Dubai van parel tot drijfzand voor baggeraars

11 maart 2009, 10:13
Dubai is als gevolg van de wereldwijde financiële crisis niet langer de parel op de kroon voor de Nederlandse baggeraars. Door het massaal stilvallen van projecten, vanwege problemen met het verkrijgen van financiering, dreigt het emiraat te veranderen in drijfzand voor baggerconcerns.

Dat blijkt onder meer uit de dinsdag gepubliceerde cijfers van baggeraar Van Oord. Het Rotterdamse bedrijf verwacht dit jaar een lagere winst en omzet dan in 2008. De snel verslechterde economische omstandigheden in Dubai, vorig jaar nog goed voor een kwart van de omzet, zijn daar grotendeels debet aan.

Van Oord haalde vorig jaar een omzet van 1,9 miljard euro in vergelijking met 1,65 miljard euro in 2007. De nettowinst steeg met 16 procent tot 190 miljoen euro. Het bedrijf heeft nog een werkvoorraad van 3,6 miljard euro, die voor de helft bestaat uit uitgestelde opdrachten in Dubai.

Het verdwijnen van Dubai als voorname opdrachtgever komt op een ongelukkig moment voor de sector die al kampt met overcapaciteit. In de komende jaren zal er een flink aantal schepen in de vaart worden genomen, die samen met de in Dubai vrijgekomen vloot, moeten gaan strijden om een geringere hoeveelheid werk.

Dubai heeft, in tegenstelling tot de omringende landen, nauwelijks olie. Daardoor is het land voor zijn inkomsten grotendeels afhankelijk van toerisme en handel, segmenten die in de afgelopen maanden zwaar getroffen zijn door de mondiale recessie. Economisch staat Dubai er zo slecht voor dat het voor steun aan moest kloppen bij rijke buur Abu Dhabi, dat twee weken geleden 10 miljard dollar in Dubai stak.

De Amerikaanse vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle verwacht dat de vastgoedmarkt in Dubai de komende twee jaar in het slop zit. Het bedrijf becijferde dat ruim de helft van de projecten die zouden worden opgeleverd tussen 2009 en 2012 is stilgelegd.

Van Oord werkte de afgelopen jaren aan een aantal prestigeprojecten voor de kust van Dubai, waaronder de eilanden Palm Deira, Palm Jumeirah en The World. Vorig jaar had Van Oord 1900 man aan het werk in Dubai. Het bedrijf heeft nu de lokaal ingehuurde werknemers ontslagen. De overplaatsing van de resterende mensen en materieel wordt een ,,uitdaging''.

Leeg
Het opspuiten van nog meer land, 'rainbowing' in jargon, lijkt voorlopig niet aan de orde. Op de tot nu toe aangelegde eilanden staan veel panden leeg, waardoor er geen behoefte zal zijn aan extra land. De pot met goud aan het einde van de regenboog gaat daarmee aan de neus van baggeraars voorbij.

De omzet van Van Oord in Dubai is in de afgelopen maanden dramatisch teruggelopen, van 500 miljoen euro in 2008 naar een niveau van rond de 50 miljoen euro. ,,We zullen er flink aan moeten trekken om dat verlies elders in de wereld te compenseren'', aldus een woordvoerder.

De Nederlandse branchegenoot Boskalis en het Belgische Deme hebben ook last van de situatie in Dubai. Zij werken aan de herontwikkeling van de haven Port Rashid ter waarde van 400 miljoen euro.

Volgens de Belgische zakenbank KBC heeft Deme gezegd dat ook deze werkzaamheden, al voor een kwart voltooid, zijn stilgelegd. Volgende week woensdag zal duidelijk worden hoe Boskalis ervoor staat. Dan presenteert dit bedrijf uit Papendrecht de resultaten over 2008.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

'Doorgaande' transformatie Keilepand grotendeels afgerond

Gisteren, 15:23

WE architecten levert socialewoningbouwcomplex Zeeburgereiland op

Gisteren, 14:17

'Stad' voor vogels op drijvend eiland Vondelpark

Gisteren, 11:56

Transformatie historische moestuin voor mens- en natuurvriendelijke invulling

23 september, 4:27

Beijing verscherpt toezicht op rekeningen Evergrande

Gisteren, 10:39

Polak Building gaat maandag weer open

Gisteren, 09:29

AIR lanceert Open Oproep eenzaamheid in Groot IJsselmonde

23 september, 3:49

TNO: ruim half miljoen huishoudens kampen met ‘energiearmoede’

23 september, 2:58

Amsterdam investeert vier miljard om uit coronacrisis te komen

23 september, 9:32

Nederlandse architectuur in het buitenland te zien op Schiphol

22 september, 3:47
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan