Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Iconic Houses
Copyright: Iconic Houses Foundation
Iconic Houses
Copyright: Iconic Houses Foundation

Juli is Iconic Houses maand

Verschillende locaties in Nederland
Op de zondagen in juli wordt in Nederland voor het eerst de Iconic Houses maand gehouden. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen, aangesloten bij het internationale Iconic Houses-netwerk, staan dan in de schijnwerpers. Iconic Houses passe-partouthouders krijgen 50%  korting.

Veel mensen kiezen momenteel voor culturele uitjes in eigen land. En dan valt er nog veel te ontdekken. Zo kun je alleen al in Amsterdam of Utrecht een hele dag doorbrengen met het binnenkijken bij moderne museumwoningen. Ook zijn er prachtige huizen in Groningen en Drachten.

Voor de voorlopers van nieuwe ontwikkelingen in de architectuur, de avant-garde architecten die de Nederlandse architectuur wereldwijd op de kaart hebben gezet, fungeerde het particuliere huis vaak als laboratorium om nieuwe technologieën uit te proberen, en materialen of nieuwe opvattingen over de ideale plattegrond te testen. De bezoeker stapt bij deze huizen in feite in een tijdcapsule en ervaart de geschiedenis op een heel concrete en onderhoudende manier. Ook de bewonersgeschiedenis is vaak bijzonder, waardoor een bezoek niet alleen over architectuur, techniek of esthetiek gaat, maar ook over de sociale omstandigheden, familierelaties, en soms zelfs hele familiedrama’s.

Beroemde namen en verborgen pareltjes
In heel Nederland zijn vaak verassende staaltjes van vernieuwende woonhuisarchitectuur te vinden. Van sociale volkshuisvesting aan het begin van de 20ste eeuw tot conceptuele villa’s aan het begin van de 21ste eeuw. Maak een reis door de tijd en ontdek de hoogtepunten van onze internationaal vermaarde architectuurstromingen van De Stijl en het Modernisme tot en met het Structuralisme en Postmodernisme.

Sommige particuliere woningen die zelden openbaar toegankelijk zijn, zoals De Diagoonwoning in Delft en het Van Schijndelhuis in Utrecht, openen nu voor de Iconic Houses Maand ook ieder zondag van juli hun deuren. De verhalen achter het ontwerp van deze huizen vertellen veel over hoe er in verschillende decennia gedacht werd over bijvoorbeeld sociale verhoudingen, samenwonen of hygiëne; allemaal idealen, tot uitdrukking gebracht in steen.

De Iconic Houses Maand is een unieke gelegenheid om eindelijk eens al deze bijzondere huizen te ervaren. Het is nu mogelijk om tien van deze iconische huizen met een verhaal in een maand te ontdekken. Welke huizen doen er mee?

Rondje Nederland
- Amsterdam - Modelwoning in Museum Het Schip (1921, Michel de Klerk), De Dageraad (1923, Michel de Klerk en Piet Kramer) en de Van Eesteren Museumwoning (1952, Nielsen Spruit & Van de Kuile)
- Delft - Diagoonwoning (1971, Herman Hertzberger)
- Drachten - Van Doesburg Rinsemahuis (1921, Theo van Doesburg)
- Groningen - Wall House #2 (2001, John Hejduk)
- Nagele - Museumhuis Polman (1956, Lotte Stam-Beese en Ernest Groosman)
- Rotterdam - Huis Sonneveld (1934, Brinkman en Van der Vlugt) en Modelwoning De Kiefhoek (1930,  J.J.P. Oud)
- Utrecht - Van Schijndelhuis (1992, Mart van Schijndel)

In Amsterdam viert de Amsterdamse School hoogtij met de modelwoning bij Museum Het Schip en de rondleidingen over Michel de Klerk bij De Dageraad. Of neem een kijkje bij het Van Eesteren Museum dat rondleidingen geeft over Cornelis van Eesteren’s uitbreidingsplan van de jaren 1950.

In Rotterdam is er de in prachtige staat verkerende jaren 1930 villa Huis Sonneveld voor de directeur van de Van Nelle Fabriek, van Brinkman & Van der Vlugt, en de modelwoning in de wereldberoemde woonwijk De Kiefhoek van J.J.P. Oud. Een bezoek daaraan kan goed gecombineerd worden met een rondleiding in de particulier bewoonde experimentele Diagoonwoning in Delft.

Het Van Doesburg Rinsemahuis in Drachten is op één dag in te plannen met het conceptuele Wall House #2 in Groningen. Of trek eens een dag uit om Nagele in de Noordoostpolder te verkennen; het enige dorp in Nederland waar alle gebouwen platte daken hebben, de ‘ideale stad’ die geheel vanaf de tekentafel ontworpen werd en in één keer in de jaren 1950 is gerealiseerd.

Museumhuis Polman is er de eerste doorzonwoning, en als je er snel genoeg bij bent kun je zelfs in het huis ernaast een overnachting reserveren dat als Monument & Bed verhuurd wordt. En in Utrecht kun je het jongste monument van Nederland bezoeken, een bijzondere architectenwoning waar alles tot en met het meubilair en de verlichting ontworpen is; in het particulier bewoonde Van Schijndelhuis (1992), draaien glazen deuren zonder scharnieren aan een siliconen kitnaad en word je door de bewoonster zelf rondgeleid.

Iconic Houses passe-partout
De tien Iconic Houses zijn te bezoeken op zondag 4, 11, 18, en 25 juli. Iconic Houses passe-partouthouders krijgen 50% korting op vertoon van hun passe-partout. Een passe-partout kost €12,50 per persoon en is aan te schaffen via de Iconic Houses webshop.

Wie normaal gesproken €120 entree betaalt bij het bezoeken van alle deelnemende museumwoningen, is nu €60 kwijt plus aanschaf van een passe-partout voor €12,50 en bespaart dus bijna €50.

Waar een Museumjaarkaart geldt, krijgt men korting op de extra te boeken rondwandelingen, zoals bij Museum Het Schip en De Dageraad. Bij Wall House #2 ontvangen passe-partouthouders gratis een architectuurgidsje over het huis (t.w.v. €3,95). Gezien de coronamaatregelen dient voor elke museumwoning afzonderlijk een tijdslot gereserveerd te worden, behalve bij Wall House #2.
bron: Iconic Houses Netwerk

Andere evenementen

Het oplossen van circulaire uitdagingen in vloerenindustrie
online
Manifestatie Zie de Schie
Op en in de omgeving van De Schie
Tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2022 - Healing Sites
Museumpark 25, 3015CB, Rotterdam
BNSP-SALON #6: Ondergronds bouwen
CASA Coehoornstraat 17 6811LA, Arnhem
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan