Crisis nekt ambities Dubai

27 november 2009, 9:29
Dubai is hard geraakt door de financiële crisis. De laatste jaren bouwde het Arabische emiraat onvermoeibaar aan de meest prestigieuze bouwprojecten. Daarmee wilde de stadstaat, die relatief weinig olie heeft, zichzelf op de kaart zetten voor toeristen en zakenmensen. Aan die ambitie is hardhandig een einde gekomen.

Dubai financierde de projecten veelal met geleend geld. Door de financiële crisis is de geldstroom gestokt. Bovendien zijn veel vastgoedprojecten een luchtbel gebleken en is de waarde ervan de laatste tijd fors gedaald.

Woensdag meldde Dubai World, dat het belangrijkste investeringsvehikel is van Dubai, het komende halfjaar geen schulden meer wil terugbetalen.

Eerder dit jaar werd Dubai nog uit de brand geholpen door zusterstad Abu Dhabi. Dat emiraat stak toen 10 miljard dollar in de buur in nood. Maar vooralsnog steekt het land ditmaal geen helpende hand toe.

Deze financiële problemen van Dubai, dat inmiddels gebukt gaat onder een schuldenlast van ongeveer 80 miljard dollar (53 miljard euro), alarmeerden financiële markten. Op de beurzen daalden donderdag de aandelenkoersen fors, terwijl ook bedrijfsobligaties een flinke knauw kregen.

Met name banken moesten het ontgelden, omdat beleggers vrezen dat ze geld hebben gestoken in projecten in Dubai. ING daalde 6,6 procent, Aegon verloor 6,8 procent en SNS ging 3,3 procent omlaag.

,,Je kon op je klompen aanvoelen dat het een bubble was'', zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management over Dubai. Toch noemde hij de koersdalingen na het bekend worden van de situatie ,,spectaculair en opvallend''. De Amsterdamse AEX verloor 3,4 procent en sloot op 307,32 punten.

Volgens hoogleraar financiële markten Arnoud Boot zijn de problemen van Dubai een domper voor het economische herstel. ,,Dit is een negatief verhaal voor de wereldeconomie en met name voor de financiële sector'', stelde hij.

,,Er is een soort van behoefte onder beleggers dat de financiële sector weer de groeimotor wordt die hij was. Maar het wordt nooit meer zoals vroeger'', aldus de hoogleraar.

Volgens de Zwitserse bank Credit Suisse hebben Europese banken ongeveer 13 miljard euro in Dubai gestoken. ING verklaarde een ,,verwaarloosbare blootstelling'' te hebben in Dubai, terwijl Rabobank zei niet geraakt te worden.

Zevensterrenhotel
De projecten in Dubai gingen vaak het voorstellingsvermogen te boven. Zo stampte de eilandstaat de hoogste wolkenkrabber ter wereld uit de grond, kun je er overnachten in het enige zevensterrenhotel ter wereld en werden er eilanden voor de kust gemaakt die samen de vorm van een palmboom hebben.

Verder herbergt het land de grootste overdekte skihal ter wereld, zodat mensen daar kunnen wintersporten terwijl het buiten 40 graden is.

De vader van de huidige regerende sjeik, Rashid bin Saeed al-Maktoum (1912-1990), geldt als de planner van het moderne Dubai. Hij voorzag dat de emiraten ooit zonder olie verder moeten en begon van het slaperige stadje een handelscentrum te maken.

Zoon Mohammed bin Rashid al-Maktoum regeert sinds begin 2006 en begon er meteen een wereldstad van te maken.

Om het oord beroemd en gewild te maken haalde de sjeik allerlei beroemdheden naar het emiraat. Hij liet bijvoorbeeld de beroemdste tennissers, Andre Agassi en Roger Federer, een partijtje spelen en Michael Jackson streek na zijn vrijspraak in een roemrucht proces in 2005 enige tijd in Dubai neer.

Met hooguit tien regenachtige dagen per jaar is het prettig toeven langs de voor het grootste deel kunstmatig aangelegde kusten. De witte stranden, de groene palmen, de blauwe zee en belastingparadijselijke omstandigheden zoals de afwezigheid van belastingheffing, veroorzaakten een 'run' op de kusten van Dubai, die door Nederlandse en Belgische baggeraars zijn opgespoten.

Dubai zou zich snel tot een mengeling van Manhattan en Monaco gaan ontwikkelen. Geld speelt geen rol, moet al-Maktoum hebben gedacht. Hij kon dan ook geregeld voor extra krediet bij zijn olierijke 'grote broer' Abu Dhabi aankloppen.

Bron: ANP

Trefwoorden

dubai
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan