Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Doorsnede. Bakers Architecten
Copyright: PLattegrond. Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Bakers Architecten
Copyright: Doorsnede. Bakers Architecten
Copyright: PLattegrond. Bakers Architecten

Renovatie naar duurzaam en flexibel kantoor

29 januari 2013, 16:12
De onderneming Jurriëns besloot een aantal jaren geleden om haar hoofdkantoor te upgraden. Bakers Architecten maakte het gebouw CO2-neutraal en geschikt voor een nieuwe manier van werken.

Het Aannemingsbedrijf Jurriëns deelde jaren lang een kantoorgebouw in het industriegebied Lage Weide te Utrecht met adviesbureau Nieman. Toen dit bureau op zoek ging naar een marktconform gebouw, besloot Jurriëns in het pand te blijven en dit te renoveren. Het aannemingsbedrijf kreeg met het vertrek van Nieman ook de ruimte voor een herziening van de bedrijfsstructuur.

Het betreft een H-vormig kantoorgebouw van één laag, gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Het gebouw bestaat uit een betonnen spantconstructie met daartussen betonnen gevel- en kozijnelementen en betonnen dakelementen. Het ongeïsoleerde uitgevoerde gebouw werd verwarmd vanuit een centraal ketelhuis.

Flexibiliteit
Met het oog op het Nieuwe Werken is de opzet van kleine cellenkantoren aan weerszijden van een gang is vervangen door grote kantoortuinen aan de zijde van het water. Aan de andere zijde is de gangzone gesitueerd. Daartussen ligt een servicezone, waarin de ondersteunende functies als plotruimten, archieven, concentratie- en flexplekken en de technische ruimten zijn ondergebracht.

De kantoren en de bijbehorende installaties zijn transparant en open. Ze volgen de spantconstructie. Hiermee ontstaat de flexibiliteit om op later moment wanden te verplaatsen of toe te voegen. De kantoortuinen hebben verschillende soorten werkplekken, zodat de gebruiker de plek kan kiezen die bij de werkzaamheden past: activiteitgerelateerde werkplekken.

Energieverbruik
Het ongeïsoleerd uitgevoerde gebouw met relatief veel gevel door de H-vormige opzet, voldeed op diverse punten niet aan de huidige eisen. Met name het energieverbruik en het comfort vroegen om verbetering. De ambitie van Jurriëns was om door renovatie tot een CO2-neutraal gebouw te komen, dat zelfvoorzienend zou zijn.

Bakers Architecten heeft oplossingen gevonden op bouwkundig en op installatietechnisch niveau, en in het gebouwgebruik. In samenwerking met de installatieadviseur is gezocht naar de optimale verhouding tussen installaties en de indeling van de schil. Daarbij is onder andere gekeken naar het beste oppervlak van en type glas, en de isolatiewaarde, de kleur en het materiaal van de schil.

Positie
Andere oplossingen zijn bijvoorbeeld de positie van de kantoren, die nu zoveel mogelijk aan de noord(oost)zijde zijn ondergebracht, het voorzien van buitenzonwering bij zonbelaste ruimten en de kunstverlichting te voorzien van daglichtregeling. Volgens de GPR-berekening moeten de oplossingen gezamenlijk resulteren in energielabel A+.

Het gebouw maakt tevens gebruik van warmte-koudeopslag (WKO) voor de klimaatbeheersing en is voorbereid stroomopwekking via nog te plaatsen PV-cellen. De verbouwing is vlak voor de kerstdagen van 2012 afgerond.

Andere nieuwsberichten

Een familiehuis uit lokale materialen

Gisteren, 16:03

Lee Towers in Rotterdam opgeleverd

Gisteren, 16:02

Kliniek als villa in het bos door EGM

Gisteren, 14:27

Eerste paal Huis van Delft geslagen

8 november, 4:02

Woningnood in oosten door komst Randstedelingen

Gisteren, 12:11

PBL: meer aandacht voor landschap in ruimtelijk beleid

Gisteren, 10:19

'Brainport Eindhoven loopt vast'

Gisteren, 09:33

'Energietransitie trekt Nederlanders armoede in'

8 november, 10:21

Minister: veertig procent minder woningen door stikstofcrisis

8 november, 9:39

Ditt Officemakers projecteert ontwerp op locatie

7 november, 4:47
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan