Copyright: Inbo
Copyright: Inbo
Copyright: Inbo
Copyright: Inbo
Copyright: Inbo
Copyright: Inbo
Copyright: Inbo
Copyright: Inbo

Inbo wint prijsvraag theekoepel

28 maart 2011, 16:11
De prijsvraag voor een nieuwe theekoepel in het landschapspark De Overplaats in Heemstede is gewonnen door Inbo. De traditionele theekoepel heeft het architectenbureau op eigentijdse wijze geïnterpreteerd.

De Overplaats in Heemstede is historisch gezien de ‘overtuin’ van de zeventiende-eeuwse buitenplaats De Hartekamp. De oude theekoepel die aan de voet van de voormalige droogberg stond, kan in een rijke traditie geplaatst worden. Het bouwen van theekoepels is een typisch Hollands verschijnsel dat ontstond in de tijd dat de thee uit het verre oosten naar Nederland kwam.

De oude theekoepel in De Overplaats is helaas door brand verwoest. Landschap Noord-Holland schreef daarom een prijsvraag uit: ontwerp iets eigentijds voor deze cultuurhistorisch waardevolle plek, een blikvanger. Marjolein van Eig, Aukje van Hoeckel en Laura Theng van Inbo zonden het ontwerp ‘Mijmer en Focus’ in.

Traditie
Voor het ontwerp heeft Inbo zich laten inspireren door de traditie van de theekoepel. De karakteristieke vorm van de theekoepel waarden de architecten. Tot hun spijt moeten de architecten concluderen dat er tegenwoordig onder de koepels geen thee meer wordt gedronken. Het programma is dus verdwenen.

“We zien de nieuwe blikvanger nu dan ook als een object, dat de plek op de droogberg opnieuw definieert en dat de kwaliteiten van de omgeving versterkt en laat zien”, stellen de architecten van Inbo: “Door uit te gaan van de herkenbare vorm van de koepel en deze volledig in baksteen te realiseren ontstaat er een prachtige sculptuur.”

De sculptuur heeft Inbo aan de ene kant opengewerkt met een trap die naar een smal en hoog gat leidt. De trap met dikke en hoge treden opent de koepel richting het park en biedt tegelijkertijd zitplek aan de bezoeker, die hier kan genieten van het weidse uitzicht. De smalle hoge opening aan de andere kant van de koepel richt de blik van de bezoeker direct naar het hoofdgebouw van het oude landgoed. Een uitsparing in het koepeldak laat gedurende de dag het licht op verschillende plekken in de koepel schijnen.

Romantiek
De koepel wordt volledig opgetrokken uit gerecyclede baksteen. “Het mooie van stenen die uit afgebroken gebouwen komen is dat ze een eigen karakter hebben. Ze laten de tijd zien”, melden de architecten. “Van deze grove stenen maken we een strakke sculptuur, met scherpe hoeken.”

“Zoals het masterplan voor de Overplaats laat zien, zal de plek van de koepel altijd zijdelings benaderd worden. Ook in het nieuwe plan, waarbij er een entree aan de kant van de Herenweg ontstaat, zal de koepel niet direct vanaf de zicht-as richting de Hartekamp benaderd worden. Dit thema hoort bij de romantische opzet van de tuin: de wandelaar ontdekt de koepel terwijl hij door de tuin loopt.”

“De koepel is een onderdeel van de rijkdom van de tuin, maar het is geen toeval dat alle paden hierop uitkomen. Geheel volgens de romantische traditie is de ontdekking strak geregisseerd. Wie straks aan de kant van de Herenweg binnenkomt is nieuwsgierig naar wat hem te wachten staat; er is hem immers al een blik gegund op deze intrigerende sculptuur.”

Andere nieuwsberichten

Utrecht wordt 'tienminutenstad' met vier nieuwe centra

Gisteren, 13:13

Energieneutrale nieuwbouw voor Wilhelminaschool Woerden

Gisteren, 11:57

Intentieovereenkomst voor nieuw gebouw naast hoofdkantoor ING

Gisteren, 10:28

Medeoprichters Space Encounters starten nieuw bureau: Beyond Space

Gisteren, 09:04

Video + foto's: afbouw Floating Office Rotterdam

Gisteren, 14:40

Huizenprijzen in 2020 met bijna acht procent gestegen

Gisteren, 09:42

Studie naar hyperloop voor vracht tussen Amsterdam en Rotterdam

21 januari, 4:26

TNO: bouwen in hout veel gunstiger voor klimaat dan aangenomen

21 januari, 10:55

Planbureau: circulaire economie nog ver weg, meer dwang nodig

21 januari, 9:32

Boek biedt diepgaande blik in 'verstedelijkte' Noordzee

20 januari, 4:53
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan