Copyright: Mecanoo architecten
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Mecanoo architecten
Copyright: Mecanoo architecten
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Mecanoo architecten
Copyright: Mecanoo architecten
Copyright: Mecanoo architecten
Copyright: Mecanoo architecten
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Mecanoo architecten
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow
Copyright: Hufton+Crow

Hilton Schiphol klaar voor de ingebruikname

27 november 2015, 17:29
In december wordt het nieuwe hotel Hilton Amsterdam Airport Schiphol in gebruik genomen. Architectenweb heeft donderdag alvast een rondleiding door het gebouw gehad. Projectarchitect Ellen van der Wal van Mecanoo Architecten en interieurontwerper Constantina Tsoutsikou (HBA The Gallery) liepen mee.

Tekst Ronnie Weessies

Hij is niet te missen voor wie vanaf de snelweg naar de aankomst- en vertrekhal van Schiphol rijdt. In de kom van aanrijdroutes, tegen de Retourbaan aan, staat het nieuwe Hilton. Met zijn ‘slangenhuid’ is het gebouw al een markante verschijning op zich, maar doordat het iets is verdraaid ten opzichte van de aangrenzende bebouwing, wordt het visuele effect nog verder versterkt.

De gevel, die als een uniforme huid om het gehele complex is gedrapeerd, bestaat uit een compositie van ruitvormige composiet- en glaspanelen. Dankzij de afwisseling in witte, donkere en transparante panelen kan nauwelijks worden afgelezen dat de hotelkamers ‘gewoon’ naast elkaar liggen. Ter hoogte van de snelweg loopt een glazen strook, met daarachter gemeenschappelijke functies.

De 443 kamers tellende nieuwbouw vervangt het naastgelegen oude Hilton-hotel, dat na de verhuizing gesloopt wordt. Er zijn twee entrees; een op maaiveldniveau en een op de eerste verdieping. Vanwege haar ligging aan de doorgetrokken traverse vanaf de terminal Schiphol Plaza zal de laatstgenoemde entree vermoedelijk de meeste aanloop krijgen.

Glazen plafond
Binnen wordt de aandacht meteen gegrepen door het indrukwekkende atrium met een glazen plafond op 42 meter hoogte. Op de bovenste tien verdiepingen wordt de ruimte omgeven door de hotelkamers die aan de binnenzijde van de ‘ring’ liggen, terwijl zich op de lagere niveaus functies als vergader- en evenementenruimtes en een wellnessvoorziening bevinden.

Dankzij het glazen plafond, in combinatie met de weerkaatsing op de witte balustrades, dringt daglicht diep het gebouw binnen. In het plafond is tevens een LED-verlichtingssysteem geïntegreerd, waarmee verschillende sferen gecreëerd kunnen worden. Lampen en messing strips tussen de balustrades zorgen voor extra lichtaccenten ter versterking van de sfeer.

Het atrium speelt ook een rol in het concept voor de energiebesparende klimaatbeheersing in het pand. Voordat de lucht in het atrium terechtkomt, wordt het gefilterd. In het atrium zelf wordt de lucht weer voorbehandeld voor de kamers. Omwille van de akoestiek bestaan de balustrades en wanden rond het atrium uit materialen met goede akoestische eigenschappen.

HBA The Gallery, dat over de hele wereld werkt voor bedrijven als Hilton, heeft het interieurontwerp verzorgd. Daartoe behoort onder meer de lobby in het atrium. De ruimte waar gasten kunnen wachten en ontspannen, is door middel van tapijt en schermen verdeeld in een aantal zones. Op die wijze wordt de schaal van het atrium gevoelsmatig teruggebracht en is het ‘gezelliger’.

‘The Dutch Touch’
Als uitgangspunt voor het interieurconcept geldt ‘the Dutch touch’. Om de voornamelijk internationale gasten vertrouwd te maken met het land waar ze verblijven, moet het interieur een Nederlands gevoel uitstralen. Daarin schuilt natuurlijk bij voorbaat van cliché en pathetiek, zeker als het ontwerp door een Brits bureau is gemaakt, maar het resultaat valt erg mee.

De schijnbaar onvermijdelijke Delfts blauwe tegels en afbeeldingen van fietsen en bruggen zijn in het Hilton niet achterwege gelaten. Ook hebben de ontwerpers een inmiddels beproefd concept toegepast, door meubilair van bekende Nederlandse designers en werken van dito kunstenaars bij elkaar te zetten of hangen.

Toch hangt er nergens echt de geur van Hollandse biedermeier en dat is vooral te danken aan de hoge mate van abstractie, detaillering en tactiliteit. Wandperforaties gebaseerd op Nederlandse breipatronen, sedimentafzettingen vertaald naar tapijtdecoraties; de details zijn talrijk. En de vloerbedekking van de Executive Rooms voelt zo zacht aan, dat je er op blijft drukken.

1999
De bouw heeft ongeveer 2,5 jaar geduurd, maar Ellen van der Wal is er beduidend langer mee bezig geweest. “Het was mijn eerste project toen ik in 1999 begon bij Mecanoo”, vertelde ze lachend. “En aanvankelijk ging het om een uitbreiding van het bestaande Hilton-hotel.”

Dat het project zoveel vertraging opliep, heeft er vooral mee te maken dat Hilton in de (financiële) nasleep van ‘9/11’ besloot zelf geen vastgoed meer te gaan ontwikkelen. Uiteindelijk heeft Schiphol Real Estate die verantwoordelijkheid in het geval van Hilton Schiphol op zich genomen.

De officiële opening van Hilton Amsterdam Airport Schiphol vindt plaats in februari volgend jaar.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

21 minuten geleden

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

2 uur geleden

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

4 uur geleden

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

57 minuten geleden

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan