Nieuw plan voor Middenmeer Noord

19 maart 2009, 15:03
Er ligt een nieuw voorstel voor de bebouwing van Middenmeer Noord in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Door onder meer 500 studentenwoningen op het Science Park te bouwen kunnen de velden van TOG onbebouwd blijven. De voetbalvereniging Zeeburgia verhuist, conform haar eigen wens, naar de nieuwe woonwijk op het Zeeburgereiland. Op de huidige velden van Zeeburgia komen maximaal 350 woningen. Dit hebben het college van B&W en het dagelijks bestuur van Oost-Watergraafsmeer bekendgemaakt.

De bebouwing van de sportvelden van Middenmeer Noord maakt deel uit van het grootstedelijke project Middenmeer Noord dat ligt tussen het Middenmeerpad, het spooremplacement, de Kruislaan en de sportvelden van sportpark Voorland. In 2006 heeft de gemeente een ‘stationsovereenkomst bediening station Amsterdam Sciencepark’ afgesloten met de NS/ProRail.

Volgens deze overeenkomst moet de gemeente een minimaal aantal opstappers garanderen tot 2016. Het woningbouwproject Middenmeer Noord moet hier aan bijdragen.

Het huidige voorstel voor Middenmeer Noord houdt onder andere in dat de eerder geplande bebouwing van de velden van TOG niet doorgaat. Deze twee velden blijven beschikbaar voor sport. De voetbalvereniging Zeeburgia verhuist, conform haar eigen wens, naar de nieuwe woonwijk op het Zeeburgereiland. Op de huidige velden van Zeeburgia komen maximaal 350 woningen.

Het gehele project betreft de bouw van een nieuw treinstation Sciencepark met een stationsplein en de ontwikkeling van 650 woningen, en voorzieningen en een basisschool. Deze woningen en voorzieningen waren oorspronkelijk door het college gepland op de sportvelden van de voetbalverenigingen TOG en Zeeburgia in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer.

Omdat dit plan op veel weerstand bij bewoners en de stadsdeelraad stuitte hebben het college en het dagelijks bestuur van Oost-Watergraafsmeer naar een andere oplossing gezocht.

Niet bebouwd
In het nieuwe plan worden de velden van TOG niet bebouwd. Op de huidige velden van Zeeburgia komen nu maximaal 350 woningen, dat zijn er vijftig minder dan in het oorspronkelijke plan. Op deze manier ontstaat meer ruimte voor groen en spelen tussen de huizen.

Dit betekent dat er bebouwing komt langs het spoor en de Kruislaan bestaande uit een wand van middelhoogbouw en een binnengebied. De wand, met daarin appartementen, heeft een geluidsafschermende werking. Het binnengebied krijgt hierdoor een ontspannen groen karakter en bestaat uit laagbouw.

Om het aantal instappers voor het NS treinstation te garanderen komen er ook 500 studentenwoningen (tellen als 250 instappers) in het Science Park en worden woningen aan de noordkant van de Kruislaan (bij het Archimedesplantsoen tegen het spoortalud aan) gerealiseerd. De ontsluiting van de woonwijk is vanaf de Kruislaan door het binnengebied. Het groene karakter van het Middenmeerpad blijft hierdoor behouden.

Het voorstel wordt binnenkort besproken met de leden van de raadscommissie en van de stadsdeelraad. Inzet van portefeuillehouder stadsdeel Oost-Watergraafsmeer Germaine Princen en wethouder Ruimtelijke Ordening Maarten van Poelgeest is dat nog deze zomer een definitief raadsbesluit wordt genomen.

Bron: gemeente Amsterdam

Andere nieuwsberichten

De Zwarte Hond breidt winkelcentrum Stadshagen uit

6 december, 4:17

Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis in gebruik genomen

6 december, 11:49

Drie gebouwen met een zee van terrassen door Arons en Gelauff

6 december, 9:02

EKP-terrein 's-Hertogenbosch wordt multifunctioneel gebied

5 december, 2:33

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

6 december, 10:27

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

5 december, 2:53

'Bouwsector koploper groei ondanks problemen'

5 december, 10:27

ANWB: elektrische auto breekt door in 2020

5 december, 9:47

'Kijken naar Boijmans' in debatcentrum Arminius

4 december, 4:15
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan