The City Post, Zwolle. De Architekten Cie. en Ard de Vries Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
The City Post, Zwolle. De Architekten Cie. en Ard de Vries Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
DW02 Lighthouse, Amsterdam. Benthem Crouwel Architects
Copyright: Jannes Linders
DW02 Lighthouse, Amsterdam. Benthem Crouwel Architects
Copyright: Jannes Linders
KBF Warehouse, Amsterdam. NEXT Architects
Copyright: Jeroen Musch
KBF Warehouse, Amsterdam. NEXT Architects
Copyright: Jeroen Musch
Mediavaert, Amsterdam. Team V Architectuur
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mediavaert, Amsterdam. Team V Architectuur
Copyright: Ossip van Duivenbode
Brandweerpost Bennebroek. Studio Nuy van Noort
Copyright: studio Nuy van Noort
Brandweerpost Bennebroek. Studio Nuy van Noort
Copyright: studio Nuy van Noort

Nominaties Kantoorgebouw van het Jaar 2024 bekend

11 september 2024, 9:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2024 wordt in november van dit jaar de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar uitgereikt. De onafhankelijke jury heeft in deze categorie vijf projecten genomineerd.

De inzendingen voor de prijs van Kantoorgebouw van het Jaar 2024 zijn beoordeeld op een aantal punten. Allereerst ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?

Ten tweede ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde ‘vernieuwing’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied, met bijvoorbeeld een nieuwe gebouwtypologie, de omgang met ruimtelijkheid, circulariteit, of rol van de architect?

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Paul Stavert (Powerhouse Company), architect Laura Favata (De Unie Architecten), architect Ellen Schild (Studio Groen+Schild), architect Joost Roefs (De Twee Snoeken), architect Jörn-Ole Stellmann (Wiegerinck) en landschapsarchitect Deborah Lambert (Felixx).

De nominaties
In de categorie Kantoorgebouw van het Jaar zag de jury onder de inzendingen veel goed uitgewerkte projecten. Daarbij constateerde de jury met enige teleurstelling dat de kantoorgebouwen die ze het geslaagdst vond vaak nieuwbouw betrof, of andersoortige gebouwen die tot kantoor waren getransformeerd. Terwijl er een grote leegstand bij kantoorpanden is, blijkt de renovatie en aanpassing daarvan relatief weinig interessante resultaten op te leveren.

De jury nomineerde vijf projecten in de categorie Kantoorgebouw van het Jaar 2024. De nominaties zijn:
- The City Post, Zwolle – de Architekten Cie., Ard de Vries Architecten, Fokkema & Partners Architecten
DW02 Lighthouse, Amsterdam – Benthem Crouwel Architects
- KBF Warehouse, Amsterdam – NEXT Architects
- Mediavaert, Amsterdam – Team V Architectuur, in samenwerking met DELVA Landscape Architecture | Urbanism
Brandweerpost Bennebroek – studio Nuy van Noort

The City Post, Zwolle – de Architekten Cie., Ard de Vries Architecten, Fokkema & Partners Architecten
Een postsorteercentrum en bijbehorend kantoor uit 1970 zijn getransformeerd tot een multi-tenant-kantoorgebouw. De originele prefab betonconstructie – vooral bij het lage bouwdeel het opvallendste bouwkundig element – is in het zicht gehouden. De laagbouw kreeg een bijna geheel glazen gevel met per verdieping verspringende belijning middels diepe vinnen. Op dit gebouwdeel is een nieuw, tweede volume geplaatst. De gevel van het hoogbouwdeel vertoont weer zijn horizontale belijning dankzij witte natuurstenen banden en profielloze glasstroken. Met meerdere ruimtelijke ingrepen is in de laagbouw gezorgd voor ruim binnenvallend daglicht. De gebouwen winnen hun eigen energie en, in combinatie met een energie-efficiënte installatie, maakt dit het complex Paris Proof.

In het resultaat van deze transformatie ziet de jury veel ontwerpvreugde én zorgvuldigheid. De gevelecomposities zijn van hoge kwaliteit en met name bij het lage bouwdeel pakken de ranke, aluminium vinnen en de smalle ramen goed uit. De open plint, het lijf  en de kroon resulteren samen in een goed werkend grafisch beeld. Ook in het interieur ziet de jury zorgvuldigheid, die bijvoorbeeld tot uiting komt in details zoals de ronde openingen in het beton, met een glanzende binnenzijde. De kwaliteit van de architectuur en het interieur werken sterk samen en laten een bijzonder integrale benadering van dit transformatieproject zien. De jury vindt The City Post een parel in de toch al zorgvuldige herontwikkeling van de Zwolse spoorzone.

DW02 Lighthouse, Amsterdam – Benthem Crouwel Architects
Als eerste project binnen de grootschalige herontwikkeling van het kantorengebied District West kreeg de bestaande hoogbouw van DW02 Lighthouse een forse opwaardering naar een hoogwaardig kantoor van 15.700 m². Een vierlaagse uitbreiding met imposante entree geeft het gebouw een nieuwe oriëntatie aan het centrale plein. De uitbreiding heeft een volledig houten constructie. Het strakke, functionele grid is in de gevel afleesbaar. Achter de duidelijk herkenbare hoofdentree ligt een zeer licht en ruim atrium, waar een sculpturale trap toegang biedt tot de verdiepingen. De zorgvuldige detaillering van houten onderdelen en zuivere verbindingen is visueel aantrekkelijk en draagt bij aan de flexibel indeelbare, kwalitatief hoogwaardige werkomgeving.

Door als het ware een plintgebouw tegen de bestaande hoogbouw te plaatsen, hebben de architecten het oude kantoorpand nieuw leven ingeblazen. Er is een prettige kleinere schaal en een andersoortige ruimte toegevoegd, die het geheel een andere identiteit geeft. Tegelijkertijd past de toevoeging met zijn strakke geveluitstraling in de zakelijke omgeving. De uitvoering in houtbouw, die de jury op zich al waardeert, levert bovendien een interessant contrast op tussen het stevige en regelmatige aanzien enerzijds en het lichte, warme interieur anderzijds. Ook waardeert de jury de keuze voor demontabel bouwen en de oplossingen om de energiebehoefte te beperken.

KBF Warehouse, Amsterdam – NEXT Architects
De voormalige productiehal in het Kauwgomballenkwartier is getransformeerd tot een modern kantoorgebouw voor creatieve ondernemers. Op de bestaande stenen bebouwing is een transparant volume met een eigentijds en industrieel karakter geplaatst. Het samenspel van de verschillende volumes creëert een uitnodigde en harmonieuze uitstraling. Het gebouw faciliteert een verscheidenheid aan kantoormogelijkheden dankzij flexibele indelingsmogelijkheden. Het pand bestaat uit twee delen, verbonden door een heldere, lichte kern met trappenhuis. Het gebruik van vele natuurlijke materialen maken het kantoorgebouw tot een aangename en gebruiksvriendelijke werkplek. De diverse buitenruimtes bij het pand zijn ingericht met verschillende soorten groen.

Op een interessante manier zijn de voormalige productiehallen behouden en onderdeel gemaakt van een nieuw kantoorgebouw. De oude bakstenen gebouwen en de vooral glazen volumes die er als het ware uit oprijzen zijn naar elkaar toe getrokken door het voortzetten van de industriële sfeer en het herhalen van elementen; de jury vindt het mooi om te zien hoe bijvoorbeeld de oorspronkelijke dakvormen terugkeren in de zigzaggevels van de nieuwbouw. Het project is mooi gedetailleerd. De opzet in twee geschakelde gebouwdelen met een trappenhuis ertussen biedt op slimme wijze flexibiliteit in gebruik. Met het vele glas en staal komt het kantoorgebouw wel wat hard over, maar als het ruimschoots toegepaste groen daadwerkelijk  gaat groeien, krijg je een heel ander gebouw.

Mediavaert, Amsterdam – Team V Architectuur, in samenwerking met DELVA Landscape Architecture | Urbanism
Het nieuwe hoofdkantoor van DPG Media Nederland heeft een hybride constructie uit staal, beton en overwegend hout. Door de toepassing van maar liefst 7.000 m2  hout kent Mediavaert in relatie tot zijn omvang een uitzonderlijk lage CO2-uitstoot. Ook het gebruik van geavanceerde technologieën en het op energiezuinigheid gerichte gebouwontwerp helpen daarbij. Het pand is op maat gemaakt voor de mediagroep en biedt onder andere 31.000 m2 kantoorvloer met een variatie een werkplekken, radio- en opnamestudio’s, restaurants en een koffiebar. Vides en andere gedeelde ruimten geven het interieur een open en licht karakter. Groenvoorzieningen in, op en rondom het gebouw dragen bij aan een prettige werkomgeving. Met zijn blauwgroene keramische gevelpanelen en afgeronde vormen introduceert Mediavaert een zachte uitstraling in de huidige, eerder industriële omgeving.

De jury vindt Mediavaert vakkundig uitgevoerd. Terwijl je kanttekeningen kunt plaatsen bij het idee van zo’n omvangrijk kantoorgebouw, is het een feit dat in Amsterdam grote behoefte bestaat aan panden van deze omvang met deze mate van duurzaamheid. Duurzaamheid wordt bij dit soort projecten nog niet vaak zo integraal benaderd als bij dit kantoorgebouw is gedaan, meent de jury, zonder dat de architecten doordraven in duurzame toepassingen. Mediavaert vertoont een goede balans. Het casco zit slim in elkaar. De afgeronde vormen en het kleurgebruik creëren, zowel in het interieur als het exterieur, een lichte en zachte uitstraling. Gebouw en landschap vormen een vloeiend geheel. Het vele groen in het project waardeert de jury hoog. Het project heeft verder een mooie materialiteit met bijvoorbeeld het gebruik van hout en keramiek.

Brandweerpost Bennebroek – studio Nuy van Noort
Het nieuwe onderkomen voor de vrijwillige brandweer Bennebroek en de buitendienst van de gemeente Bloemendaal kenmerkt zich door zijn abstracte vorm, consequente kleurgebruik en robuuste uitstraling. Tegelijkertijd krijgt de donkerrode bakstenen gevel door het Braziliaans metselverband een zacht reliëf. Een geprofileerde stalen dakplaat in bijpassende kleur versterkt het monolithisch voorkomen. In het interieur zorgen de gekozen materialen voor een warme, geborgen sfeer creëren. Het nieuwe gebouw staat garant voor een doelmatige en efficiënte dienstverlening, maar vormt tevens een thuis voor de vrijwilligers. Het energieconcept van het gebouw sluit aan op de wens om het gebouw duurzaam te exploiteren en maakt de kazerne (bijna) energieneutraal.

De brandweerpost is een voorbeeld van de sympathieke architectuur die studio Nuy van Noort weet te maken, vindt de jury. In dit geval heeft het bureau dat bereikt bij een beperkt budget en een programma dat misschien niet meteen tot de verbeelding spreekt. De brandweerpost is een compact gebouw en een helder, integraal ontwerp. De functie doet mee in de architectuur. Er is op een mooie manier een ‘huis in een huis’ gecreëerd, met visuele verbindingen tussen de verblijfsruimte, de stalling van de voertuigen, het oefenterrein en de omgeving, wat onderling contact en betrokkenheid stimuleert. De brandweerlieden, die dit vrijwillig doen, hebben hier een gebouw gekregen dat met aandacht is ontworpen en een prettige verblijfsomgeving biedt – dat maakt het een relevant project.

Uitreiking
Op woensdagavond 6 november 2024 vindt de prijsuitreiking van de Architectenweb Awards 2024 plaats in Rotterdam. Naast de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar worden dan ook prijzen uitgereikt in de categorieën Woongebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar.

Deze genoemde zes prijzen reikt Architectenweb uit samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners EestairsAlseccoQbiq Wall Systems en Ambius.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw 741 woningen in Max Euwe Kwartier Rotterdam gestart

19 december 2024, 4:37

Bouw 92 meter hoge Victoriatoren in Eindhoven gestart

19 december 2024, 11:41

Anne Schroën: aantal BNA-lidmaatschappen terug op oude niveau

19 december 2024, 10:38

Groosman en Voids winnen selectie deelplan Beekhof in Stadsoevers Roosendaal

18 december 2024, 12:29

Fijne feestdagen, en een mooi, gelukkig en succesvol 2025!

23 december 2024, 9:00

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december 2024, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december 2024, 9:33

Kamer roept Keijzer terug: toch nestvoorziening bij nieuwbouw

18 december 2024, 11:08

SCP: solidariteit burgers op woonmarkt begrensd

18 december 2024, 9:43

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

17 december 2024, 1:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan