Verkiezingen: Rik Grashoff (GroenLinks)

6 september 2012, 13:23
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen publiceert Architectenweb deze week vijf interviews met kandidaat-Kamerleden. Vandaag: Rik Grashoff (GroenLinks).



Tekst Michiel van Raaij


Stel dat GroenLinks in opeenvolgende regeringen zit en het aan uw partij is om Nederland in te richten. Hoe ziet Nederland er dan in 2050 uit?
“Als het aan GroenLinks ligt ziet Nederland er in 2050 toch een stukje anders uit dan nu. Er zullen een aantal zaken in het oog springen. Allereerst zal er meer natuur zijn en zal die natuur minder versnipperd zijn. Ten tweede zal het agrarische landschap veel diverser zijn dan nu het geval is. Ten derde zullen de steden compact zijn gebleven. Landschappelijke en cultuurhistorische waarden zullen bewaard zijn gebleven. Oude kerkdorpjes en karakteristieke molens zullen er hetzelfde uitzien als nu.”

“Met GroenLinks in opeenvolgende regeringen zal het Nederlandse landschap veel beter bewaard blijven dan wanneer bijvoorbeeld de VVD het voor het zeggen zou hebben. Op sommige plekken zullen ongewenste ontwikkelingen zelfs ongedaan gemaakt zijn.”

Staan er in 2050 veel windmolens in het Nederlandse landschap?
“Er zullen meer windmolens in Nederland staan, ook op land. Dat is tot op zekere hoogte een minpunt voor het landschap. Maar we kunnen helaas geen onzichtbare windmolens neerzetten. De energietransitie moeten we doorzetten. Dit betekent overigens niet dat er overal maar windmolens neergezet kunnen worden. Juist op dit punt is er een nationale regie nodig. Er moet helder vastgelegd worden waar wel windmolens kunnen komen en waar niet.”

“In de energietransitie die Nederland doormoet zijn windmolens overigens niet het belangrijkste. Het gaat er in de eerste plaats om dat de energieopwekking gedecentraliseerd wordt. Op elk dak in Nederland moeten zonnepanelen komen. Daarmee zal aan een groot deel van de energievraag voldaan kunnen worden. Uiteindelijk zal het niet genoeg zijn en zullen er bijvoorbeeld ook forse winparken in de Noordzee gerealiseerd moeten worden. Maar het begint bij de decentralisering van de energieopwekking.”

In het verkiezingsprogramma van GroenLinks wordt ruimtelijke ordening als het om energie gaat ook naar de Europese schaal getrokken. Er wordt geschetst hoe een Europees energienetwerk kan ontstaan waarbij windmolenparken in de Noordzee en zonnecellen in Zuid-Europa en Noord-Afrika elkaar aanvullen.
“Stel dat we in Europa besluiten om op het punt van energie zelfvoorzienend te zijn, iets waar wij als partij voorstander van zijn, dan zou het een goed idee zijn om de grootschalige opwekking van zonne-energie in Spanje via een energiesnelweg te koppelen aan de windmolenparken in de Noordzee. Met deze koppeling kan een stabiele en evenwichtige energieopwekking gerealiseerd worden. En dat is helemaal niet zo’n gek idee. Een zelfvoorzienend Europa is technisch gezien gewoon mogelijk. Het is praktisch en financieel gezien mogelijk.”

“Onze gasvoorraden zijn over dertien jaar gewoon op. Dan moeten we bij Rusland aankloppen. Het energievraagstuk moeten we snel oplossen. Bovendien zorgt de energietransitie voor een stevige impuls van onze economie. Energie wordt momenteel nog vooral gezien als kostenpost. Dat komt omdat al het geld dat we erin stoppen naar het buitenland vloeit. Met de energietransitie verandert deze kostenpost in een investering in de lokale industrie. In Duitsland kun je zien hoe dat werkt.”

Het zou ook een impuls kunnen betekenen voor de bouw. Hoeveel banen levert de energietransitie op?
“Na de bekendmaking van de berekeningen van het CPB heeft de VVD zichzelf banenkampioen gekroond, maar GroenLinks zit daar niet ver onder. De VVD creëert op de lange termijn zo’n 300.000 banen. De inkomensongelijkheid neemt daarbij echter wel toe. Groen Links creëert op de lange termijn ongeveer 200.000 banen. Hierbij is het inkomen gelijkmatiger verdeeld. Deze cijfers laten echter ook goed zien dat vergroening de economie dus versterkt.”

“Vergroening voorkomt in onze optiek ook de volgende crisis. Door de huidige economische crisis zijn de grondstoffen momenteel misschien nog betaalbaar, maar als de economie weer aantrekt zullen ze al snel onbetaalbaar worden.”

Dat is een sterk verhaal. Toch staat uw partij er in de peilingen niet goed voor. Waarom wordt de urgentie niet gevoeld?
“Dat verbaast mij ook wel. Op een of andere manier valt het kwartje niet. Ik snap ook niet altijd waarom er zoveel strijd is tussen de VVD en Groen Links, want we willen vaak dezelfde dingen. We willen allebei meer banen en een gezonde economie.”

Wil GroenLinks de vergroening van overheidswege voorschrijven of belemmeringen daartoe wegnemen?
“De overheid moet wel een aantal dingen regelen. Zo stellen wij een wet voor die bedrijven dwingt om stapsgewijs hun eigen energie op te gaan wekken. Ook willen wij het decentraal opwekken van energie salderen: particulieren moeten altijd energie terug kunnen leveren aan het net en daarvoor een vaste prijs ontvangen. In Duitsland werkt dit goed. Tenslotte moeten de grootverbruikers een reeële prijs voor hun fossiele energie gaan betalen. Die prijs wordt nu via belastingvoordelen kunstmatig laag gehouden.”

De afgelopen periode is de ruimtelijke ordening in Nederland gedecentraliseerd. Moet er wat GroenLinks betreft weer een stevige nationale ruimtelijke ordening komen?
“Ik geloof niet heilig in nationale regie op de ruimtelijke ordening. Je kunt op nationaal niveau niet een prachtige tekening maken en die vervolgens uitvoeren. We moeten niet terug naar de blauwdrukplanning. Maar op nationaal niveau moeten er wel een aantal harde kaders vastgesteld worden. Wat er wél en niet in de belangrijkste landschappen van ons land mag gebeuren, moet wat ons betreft in een wet vastgelegd worden. De contouren van die belangrijkste landschappen zouden hierbij bijvoorbeeld met stippellijntjes wettelijk vastgelegd kunnen worden.”

“Verder zou het rijk wat ruimtelijke ordening betreft vooral een wetgevende taak moeten hebben. Wat ruimtelijke ordening betreft zou het rijk vooral een wetgevende taak moeten hebben. Het rijk is niet goed in het begeleiden van lokale ontwikkelings- en transformatieprocessen. Daar is het middenkader, de provincie, veel beter in.”

“De initiatiefwet ‘Mooi Nederland’, die wij onder meer met D66 hebben opgesteld als alternatief voor de Natuurwet, biedt ook nadrukkelijk gereedschappen voor de provincies. Met de wet wordt natuur beter beschermd en wordt tegelijkertijd meer ruimte gemaakt voor recreatie. Een robuustere natuur, met meer hectare groen, laat medegebruik makkelijker toe.”

De architectuursector is in de afgelopen kabinetsperiode ondergebracht in de topsector Creatieve Industrie. Hoe kijkt u hier tegenaan? Verdient architectuur niet een eigen plek?
“Ik denk dat het op zich goed is dat de architectuur onderdeel is gemaakt van de creatieve industrie. Met zijn culturele dimensie is architectuur verwant met de andere kunsten. Maar architectuur heeft natuurlijk ook een andere, praktische kant. Die zou je bouwkunde kunnen noemen. Die is natuurlijk ook belangrijk, maar hoeft niet door de overheid gestimuleerd te worden.”

Het lijkt erop dat geen enkele politieke partij een echte oplossing heeft voor de malaise in de woningmarkt. Wat is volgens u de sleutel?
“Ook wij hebben geen oplossing waarmeer de woningmarkt ineens vlotgetrokken kan worden. Die oplossing bestaat niet. We zijn op dit moment tien jaar te laat met het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Vanaf het jaar 2000 heeft die hypotheekrenteaftrek de huizenprijzen opgedreven. Maar dat prijsniveau is een zeepbel. De prijzen moeten echt omlaag, die zeepbel moet leeglopen. Dat is voor veel particulieren heel vervelend. Hier moeten we doorheen. Anders komt de markt niet in beweging.”

“Overigens stellen wij ook wel concrete ingrepen voor de woningmarkt voor. We willen een starterspremie instellen om starters op weg te helpen. We weten dat op het moment dat een starter een huis betrekt die drie vervolgbewegingen teweegbrengt. Voor de huishoudens die er met de waardevermindering van hun huis financieel echt niet mee uitkomen, willen we ook een restschuldregeling instellen. Daar moet je heel terughoudend in zijn. Maar er zijn wel mensen die echt klem komen te zitten en die je moet helpen.”

“Maar het onderliggende probleem zijn de opgeblazen huizenprijzen. Die zitten nu op het niveau van 2003, 2004. De voorspellingen wisselen sterk, maar laten we hopen dat de huizenprijzen in 2013 stabiliseren. Hoewel de woningmarkt wel een thema is in deze verkiezingen vind ik dat er nog te weinig aandacht voor is. Maar eigenlijk ook buiten de politiek. De woningmarkt zou ook goed een apolitieke discussie kunnen zijn. We hebben hier met z’n allen mee te maken en moeten hier met z’n allen een oplossing voor verzinnen.”

Andere nieuwsberichten

Octavia Hill biedt 124 sociale huurwoningen in het hart van Hyde Park Hoofddorp

Gisteren, 17:13

Papieren koffiecupje gepresenteerd in 'krantenkiosk' door Studio Ossidiana

Gisteren, 16:10

Orange en Felixx presenteren ontwerp voor woonbuurt op oud kloosterterrein

Gisteren, 15:39

Rijksmonumentaal Jachtslot Mookerheide heropend na restauratie door 1meter98

Gisteren, 12:20

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan