan weerszijden van een lengteas. Beide gebouwdelen zijn georganiseerd rond een binnentuin. Terwijl vroeger de mannen- en vrouwenvleugel een eigen ingang hadden, aan weerszijden van een kapel, is de entree nu gesitueerd op de lengteas van het gebouw, aan de andere zijde van het gebouw. Op de begane grond heeft het architectenbureau de scheidingsmuur op meerdere plaatsen doorbroken, zodat direct na de nieuwe entree zich nu een grote ruimte uitstrekt, die dienst doet als café-restaurant.

Verkeerszones
Ook op de eerste verdieping, waar de administratieve diensten van de nieuwe campus Saint-Charles zijn ondergebracht, is een ruime verkeerszone gecreëerd door de scheidingsmuur te vervangen door kolommen. De bibliotheek op de tweede verdieping en de entreehal hebben een glazen façade gekregen. In de entreehal is een trap en lift toegevoegd, vervaardigd uit staal en wit beton. Het vormt een antwoord op de bewaard gebleven originele trap. Op verschillende plekken in het gebouw zijn de kleuren rood en blauw toegepast, waarmee wordt verwezen naar de voormalige mannen- en vrouwenvleugel van het hospitaal.

Herstel ritme
In de gevels rond de binnenplaatsen – respectievelijk vernoemd naar de daar geplante kastanjebomen en platanen – is het regelmatige ritme van de ramen hersteld. Deuren bieden op de begane grond toegang tot de binnenplaats en op de eerste verdieping tot een nieuw aangebracht galerij. Deze bestaat uit een lichte structuur van metaal en beton.

Het gebouw en de originele materialen verkeerden in slechte staat. Alle bestaande vloeren zijn versterkt of gesloopt en vervangen door in het werk gestort beton. De gevels zijn versterkt en hersteld in hun oorspronkelijke indeling. Het dakwerk is vernieuwd en teruggebracht naar de oorspronkelijke dakhelling.

Tweede fase
Momenteel is de tweede fase van de transformatie in voorbereiding. Daarbij wordt het toenmalige gebouw voor ongeneeslijk zieken verbouwd tot de faculteitsgebouw voor menswetenschappen en archeologie. In dit gebouw moeten collegezalen, de universiteitsuitgeverij en algemene werkruimten voor de medewerkers worden gerealiseerd. De gevels moeten worden hersteld in zichtbare stenen, de ramen worden voorzien van dubbel glas, en er zal een atrium met metaalconstructie en verstelbare glaslamellen worden gerealiseerd.

Andere nieuwsberichten

Kunstmuseum Den Haag: een gedroomd museum, bijgeschaafd door de gemeente

26 februari, 3:03

Amerikaans bureau maakt ontwerp Rijnhavenpark

26 februari, 9:11

Oude Belgische paviljoen wordt permanente tentoonstellingsruimte in Namen

25 februari, 3:41

Tinker verwerft ontwerpopdracht voor CERN Science Gateway

25 februari, 12:59

Publiek medecurator Amsterdam Light Festival 2021

26 februari, 12:06

'Afname vergunningen woningbouw werkt lang door in omzet architecten'

26 februari, 10:44

Bouwbedrijf neemt circulaire sloper New Horizon over

25 februari, 10:56

CDA en GroenLinks: steden hebben meer groen nodig

25 februari, 9:35

Vorig jaar meer vertrekkers uit de Randstad dan nieuwe aanwas

24 februari, 9:19

Hout gekapte eiken hergebruikt in vloer balzaal Paleis Het Loo

23 februari, 9:43
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt