NL in Milaan (slot): Rolf.fr

22 mei 2009, 14:12
Architectenweb.nl heeft gedurende drie weken een kleine serie over Nederlands ontwerp gepresenteerd. Het ging om design dat te zien was tijdens Salone del Mobile en de Milan Design Week, die zich afspeelden van 22 tot en met 27 april 2009. Vandaag het veertiende en laatste deel: Rolf.fr.

door Robert Muis 

In de Zona Tortona toonde de Nederlandse ontwerper Rolf.fr met zijn medewerkers kasten, rondgeduwd op karretjes. De keuze om zijn meubelontwerpen op die manier te tonen kwam voort uit de wens om bij de Milan Design Week aanwezig te zijn, terwijl de huur van een ruimte voor veel (beginnende) ontwerpers veel te hoog ligt.

Daarnaast vindt Rolf.fr dat een presentatie op straat, tussen het publiek en onder de zon, veel meer aandacht kan genereren. In de buitenruimte van de Zona Tortona mag wat hem betreft ook meer gebeuren. Rolf en zijn team voerden een performance uit waarbij een oude kast werd opengezaagd. Bij deze ‘kettingzaag-act’ kwamen onder het oog van een grote en enthousiaste groep toeschouwers 36 flessen prosecco tevoorschijn, die ter plekke werden geconsumeerd. Rolf.fr trok ermee de aandacht, maar ook in zijn ontwerppraktijk gaat hij kasten met een kettingzaag te lijf, om ze vervolgens al dan niet op een contrasterende manier af te werken.

De meubels komen van de kringloopwinkel, van Marktplaats.nl of van vlooienmarkten, vertelt Rolf. ,,Ze zijn soms wel lekker kitsch, maar toch niet geschikt voor gebruik. Het zijn het soort meubels dat je van je oudtante erft en om emotionele reden niet weg wil doen, maar je wilt ze ook niet in je woonkamer.”

Door de ingreep met de kettingzaag en het toevoegen van nieuwe onderdelen maakt hij met zijn team de meubels weer interessant en geeft hij ze een plek in een hedendaags interieur.

Hij herschept voornamelijk kasten, maar onderzoekt ook bij andere meubels wat hij kan doen met het transformeren. De thema's ‘divorce’ en ‘extend’ zijn daarbij leidraden. Rolf: “Je kan alles in tweeën zagen en van beide delen iets nieuws maken. Dat geldt niet alleen voor meubels, maar ook voor andere objecten en zelfs voor gebouwen.” 

Voor het thema ‘Extend’ verwijst hij naar een limo: ,,Eerst zaag je het voorwerp op een strategische plek doormidden en vervolgens ontwerp je een tussenstuk. En zo wordt een nachtkastje een boekenkast, een wieg een bedje of kan van een kruk een bank worden gemaakt.”

,,Met ‘divorce’ maak je van een ding twee dingen: van een bed twee banken, van een bank twee stoelen, enzovoorts. Naast deze twee thema’s zijn er nog allerlei benaderingen die ik nog moet ontdekken. Rolf, opgeleid als architect is mede-oprichter van Zecc Architecten. Hij realiseerde vooral herbestemmingsprojecten, zoals de watertoren in Soest en de woonkerk in Utrecht.

,,Ik heb met veel plezier bestaande gebouwen getransformeerd naar een combinatie van bestaand en nieuw. Als architect heb je echter met veel randvoorwaarden te maken: welstand, regelgeving, wensen van de opdrachtgever en budget. Ik voelde die aspecten steeds meer als een belemmering in mijn ideeën.”

Bij het ontwerpen van meubels spelen die aspecten een veel minder belangrijke rol, waardoor naar zijn gevoel Rolfs ideeën nu beter tot zijn recht komen. Hij is gestopt als architect; Marnix van der Meer heeft Zecc Architecten voortgezet en bouwt als nooit tevoren.

“Het herbestemmen en transformeren pas ik nu toe op bestaande meubels”, zegt Rolf. “Ik heb het idee dat ik nog steeds als een architect ontwerp en dat dat ook zichtbaar is. Ruimtelijkheid, sculpturaliteit en contrasten spelen ook in mijn meubelontwerpen een belangrijke rol.”

Rolf werkt met een vrij groot team, maar min of meer ook alleen. ,,Ik heb in de laatste zes maanden heel veel vrienden gevraagd, die allemaal een belangrijke rol spelen in het geheel. Bij een performance hebben we vaak een gast-kettingzager.” Hij vindt zichzelf te eigenwijs om het team als een collectief te beschouwen.

Rolf genereert de ideeën en stuurt gaandeweg het proces. ,,Al die andere mensen trekken en duwen mee aan het project. Ik vind het echt super als een ander iets beter kan dan ik. Je bent gek als je daar niets mee doet”, zegt hij.

,,In Milaan lieten we vaak in het midden wie die Rolf nou eigenlijk is. Soms voerde de een het woord, dan liet iemand anders zijn gezicht zien. Overigens dacht ik een jaar geleden dat ik dit allemaal wel alleen kon doen. Achteraf ben ik blij dat ik bij veel vrienden terecht kan.”

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan