Het team van Architectenweb
Het team van Architectenweb
Jeroen van Oostveen en Martijn Postmus, de oprichters van Architectenweb
Het team van Architectenweb
Het team van Architectenweb
Jeroen van Oostveen en Martijn Postmus, de oprichters van Architectenweb

Architectenweb viert tiende verjaardag

22 mei 2012, 14:51
Vandaag viert Architectenweb zijn tiende verjaardag. In de afgelopen tien jaar is Architectenweb.nl uitgegroeid tot de meest bezochte architectuursite van Nederland. Een interview met oprichters Jeroen van Oostveen en Martijn Postmus over de groei die het bedrijf door de jaren heen heeft doorgemaakt.

Waarom zijn jullie destijds Architectenweb gestart?
Jeroen van Oostveen (JvO): “Vanuit het architectenbureau VOCUS, waar ik medeoprichter van was, hadden wij de behoefte om ons werk online te presenteren. Als architect wil je dat doen door je portfolio te laten zien. Meer dan A-Z lijstjes van architectenbureaus bestond online echter nog niet. De website waar wij behoefte aan hadden, moesten we zelf oprichten.”

Martijn Postmus (MP): “Bij de makelaarsuitgever Factotum had ik ervaring opgebouwd met de exploitatie van websites. Uit de brainstorms die ik met Jeroen hield over een mogelijke architectuursite bleek al snel dat wij elkaar goed aanvulden. Terwijl Jeroen kennis had van de markt, wist ik hoe je een website ook commercieel kon uitbaten. We hebben 50.000 euro geleend van vrienden en familie en zijn ervoor gegaan.”

Was de website direct een succes?
JvO: “Nee, dat bereik is langzaam gegroeid. Een belangrijke aanjager van die groei vanaf het begin was de wekelijkse nieuwsbrief die we verstuurden met het belangrijkste architectuurnieuws.”

MP: “Daarnaast zagen we al snel dat er nog geen goede online bouwproductengids was die specifiek gericht was op de architect. De start van de productengids en de them@gazine productennieuwsbrief was een belangrijke verbreding van de inhoud van de website. Ook ontdekten we dat bouwproducenten graag bij ons wilden adverteren.”

En toen brak Architectenweb rond 2006 echt door?
MP: “Ja, rond 2006 groeide het bereik van Architectenweb snel en kende ineens iedereen ons. We groeiden uit ons kantoor en stonden voor het eerst ook op beurzen.”

JvO: “Het moment dat Architectenweb doorbrak viel samen met de lancering van ons tijdschrift AWM. Met het tijdschrift wilden we ons portfolio verbreden en inhoudelijk meer de diepte in gaan dan online mogelijk was. Ook wilden we – net als we met de website gedaan hebben - een toegankelijker tijdschrift maken dan anderen die maakten. Wat we niet hadden verwacht was dat we met het tijdschrift als uitgeverij veel serieuzer genomen werden. We kregen bijvoorbeeld ineens veel meer persberichten opgestuurd.”

Wat was de sleutel tot dit succes?
JvO: “Vanaf dag 1 stond bij Architectenweb ‘toegankelijkheid’ centraal. Via onze media maken wij heel veel informatie letterlijk toegankelijk. We presenteren de inhoud zo laagdrempelig mogelijk en zijn als team altijd bereikbaar voor vragen en adviezen. Wij plaatsen onszelf ook niet boven de markt, maar maken er echt deel van uit. En ik denk ook dat wij als team in vergelijking met andere uitgeverijen toch ook wel een grote liefde hebben voor wat we doen.”

Hoe verhouden zusterorganisaties Materia en Archello zich tot Architectenweb?
MP: “In aanvulling op het portfolio van Architectenweb bedienen we met Materia en Archello de internationale markt. Beide labels brengen de creatieve sector in verbinding met de fabrikanten, waarbij Materia dit met name fysiek doet en Archello online. Met beide labels spelen we in op de snelle internationalisering van de bouwbranche en verbinden we niet alleen branches maar ook markten met elkaar.”

Wat waren voor jullie hoogtepunten van de afgelopen tien jaar?
MP: “Ik ben er erg trots op dat we op eigen kracht een website hebben gemaakt die in korte tijd uitgegroeid is tot de meest bezochte architectuursite van Nederland. Maar zeker ook een hoogtepunt was het moment dat we winst begonnen te maken en konden doorbouwen aan Architectenweb.”

JvO: “Wat we met Architectenweb bereikt hebben, heeft mijn stoutste dromen overtroffen. Met Architectenweb.nl zijn we onmisbaar geworden in de architectuurbranche. Een hoogtepunt voor mij was het verschijnen van de eerste AWM. Maar het echte hoogtepunt vind ik wat we met Architectenweb voor onze klanten hebben betekend. Een architect die via Architectenweb een opdracht heeft gekregen, de discussies die wij op gang hebben gebracht, fabrikanten die via ons platform succesvolle productlanceringen hebben gedaan…”

Hoe gaat Architectenweb in deze crisistijd de toekomst in?
JvO: “Met onze relatief kleine organisatie zijn wij flexibel en kunnen we inspelen op de veranderingen in de markt. Ook in een markt die krimpt zit beweging. En die beweging biedt kansen: niet alleen voor ons, maar voor iedere onderneming. Zolang je blijft denken vanuit het creëren van meerwaarde voor je klanten is er altijd een toekomst.”

MP: “Nog meer dan nu al wordt Architectenweb een plek voor dialoog. De tijd van eenrichtingsverkeer ligt ver achter ons: het gaat nu om tweerichtingsverkeer. En Architectenweb is daar al heel ver mee, als je kijkt naar het netwerk dat we opgebouwd hebben via social media als Facebook, Twitter en LinkedIn. De evenementen die we sinds een jaar in Amsterdam organiseren voegen daar weer een dimensie aan toe.”

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

19 april, 3:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

19 april, 2:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

19 april, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

19 april, 9:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan