NL in Milaan: PROOFF

18 mei 2009, 16:06
Architectenweb.nl presenteert gedurende drie weken een kleine serie over Nederlands ontwerp, dat te zien was tijdens Salone del Mobile en de Milan Design Week (22 tot en met 27 april 2009). Vandaag deel 11: PROOFF

door Robert Muis

In het ‘Temporary Museum for New Design’, Superstudio Più in de Zona Tortona, had een flink aantal Nederlandse ontwerpers en studio’s een plek. Daarbij was ook PROOFF, dat sterk de aandacht trok met zijn opvallende ontwerpen, maar ook met de stand zelf.

De stand oogde niet als een ‘traditionele’ presentatie van producten, maar als een werk- en denkruimte. Het komen tot onverwachte gezichtspunten, wat PROOFF hoog in het vaandel heeft staan, werd zichtbaar gemaakt met de vervreemdende perspectieven die de vloer, wanden en dessinering daarvan opriepen. PROOFF wilde dat de ruimte eerder als een productontwerp dan als een stand werd ervaren. De ruimte was ingericht in drie secties, gericht op de verschillende werkgebieden van het label: mobiliteit, werken en communiceren.

Nieuwsgierigheid van veel bezoekers trok het prototype van de Slow Car, ontwikkeld door Studio Makkink & Bey. Het meubel is een (uitgebreide) kantoorstoel op kleine wielen. Het is niet bedacht voor het afleggen van grote afstanden of hoge snelheid: de Slow Car is geen vervoermiddel, maar in de eerste plaats een rijdende persoonlijke werkplek. Het beperkte zicht vanuit de Slow Car helpt de gebruiker zich te concentreren.

Lijkt de Slow Car vooral een idee-ontwerp, de Oorstoel van Jurgen Bey heeft zich in de praktijk ruimschoots bewezen. In Nederland is de stoel inmiddels een klassieker; internationaal zal hij dat – als PROOFF#001 – zonder twijfel ook worden. Voor de Oorstoel, waarmee eenvoudig en aantrekkelijk informele vergaderplekken kunnen worden gecreëerd, was er in Milaan veel belangstelling. De PROOFF#002, de modulaire Werkbank, zou zeker eenzelfde toekomst tegemoet kunnen gaan. Bij de Werkbank zijn banken en tafels op verschillende manieren te combineren, zodat zij in verschillende opstellingen aan de behoefte van het moment kunnen voldoen.

De Werkbank is gebaseerd op een nieuw programma van ‘loungen-werken-activiteiten’ van de consultants Veldhoen & Company. Het meubelconcept is geschikt voor overleg, samenwerking en eventueel het creëren van een privéruimte. Op de stand werd alles in het nieuwe licht van verrassende ‘bouwlampen’ gezet.

Alle ontwerpen zijn een voorbeeld van waar PROOFF voor staat: Progressive Office, een collectie producten die zich kenmerken door een specifieke functionaliteit en een bijzonder ontwerp. PROOFF is een platform voor het delen van kennis en uitwisselen van ideeën.

Om producten te realiseren werkt men samen met (internationale) ontwerpers, architecten, studenten en producenten. PROOFF is een initiatief van Leo Schouten van SV en Jurgen Bey van Studio Makkink & Bey, die ook art director van het label is.

www.prooff.com

Andere nieuwsberichten

SVP presenteert ensemble woonblokken langs spoor Amersfoort

Gisteren, 13:39

Gebouw Zuiderplein van Atelier Kempe Thill in Antwerpen klaar

Gisteren, 12:25

Ambacht gestold in ontwerp

17 september, 4:50

Floris Alkemade blijft tot 1 september 2021 Rijksbouwmeester

17 september, 1:07

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

Gisteren, 14:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

Gisteren, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

Gisteren, 10:32

Feyenoord: komst van nieuw stadion is haalbaar

17 september, 11:16

CDA'er Heerma wil wel meer doen tegen 'nationale wooncrisis'

17 september, 9:02

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

16 september, 4:14
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan