Dubai van parel tot drijfzand voor baggeraars

11 maart 2009, 10:13
Dubai is als gevolg van de wereldwijde financiële crisis niet langer de parel op de kroon voor de Nederlandse baggeraars. Door het massaal stilvallen van projecten, vanwege problemen met het verkrijgen van financiering, dreigt het emiraat te veranderen in drijfzand voor baggerconcerns.

Dat blijkt onder meer uit de dinsdag gepubliceerde cijfers van baggeraar Van Oord. Het Rotterdamse bedrijf verwacht dit jaar een lagere winst en omzet dan in 2008. De snel verslechterde economische omstandigheden in Dubai, vorig jaar nog goed voor een kwart van de omzet, zijn daar grotendeels debet aan.

Van Oord haalde vorig jaar een omzet van 1,9 miljard euro in vergelijking met 1,65 miljard euro in 2007. De nettowinst steeg met 16 procent tot 190 miljoen euro. Het bedrijf heeft nog een werkvoorraad van 3,6 miljard euro, die voor de helft bestaat uit uitgestelde opdrachten in Dubai.

Het verdwijnen van Dubai als voorname opdrachtgever komt op een ongelukkig moment voor de sector die al kampt met overcapaciteit. In de komende jaren zal er een flink aantal schepen in de vaart worden genomen, die samen met de in Dubai vrijgekomen vloot, moeten gaan strijden om een geringere hoeveelheid werk.

Dubai heeft, in tegenstelling tot de omringende landen, nauwelijks olie. Daardoor is het land voor zijn inkomsten grotendeels afhankelijk van toerisme en handel, segmenten die in de afgelopen maanden zwaar getroffen zijn door de mondiale recessie. Economisch staat Dubai er zo slecht voor dat het voor steun aan moest kloppen bij rijke buur Abu Dhabi, dat twee weken geleden 10 miljard dollar in Dubai stak.

De Amerikaanse vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle verwacht dat de vastgoedmarkt in Dubai de komende twee jaar in het slop zit. Het bedrijf becijferde dat ruim de helft van de projecten die zouden worden opgeleverd tussen 2009 en 2012 is stilgelegd.

Van Oord werkte de afgelopen jaren aan een aantal prestigeprojecten voor de kust van Dubai, waaronder de eilanden Palm Deira, Palm Jumeirah en The World. Vorig jaar had Van Oord 1900 man aan het werk in Dubai. Het bedrijf heeft nu de lokaal ingehuurde werknemers ontslagen. De overplaatsing van de resterende mensen en materieel wordt een ,,uitdaging''.

Leeg
Het opspuiten van nog meer land, 'rainbowing' in jargon, lijkt voorlopig niet aan de orde. Op de tot nu toe aangelegde eilanden staan veel panden leeg, waardoor er geen behoefte zal zijn aan extra land. De pot met goud aan het einde van de regenboog gaat daarmee aan de neus van baggeraars voorbij.

De omzet van Van Oord in Dubai is in de afgelopen maanden dramatisch teruggelopen, van 500 miljoen euro in 2008 naar een niveau van rond de 50 miljoen euro. ,,We zullen er flink aan moeten trekken om dat verlies elders in de wereld te compenseren'', aldus een woordvoerder.

De Nederlandse branchegenoot Boskalis en het Belgische Deme hebben ook last van de situatie in Dubai. Zij werken aan de herontwikkeling van de haven Port Rashid ter waarde van 400 miljoen euro.

Volgens de Belgische zakenbank KBC heeft Deme gezegd dat ook deze werkzaamheden, al voor een kwart voltooid, zijn stilgelegd. Volgende week woensdag zal duidelijk worden hoe Boskalis ervoor staat. Dan presenteert dit bedrijf uit Papendrecht de resultaten over 2008.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

Gisteren, 17:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

Gisteren, 14:41

Drie nieuwe partners bij Braaksma & Roos Architectenbureau

Gisteren, 13:53

Stedelijk Gymnasium Haarlem verbouwd en uitgebreid door Brique architecten

Gisteren, 12:04

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

Gisteren, 15:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

Gisteren, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

Gisteren, 09:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

28 februari, 9:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

28 februari, 9:13
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan