Pand Nationaal Historisch Museum komt er niet

29 oktober 2010, 16:13
Op het terrein naast het Openluchtmuseum in Arnhem wordt geen gebouw opgetrokken waarin het Nationaal Historisch Museum (NHM) wordt gehuisvest. Dat heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) vrijdag besloten.

De besparingen op zijn cultuurbegroting lopen op jaarbasis op tot 200 miljoen euro. Een nieuw museum bouwen vindt hij daarom niet verantwoord. Omdat hij het doel van het NHM wel belangrijk vindt, blijft de organisatie geld ontvangen. Daarmee kunnen ze reizende exposities organiseren en de website in de lucht houden. Het NHM doet dat al sinds zijn oprichting in 2008.

Doel van het Nationaal Historisch Museum is het bevorderen van het historisch besef en de kennis van de geschiedenis van Nederland. Aanvankelijk leek het museum een plaatsje te krijgen in de Randstad, maar toenmalig minister Ronald Plasterk koos voor Arnhem. Het museum zou gebouwd worden op de parkeerplaats naast het Openluchtmuseum, maar over de definitieve vestigingsplaats ontstond later veel discussie.

Dat hoeft van Zijlstra niet meer. "Er komt geen gebouw. Nu niet en waarschijnlijk ook niet in de toekomst", oordeelt hij. Wel heeft hij de leiding van het museum gezegd dat zij zelf kunnen proberen om met private middelen een (bestaand) gebouw te betrekken. Maar Zijlstra ziet dat niet snel gebeuren. Het eerder geopperde plan om het NHM in het leegstaande paleis Soestdijk te huisvesten lijkt daarmee ook kansloos.

Blij
Zijlstra heeft geen overzicht van de voorbereidingskosten die al zijn gemaakt om het Arnhemse plan te realiseren. Tweede-Kamerlid Boris van der Ham (D66) liet vrijdag weten dat hij eerder al naar zo'n overzicht heeft gevraagd en dat zal blijven doen.

Hij is blij dat er een knoop is doorgehakt en dat Arnhem geen optie meer is. "Dat is een onlogische plek omdat daar geen natuurlijke aanloop is van publiek voor een dergelijk museum. Dat was een gebed zonder eind geworden.''

De D66'er doet Zijlstra de suggestie om het NHM-plan samen te voegen met andere museale plannen, zoals de realisatie van het Huis der Democratie. "Als je die plannen samenvoegt kan je tientallen miljoenen euro's uitsparen.''

Als er zo'n nieuw, samengevoegd museum zou ontstaan, vindt Van der Ham het logischer dat neer te zetten in Den Haag of Amsterdam.

'Linkse hobby?'
In de politiek zijn de reacties verdeeld. De SP in de Tweede Kamer wil een debat met Zijlstra over het afblazen van het gebouw. Fractieleider Emile Roemer is ontsteld. "Dit kabinet schept er genoegen in om alles wat van het volk is, af te breken. Of is onze vaderlandse geschiedenis ook een linkse hobby geworden?'', vroeg Roemer zich af. Zijn fractielid Ewout Irrgang weet nog wel een gebouw: het vroegere Scheringa Museum bij Opmeer.

Ook de PvdA is ontstemd. "Als je Nederland Nederlandser wilt maken zoals dit kabinet wil - wat je daar verder ook van vindt - dan ga je niet je eigen wortels om zeep helpen", zei Kamerlid Jetta Klijnsma. GroenLinks stemt net als D66 wel in met het besluit.

Private sector
NHM-directeur Erik Schilp zegt teleurgesteld te zijn over het besluit van Zijlstra. "Na twee jaar hard werken raken we de overheidsbijdrage kwijt’’, zei Schilp vrijdag. NHM blijft wel geld ontvangen voor reizende exposities en de website. "We gaan kijken of de private sector kan helpen een fysieke invulling te geven aan onze plannen’’, aldus Schilp.

De Arnhemse burgemeester Pauline Krikke wil een gesprek met staatssecretaris over diens besluit. "Dit accepteren we niet zonder meer'', aldus Krikke vrijdag in een reactie.

Krikke is 'teleurgesteld dat het gebouw voor het NHM nu met één pennenstreek en zonder voorafgaand overleg door de staatssecretaris wordt afgedaan'. De Arnhemse burgemeester wijst op de brief die Zijlstra naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin is volgens Krikke sprake van een ongewijzigde doelstelling van het NHM. "Het is vreemd dat bij die doelstelling nu ineens geen gebouw meer hoort'', aldus de burgemeester.

Krikke (VVD) maakte zich als burgemeester van Arnhem hard om het museum naar haar stad te halen. Zij roept op tot een heroverweging van het besluit. "Uitstel is in de huidige tijd nog voor te stellen, maar nu ineens afstel is dat niet."

'Verstandig besluit'
Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum in Amsterdam noemt het 'een verstandig besluit' om geen gebouw neer te zetten voor het NHM. "Je kunt het geld veel efficiënter besteden'', zei hij vrijdag.

Het bespaarde geld is volgens hem beter te gebruiken om een aantal goed functionerende orkesten te redden. "Laat je een orkest verdwijnen of ga je een ongewis avontuur aan met het NHM?'' Bovendien is het Rijksmuseum in feite al een nationaal historisch museum, zegt Pijbes. "Dat staat zelfs in onze statuten."

Hij meent wel dat er meer geld en middelen moeten worden vrijgemaakt voor het vergroten van het historisch besef in Nederland. Pijbes zou het toejuichen als er een stimuleringsfonds wordt opgericht voor culturele instellingen, zodat zij meer aandacht kunnen besteden aan geschiedenis.

Andere nieuwsberichten

Bouw blok IVY in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord gaat van start

3 december, 2:32

Rotterdam wil minstens 2.500 woningen in kantoorgebied Brainpark 1

3 december, 11:40

Hubert-Jan Henket komt in actie tegen sloop tuinpaviljoen Boijmans

3 december, 9:35

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

2 december, 3:44

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

2 december, 5:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

2 december, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

2 december, 9:36
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan