Verkiezingen: Raymond Knops (CDA)

7 september 2012, 14:25
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen publiceert Architectenweb deze week vijf interviews met kandidaat-Kamerleden. Vandaag: Raymond Knops (CDA).

Tekst Michiel van Raaij

De ruimtelijke ordening is de afgelopen jaren gedecentraliseerd. Zijn de provincies op hun nieuwe taken toegerust of moeten die meer (financiële) slagkracht krijgen?
“Het wel of niet succesvol zijn van het provinciaal of gemeentelijk bestuur heeft niets te maken met de beschikbare middelen of met de wet- en regelgeving die voor de ruimtelijke ordening geldt. Er zijn middelen genoeg en de wet- en regelgeving voldoet. Doorslaggevend is de bestuurskracht. Het gaat om de mensen: om hoe overlegd wordt, hoe draagvlak gecreëerd wordt, hoe coalities gesmeed worden, enzovoorts.”

Moet er op nationaal niveau nog regie zijn op de ruimtelijke ordening?
“Als het gaat om hele grote investeringen, zoals bij de bouw van kerncentrales, dan moeten daar op nationaal niveau keuzes in worden gemaakt. Maar als het gaat om waar wonen, werken en natuur een plek moeten krijgen: daar hoort de provincie als regisseur op te treden. Het is niet meer van deze tijd dat elke gemeente zijn eigen industrieterrein realiseert. Dat soort zaken moeten gecoördineerd worden door de provincie. Gemeenten moeten goede buren van elkaar zijn.”

“In het algemeen zijn wij er vanuit het CDA voor om de regie zo laag mogelijk te houden. Ik ben wethouder geweest in Horst aan de Maas, in de regio Venlo. De samenwerking tussen de provincie en de verschillende gemeentes bij de organisatie van de Floriade 2012 heeft een enorme dynamiek in de regio tot stand gebracht. Daar was geen wet of nationale regie voor nodig.”

Stel dat het CDA de komende decennia als grootste partij zou deelnemen aan verschillende regeringen. Hoe zou Nederland er dan in 2050 uitzien?
“Nederland moet een aantal sterke economische dragers hebben. We moeten een aantal sterke mainports hebben, zoals Schiphol en de haven van Rotterdam, maar ook een aantal solide clusters zoals Brainport Eindhoven en greenports ontwikkelen. Om de internationale competitie voor te blijven en te kunnen innoveren is een zeker volume nodig. Het succes van de clustering van glastuinbouw in de regio Venlo is hier een goed voorbeeld van.”

“Deze clusters moeten natuurlijk goed ingepast worden in het landschap. We moeten ervoor zorgen dat het mooi wordt, dat er ruimtelijke kwaliteit ontstaat. Dat je bij wijze van spreken in het weekend door zo’n cluster zou willen fietsen of wandelen. Iedereen kan zien dat het de afgelopen jaren aan die ruimtelijke kwaliteit heeft geschort. Geld was een te bepalende factor in de vormgeving van ons landschap.”

“Wat ikzelf als een van de belangrijkste ruimtelijke opgaven beschouw is de verbinding van Nederland met België en Duitsland. De onderlinge aansluiting van bijvoorbeeld de spoorwegverbindingen kan echt een stuk beter. De economie van een groot deel van Nederland, zoals de regio Venlo, is daar bij gebaat. De Europese eenwording zou op dat punt bekrachtigt moeten worden.”

Zou er wat betreft het ruimtelijk ontwerp in het algemeen meer aandacht moeten zijn voor kwaliteit?
“Ja. We zouden moeten leren van de Vinex-wijken. Die zijn zo eenvormig dat je je eigen straat of eigen huis nauwelijks kunt vinden. Dat is niet wat mensen willen. Die willen eigenheid, een eigen plek. Het leven van mensen speelt zich vooral lokaal af. Mensen wonen over het algemeen dichtbij hun werk en doen bij het dichtstbijzijnde winkelcentrum boodschappen. Er zou meer aandacht moeten zijn voor de ruimtelijke kwaliteit van dat normale, lokale woonlandschap.”

Is het CDA een voorstander van particulier opdrachtgeverschap?
“Absoluut. Daar zijn inmiddels goede voorbeelden van. Vooral wat betreft Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) zijn er de afgelopen jaren interessante projecten gerealiseerd. Als CDA vinden we sociale verbondenheid heel belangrijk. CPO draagt daar aan bij. Het maakt gemeenschappen mogelijk waar mensen elkaar helpen, mantelzorg verlenen.”

Is er nog iets dat u architecten zou willen meegeven?
“Als wethouder had ik regelmatig met architecten te maken. Wat mij opviel was dat sommige architecten zich als kunstenaars opstellen. Sommige architecten lijken in de eerste plaats geïnteresseerd in het maken van een statement. Ze zouden wat meer moeten luisteren naar wat de mensen echt willen. Want voor die mensen maak je het uiteindelijk.”

Andere nieuwsberichten

Een thuiskomen voor Bedaux de Brouwer Architecten

3 uur geleden

Bouw van The Baan Tower nu echt van start

4 uur geleden

Mei transformeert Gasometer in Münster tot duurzaam woongebouw

4 uur geleden

Bij nai010 uitgevers verschijnt publicatie over natuurinclusieve architectuur

Vandaag, 09:02

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

1 uur geleden

Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

2 uur geleden

Stedelijk Museum krijgt eind 2024 weer een beeldentuin

Vandaag, 11:27

CBS: steun voor kernenergie in Nederland neemt toe

Vandaag, 09:50

Lagere straffen in langslepende Vestia-zaak na hoger beroep

Gisteren, 13:49

Brabant verkent mogelijkheden publiek warmtebedrijf

Gisteren, 10:45
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan