VKG Prijs 2008 voor Meyer en Van Schooten

12 december 2008, 9:38
Het Amsterdamse architectenbureau Meyer en Van Schooten heeft de VKG Architectuurprijs 2008 gewonnen voor het ontwerp van wooncomplex La Grande Cour in Amsterdam. De VKG Architectuurprijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie en is bestemd voor in Nederland opgeleverde nieuwbouw- of renovatieprojecten, waarin kunststof gevelelementen, zoals kozijnen, ramen en deuren, op esthetische wijze deel uitmaken van het ontwerp.

Het wooncomplex La Grande Cour is het eerste opgeleverde gebouw op het nieuw ontwikkelde Westerdokseiland. Dit nieuwe deel van Amsterdam, naast het centrum van de stad en het Centraal Station, is een gecombineerd woon-werkgebied met meer dan 900 nieuwe woningen, bedrijfsruimten en horecagelegenheden.

Het project bestaat uit een gesloten bouwblok met drie binnenhoven (‘cours’). Met speciaal geplaatste openingen in de buitenmuren worden uitzichten in en uit de cours mogelijk. Voor zoveel mogelijk woningen is een uitzicht gemaakt. Om dit te optimaliseren zijn de hogere bouwvolumes vanaf de drie binnenhoven als periscopen omgebogen tot over de randbebouwing. Vanwege de goede ervaringen en het onderhoudsarme karakter is er gekozen voor kunststof kozijnen in dit project.

De jury van de VKG Architectuurprijs was onder de indruk van ,,de combinatie van krachtige architectuur en verfijnde detaillering. Het verdiepte profiel is toegepast bij terugliggende kozijnen, en een vlak profiel is toegepast bij vlakliggende kozijnen. Door de exacte afstemming van de kleur van het gevelmateriaal en de kleur van de kozijnen ontstaat er een monolithisch geheel.”
De jury ervaart het als een overwinning dat kunststof kozijnen zo goed tot hun recht komen in zo’n prestigieus project en wees ‘La Grande Cour’ unaniem aan als prijswinnaar.

Het Leidse bureau VVKH (Verheijen Van Rijswijk Knappers De Haan) architecten legde beslag op de tweede plaats, voor het project Wickelhof II in Mijdrecht. Deze wijk vormt een laatste uitbreiding aan de westrand van Mijdrecht. In nauw overleg met de gemeente is het stedenbouwkundige plan door VVKH architecten nader uitgewerkt.

De laagbouwwoningen van architect Joost de Haan bestaan uit vier verschillende typen, van rijtjeswoningen tot geschakelde villa’s. In het ontwerp wordt een spel gespeeld tussen traditie en vernieuwing. Traditionele kapvormen zijn bedekt met leien of een aluminium felsdak; een traditioneel kozijnprofiel blijkt bij nadere beschouwing van bronskleurige kunststof. De basiscombinatie van zandkleurig metselwerk en bronskleurige kozijnen wordt afgewisseld met een scala aan kleuraccenten. Dat geeft elke woning een eigen karakter.

De jury vindt het “een knap ontwerp, mede doordat de enorme variatie van gevels, daklijnen en kleuren geen afbreuk doet aan de eenheid van het plan. De kunststof gevelelementen zijn qua kleur, vormgeving en afmeting zodanig ontworpen dat zij als het ware de gevels dragen.” De jury had veel lof voor het op elkaar afgestemde kleurgebruik van diverse materialen en kunststof kozijnen, dat zorg draagt voor een zeer gevarieerd gevelbeeld. De derde prijs werd toegekend aan AS architecten in Tilburg voor de uitbreiding van de plaatselijke Mytylschool. Deze uitbreiding is gesitueerd aan de noordwestzijde van het bestaande complex en sluit aan op de ontsluitingsstructuur van de bestaande school. De architectuur van het plan is consistent met de orthogonale structuur van het bestaande complex, maar wijkt af op het niveau van materialisatie en kleur.

Dit resulteert in een herkenbare uitbreiding met een eigen uitstraling. De behoudend vormgegeven gevels, in combinatie met eenvoudige volumes, vormen een evenwichtig beeld. Dit wordt versterkt door de detaillering en het kleurgebruik van de kozijnen en omlijstingen.

De kozijnen vormen door hun donkere kleur een visueel contrast met de wit gekleurde omlijstingen en de fel oranje gekleurde vlakken. De jury noemt dit project “een schoolvoorbeeld van een project waarbij, ondanks een beperkt budget, sprake is van verrassende architectuur.”

Eervolle vermeldingen waren er voorts voor het Eiland Krona in Schiedam van Mei architecten en stedenbouwers in Rotterdam, waarbij de kozijnen net vóór de gevel zijn geplaatst, en voor het sfeervolle woningbouwproject Agneshof in Nederweert van de Architectengroep Nederweert, waarbij gebogen kunststof puien zijn toegepast.

Bron: VKG

Andere nieuwsberichten

Forum Groningen verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

Gisteren, 21:00

Bouw studentencomplex in Leidse Schilperoortpark start spoedig

Gisteren, 16:17

RoosRos zoekt met Duinhotel Breezand de sfeer van de locatie

Gisteren, 14:35

Woongebouw reageert op eigentijdse wijze op naastgelegen VOC-pakhuis

Gisteren, 13:49

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

Gisteren, 14:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

Gisteren, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

Gisteren, 09:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52

Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Tweede Kamer

21 oktober, 9:23

Debat over 'renovatie van de volkshuisvesting'

20 oktober, 3:01
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan