NHM vindt onderkomen in Zuiderkerk

2 november 2010, 11:32
Het Nationaal Historisch Museum heeft een tijdelijk onderkomen gevonden: de Zuiderkerk in Amsterdam. Per 1 januari 2011 zal het NHM voor vijf jaar haar intrek nemen in de kerk. Dat maakte het NHM dinsdag bekend.

Vanuit de kerk zal het NHM een campagne organiseren om privaat geld bij elkaar te krijgen voor de realisatie van een permanente vaste huisvesting. Ook wordt er gewerkt aan de inrichting van het eerste virtuele museum ter wereld, op basis van de zes ‘werelden’ die het NHM heeft bedacht als concept voor een chronologisch overzicht van de Nederlandse geschiedenis.

“Een internationaal vermaard architect zal worden aangezocht om dit museum voor het web te ontwerpen. Een topcollectie zal virtueel in 3D bijeen worden gebracht om het mogelijk te maken dat iedere Nederlander thuis het Nationaal Historisch Museum kan bezoeken”, zegt het NHM.

De Zuiderkerk is de eerste voor de protestantse eredienst ontworpen kerk in Amsterdam. Ze is gebouwd tussen 1603 en 1611 en bleef tot 1929 in gebruik. Het gebouw werd eind jaren zeventig van de vorige eeuw gerestaureerd. Sinds 1992 was in de kerk het informatiecentrum voor ruimte, bouwen en wonen van de Gemeente Amsterdam te vinden.

De Zuiderkerk zal worden gebruikt als kantoor en plek waar debatten, tentoonstellingen en evenementen plaatsvinden. Het NHM vond de kerk al langere tijd geschikt om als tijdelijke huisvesting te dienen. "De ontwikkelingen kwamen in een stroomversnelling na de bekendmaking door het kabinet dat het Rijk niet zal investeren in nieuwbouw voor het museum", zegt de instelling.

"Uiteraard blijft het Nationaal Historisch Museum ook door het hele land activiteiten organiseren om zoveel mogelijk publiek te bereiken met het verhaal van de Nederlandse geschiedenis."

Verontwaardiging
In de Arnhemse politiek werd met verontwaardiging gereageerd op het besluit, meldt het ANP. Partijen hekelen de gang van zaken rond het museum en spreken zelfs van een vooropgezet plan van het NHM om naar Amsterdam te verhuizen.

"Het lijkt erop alsof het NHM nu de biezen pakt en uit Arnhem vertrekt'', zegt CDA-fractievoorzitster Ine van Burgsteden. "Het heeft er alle schijn van dat deze plannen van de directie al langer klaarlagen. Dit is ronduit onbehoorlijk."

De Arnhemse gemeenteraad nam maandagavond nog een motie aan waarin wordt opgeroepen om er alles aan te doen om het NHM voor de stad te behouden.

De VVD en SP reageren eveneens verrast op het besluit van het NHM. "Dit lijkt mij voorbarig. Er ligt immers nog steeds een besluit van de Tweede Kamer om het museum in Arnhem te vestigen", aldus SP-fractievoorzitter Cris Lenting. De VVD en SP wijzen er op dat er in Arnhem nog voldoende gebouwen leeg staan waar het NHM zich kan vestigen.

De PvdA uit kritiek op de slechte communicatie over het NHM. "De burgemeester moest vrijdag via de pers vernemen dat er geen gebouw zou komen voor het museum. Ook dit besluit komt uit de lucht vallen.'', stelt fractievoorzitster Martien Louwers. Haar partij zegt 'ontzettend te balen'.

Volgens de Arnhemse gemeenteraad hebben de gemeente Arnhem en burgemeester Pauline Krikke alles in het werk gesteld om het NHM in Arnhem te houden. "Maar het was al lang duidelijk dat de liefde niet wederzijds was", stelt het CDA. "De directie van het NHM maakt een mooie escape naar Amsterdam", zegt Van Burgsteden.

Kamerdebat
De SP in de Tweede Kamer vindt het een goed initiatief van de NHM-directie om uit eigen beweging een onderkomen te regelen in de Zuiderkerk. Toch wil de partij bekijken of de grootschalige NHM-plannen die er lagen op termijn nog wel kunnen worden uitgevoerd.

Om het draagvlak voor die plannen in de Kamer te onderzoeken, zet SP-Kamerlid Jasper van Dijk zijn vraag om een spoeddebat over de kwestie door. Dinsdagmiddag bepaalt de Kamer of dat spoeddebat er komt.

Het idee om een nationaal geschiedenismuseum te realiseren kwam onder anderen van voormalig SP-leider Jan Marijnissen. Hij werd destijds bijgestaan door de huidige vice-premier Maxime Verhagen (CDA).

Het kabinet koos uiteindelijk voor Arnhem als vestigingsplaats, maar vrijdag besloot staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) het dure plan te staken. Hij moet 200 miljoen euro op jaarbasis bezuinigen op zijn begroting en vindt het daarom ongepast om 50 miljoen uit te trekken voor een nieuw museum in een groots gebouw.

De SP vindt het heel jammer dat de overheid de handen van het project aftrekt. Volgens Van Dijk hoort de overheid de kar te trekken van zo'n project en daarom wil hij een Kamerdebat.

Hij vindt het verder vreemd dat Verhagen het nieuws vrijdag niet zelf bekendmaakte na afloop van de ministerraad, die hij had voorgezeten. "Hij liet het over aan Zijlstra, maar hij had het als mede-initiatiefnemer zelf moeten doen. Dan was hij een echte kerel geweest'', analyseert Van Dijk.

Andere nieuwsberichten

Gevel boetiek P.C. Hooftstraat vernieuwd met 3D-geprinte elementen

Gisteren, 16:29

Proof of the Sum presenteert concept laadstations voor elektrisch vrachtverkeer

Gisteren, 12:18

NEXT architects en Christensen & Co winnen tender Kindcentrum Voorhof in Lelystad

Gisteren, 11:08

Ballast Nedam Development en Climate Cleanup Foundation lanceren internationale handel voor CO2-opslag in bouw- vastgoedprojecten

Gisteren, 10:35

World Food Center Experience in Ede verdeelt de Gelderse politiek

Gisteren, 13:46

Amsterdam bereidt zich voor op maximumsnelheid van 30 kilometer

Gisteren, 11:35

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

Gisteren, 09:03

Resultaten ontwerpmanifestatie Bouw Anders gebundeld in boek

6 december, 2:57

IMF-bewindvoerder: landen denken heel verschillend over klimaat

6 december, 10:14

Zuid-Holland: deadline landelijk gebied niet haalbaar, Rijk moet bewegen

6 december, 9:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan