Marco Henssen Architecten
Bureau Marco Henssen Architecten
Marco Henssen Architecten (MHA) is gevestigd op de Buitenplaats Koningsweg te Arnhem. MHA werkt aan (woning)bouwopgaven in stadsvernieuwings en stedelijke transformatiegebieden, en in na-oorlogse woonlocaties. Er wordt gewerkt in heel Nederland met woningbouwverenigingen en ontwikkelaars zoals IJmere, Delta Forte, De Key in Amsterdam, Elan Wonen in Haarlem, Volkshuisvesting in Arnhem, INWonen in Groningen, AM Wonen, BAM, NS Vastgoed, Rabo Vastgoed en Kristal. Marco Henssen is sinds de start van zijn loopbaan als architect gefascineerd door de transformaties van gebouw en omgeving. Zo werkte hij begin jaren negentig als ontwerper/projectleider bij het Delftse architectenbureau Cepezed aan het Entrepotgebouw in Rotterdam, een pakhuis dat verbouwd werd tot woon-, kantoor- en winkelgebouw.
Transformatie, duurzaamheid en sociale samenhang
Marco Henssen Architecten heeft o.a. projecten gerealiseerd in naoorlogse wijken als Paddepoel in Groningen, Schalkwijk in Haarlem en Malburgen in Arnhem. Bij al deze transformatieprojecten speelde hergebruik, duurzaamheid, sociale cohesie van de buurt, fasering en flexibiliteit een grote rol. Transformatie is meer dan renovatie. Renovatie is conserveren en bestendigen, transformatie is waarde creatie. Niet alleen voor het gebouw (eigenaar), maar ook voor gebruikers en omwonenden. Transformatie kan daarom een katalysator zijn van allerlei vernieuwingen in een buurt (gebiedsontwikkeling). Het betekent dat wat er al is, samen met de ingreep, een nieuwe werkelijkheid vormt. Dit kan betrekking hebben op een woning maar ook op een moeilijke stedenbouwkundige locatie. Het is daarom van belang de omgeving mee te ontwerpen. Ook de betrokkenheid van bewoners vormt een bron van energie die je als ontwerper moet gebruiken. Het informele aspect speelt daarom ook altijd een belangrijke rol in ons werk. Dankzij transformatie kan functiemenging worden gerealiseerd en kan een dynamisch woonmilieu ontstaan met een grote variatie aan leef- en werkstijlen. Door dit integraal aan te pakken en vanuit een (kleinschalige) organische aanpak is de slagingskans het grootst.
Werkwijze
MHA ontwerpt creatieve eenduidige oplossingen voor complexe vraagstukken. Doel is gelaagde, contrastrijke, innovatieve en flexibele gebouwen te ontwerpen met respect voor de cultuurhistorische en sociaalmaatschappelijke context.
MHA is de verbinding tussen de zorgvuldig gekozen adviseurs, waardoor elke oplossing integraal is en er geen open einden zijn. Bij keuzes in de ontwerpfase wordt ook altijd gekeken naar de invloed voor de beheerfase en eindgebruikers.
MHA biedt de opdrachtgever alternatieven en keuze modellen. De concepten zijn gefaseerd uit te voeren, flexibel in gebruik, economisch, functioneel, toekomst bestendig en financieel geoptimaliseerd.
MHA maakt gebouwen, waar de gebruiker zich mee kan identificeren, comfortabel en veilig in voelt. De betrokkenheid van bewoners/gebruikers vormt een bron van energie.
MHA houdt altijd rekening met de relatie van het gebouw en de directe woonomgeving. En heeft een scherp oog voor de sociale cohesie van een buurt; duurzame ontwikkeling is onderdeel van het ontwerp.