“Hennep groeit razendsnel en zuivert tegelijk de bodem. Voor de prijsvraag in Nijmegen waren we benieuwd of we de mogelijkheden van kalkhennep konden opschalen naar grotere projecten,” legt Anne uit. “Die materiaalcombinatie, hennep en kalk, wordt geperst tot gasbetonachtige prefab ele
menten met hele gunstige eigenschappen op het vlak van akoestiek, brandveiligheid, vochthuishouding en vooral thermische isolatie. Ideaal voor allerlei gebouwonderdelen, zoals gevels, woningscheidende wanden,en zelfs vloeren.” David vervolgt: “Het is een prachtig materiaal, dat je heel direct kunt toepassen, zonder allerlei folies en andere complicerende en milieuvervuilende extra lagen. Je kunt er alleen niet heel hoog mee stapelen, zoals dat met beton wel kan. Dat hebben we opgelost door een slimme combinatie met houtskeletbouw. Eigenlijk vul je het houten skelet met kalkhennep als een soort van substituut voor beton. Daardoor voorkom je ook dat je te veel hout moet gebruiken, wat we in de huidige houtmanie op veel plekken verkeerd zien gaan.”
Een potentieel revolutionaire nieuwe bouwmethode dus. Hoe kom je daarop? “Op zich is kalkhennep niet nieuw,” legt David uit, “maar het bleef een beetje steken in die eco-huisjes-hoek. Gerrit Hiemstra heeft bijvoorbeeld een huis van kalkhennep, las ik laatst.” Hij grinnikt. “Maar het is ook logisch dat zoiets niet vanzelf onderdeel gaat uitmaken van het standaardrepertoire van de bouw. We moeten daarvoor nu echt een hele hoop pionierswerk verrichten. Maar we zijn ervan overtuigd dat het gaat lukken. Het is ongelooflijk lekker rechttoe-rechtaan bouwen. Dit is echt de toekomst.”