2050: economie

29 januari 2013, 18:31
Ter gelegenheid van het verschijnen van de 50e editie van AWM presenteert Architectenweb iedere dag een nieuwe visie op 2050. Hoe ziet de wereld van de architect er dan uit? Vandaag: economie.

De Ecobalans
In 2050 wordt de stad vooral anders gebruikt dan nu, omdat het vastgelopen systeem en onze leefwijzen totaal zijn veranderd. In 2012 is de enige relevante beloning zoveel mogelijk pecunia verdienen. In 2050 beloont een parallelle munt naast financiële waarden ook mens- en natuurwaarden.

Deze munt, genaamd de Voetafdruk, stimuleert duurzaamheid. Concreet betekent dit dat alle producten en diensten in 2050 twee prijzen hebben; namelijk een europrijs en een voetafdrukprijs. Jaarlijkse verantwoordt iedereen zijn gedrag in de Ecobalans.

Het Voetafdruksysteem zet in op gedragsverandering. Het zorgt ervoor dat wij gaan kiezen voor producten en diensten die in zowel euro's als Voetafdrukken aantrekkelijk zijn. Kies je voor goedkope sperziebonen met een hoge voetafdruk uit Egypte of voor de ‘duurdere’
lokale variant met een lage Voetafdruk. Afhankelijk van je jaarlijkse gelimiteerde Voetafdrukbudget en inkomen maak je continu deze afweging. Daarnaast zullen we actiever met elkaar aan de slag gaan; om samen te produceren of om met elkaar te ruilen om hiermee onze Voetafdruk te beperken.

Kiezen tussen kopen, ruilen of zelf produceren verandert onze leefwijze met energetische, sociale, economische en natuurlijk ook ruimtelijke gevolgen op alle schaalniveaus. Vrijheid staat voorop, maar ook de plicht om verantwoording af te leggen. Veel verdienen en consumeren? Dat kan, maar dan moet je wel Voetafdruk bijkopen van bijvoorbeeld een student die op krappe Voet leeft. En op wereldschaalbniveau stopt Nederland met ontwikkelingshulp en compenseren wij onze overconsumptie door deals te sluiten met landen die een lage Voetafdruk hebben.

Door deze leefwijzen wordt de stad anders gebruikt. Elke hoek wordt gebruikt voor energie en voedsel. Ruimte en eigendom worden gedeeld, omdat dit efficiënt is in euro’s en Voetafdrukken. Er zullen meer gezamenlijke voorzieningen zijn, zoals 3d-printers voor lokale productie. Er worden multifunctionele gebouwen en gebieden gerealiseerd;
energieopwekking door algenteelt wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan recreatieve voorzieningen en ecologische ambities. Bestaande gebouwen worde hergebruikt en opgeplust, dus gaan de hoogte in. Het transport van goederen en mensen wordt gecombineerd, dus volle auto's en geen afleverbusjes.

Soft geklets of een mooie kans? Is dit 2020 of 2050? 40 jaar geleden startte de TGV en waren de eerste plannen van IJburg al lang gemaakt; deze fysieke infrastructuur is nog niet af, terwijl internet misschien al weer bijna passé is. Ruimtelijke veranderingen gaan traag en zijn een gevolg van een veranderd economisch en sociaal systeem. Het transitieproces kost enkele decennia. Een realistisch toekomstbeeld voor de stad moet dan ook optimistisch zijn, maar wel rekening houden met de traagheid van ruimte. Aan stedenbouwers en architecten de mooie opdracht om deze overgang naar een nieuw systeem te faciliteren.

Pepijn VerpaalenStedenbouwkundige bij Urbanos

Andere nieuwsberichten

AFFR 2021 in teken van thema 'More than Houses'

16 april, 2:20

OKRA en BRUT ontwerpen nieuw stadspark in Brussel

16 april, 1:32

Bouw eerste woningen Nieuw Kralingen start eind dit jaar

16 april, 12:26

Schellensfabriek Eindhoven herontwikkeld met woongebouw erbovenop

16 april, 9:00

Video: Bloeiend bedrijf in een boeiend landschap

16 april, 3:43

'Wissel ambtenaren tussen gemeenten uit voor woningbouwprojecten'

16 april, 11:09

Den Bosch plaatst eerste 'sportautomaat' van Nederland

16 april, 10:38

18 miljoen extra voor energietransitie in Rotterdam-Zuid

15 april, 5:41

Huizenprijzen in eerste kwartaal vijftien procent omhoog

15 april, 10:28

'102 miljard euro nodig voor vergroening stroomnet'

15 april, 9:41
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan