Nieuw plan voor Middenmeer Noord

19 maart 2009, 15:03
Er ligt een nieuw voorstel voor de bebouwing van Middenmeer Noord in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Door onder meer 500 studentenwoningen op het Science Park te bouwen kunnen de velden van TOG onbebouwd blijven. De voetbalvereniging Zeeburgia verhuist, conform haar eigen wens, naar de nieuwe woonwijk op het Zeeburgereiland. Op de huidige velden van Zeeburgia komen maximaal 350 woningen. Dit hebben het college van B&W en het dagelijks bestuur van Oost-Watergraafsmeer bekendgemaakt.

De bebouwing van de sportvelden van Middenmeer Noord maakt deel uit van het grootstedelijke project Middenmeer Noord dat ligt tussen het Middenmeerpad, het spooremplacement, de Kruislaan en de sportvelden van sportpark Voorland. In 2006 heeft de gemeente een ‘stationsovereenkomst bediening station Amsterdam Sciencepark’ afgesloten met de NS/ProRail.

Volgens deze overeenkomst moet de gemeente een minimaal aantal opstappers garanderen tot 2016. Het woningbouwproject Middenmeer Noord moet hier aan bijdragen.

Het huidige voorstel voor Middenmeer Noord houdt onder andere in dat de eerder geplande bebouwing van de velden van TOG niet doorgaat. Deze twee velden blijven beschikbaar voor sport. De voetbalvereniging Zeeburgia verhuist, conform haar eigen wens, naar de nieuwe woonwijk op het Zeeburgereiland. Op de huidige velden van Zeeburgia komen maximaal 350 woningen.

Het gehele project betreft de bouw van een nieuw treinstation Sciencepark met een stationsplein en de ontwikkeling van 650 woningen, en voorzieningen en een basisschool. Deze woningen en voorzieningen waren oorspronkelijk door het college gepland op de sportvelden van de voetbalverenigingen TOG en Zeeburgia in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer.

Omdat dit plan op veel weerstand bij bewoners en de stadsdeelraad stuitte hebben het college en het dagelijks bestuur van Oost-Watergraafsmeer naar een andere oplossing gezocht.

Niet bebouwd
In het nieuwe plan worden de velden van TOG niet bebouwd. Op de huidige velden van Zeeburgia komen nu maximaal 350 woningen, dat zijn er vijftig minder dan in het oorspronkelijke plan. Op deze manier ontstaat meer ruimte voor groen en spelen tussen de huizen.

Dit betekent dat er bebouwing komt langs het spoor en de Kruislaan bestaande uit een wand van middelhoogbouw en een binnengebied. De wand, met daarin appartementen, heeft een geluidsafschermende werking. Het binnengebied krijgt hierdoor een ontspannen groen karakter en bestaat uit laagbouw.

Om het aantal instappers voor het NS treinstation te garanderen komen er ook 500 studentenwoningen (tellen als 250 instappers) in het Science Park en worden woningen aan de noordkant van de Kruislaan (bij het Archimedesplantsoen tegen het spoortalud aan) gerealiseerd. De ontsluiting van de woonwijk is vanaf de Kruislaan door het binnengebied. Het groene karakter van het Middenmeerpad blijft hierdoor behouden.

Het voorstel wordt binnenkort besproken met de leden van de raadscommissie en van de stadsdeelraad. Inzet van portefeuillehouder stadsdeel Oost-Watergraafsmeer Germaine Princen en wethouder Ruimtelijke Ordening Maarten van Poelgeest is dat nog deze zomer een definitief raadsbesluit wordt genomen.

Bron: gemeente Amsterdam

Andere nieuwsberichten

Nederlandse bureaus maken visie voor stadsdeel in Pforzheim

1 uur geleden

Ex Interiors creëert ademruimte in een compacte woning

3 uur geleden

Bouw De Koploper RijswijkBuiten van start

Gisteren, 15:54

Inschrijving Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 van start

Gisteren, 10:46

Huizenprijzen in eerste kwartaal vijftien procent omhoog

4 uur geleden

'102 miljard euro nodig voor vergroening stroomnet'

Vandaag, 09:41

Van Egmond ontwerpt 75 woningen in Westergouwe

Gisteren, 17:05

Rotterdam wil meer dan 60.000 fietsparkeerplekken in 2030

Gisteren, 12:16

'Slim scherm zorgt voor grootste daling energieverbruik'

Gisteren, 09:58

Nederland krijgt themajaar Ode aan het Landschap

Gisteren, 09:30
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland B.V.
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan