“Ik ben nog altijd blij dat ik nooit op een ander architectenbureau gewerkt heb of stage heb gelopen,” vertelt Wessel. “Wel werkte ik nog even bij Oskomera terwijl ik studeerde, maar daar vonden ze me wat te eigenwijs.” Hij zegt het met een brede glimlach. “Gelukkig maar, anders was ik daar misschien nog blijven plakken ook! Nee, maar serieus: door meteen voor onszelf te beginnen hebben wij onze onbevangenheid kunnen behouden. Niemand die ons vertelde wat wel of niet kon of hoorde. Daardoor moesten we wel veel zelf leren over de cultuur in de wereld van de bouw, maar dat heeft ons ook gevormd. En het zorgde ervoor dat we ook niet
vastzaten in traditionele rollen, waardoor we onze projecten nu ook soms gedeeltelijk zelf uitvoeren of produceren. We zijn een architectenbureau, maar soms ook aannemer met een robotwerkplaats.”
Het was voor Wessel geen uitgemaakte zaak dat hij in de architectuur terecht zou komen, vertelt hij. “Ik wilde aan de slag met technologie en innovatie, dus een TU lag wel voor de hand. Maar het had ook best iets anders kunnen worden. Biomedische Technologie of zo. Maar op de open dag bij Bouwkunde in Eindhoven dacht ik: dit is toch wel erg gaaf! Dus ben ik daar begonnen. Maar na mijn bachelor dacht ik: welke thema’s interesseren me nou écht? Ik wist dat ik zelf wilde gaan ondernemen en dat ik vernieuwende dingen wilde doen. Daarom ben ik toen voor mijn Master naar Delft vertrokken, want Hyperbody, destijds nog onder Kas Oosterhuis, was de plek die daar het beste bij aansloot.”
“Ik ontdekte bij mezelf een voorliefde voor computational design en digital fabrication en raakte gefascineerd door het werk van mensen als Gramazio & Köhler, Roland Snooks en Mark Foster Gage; die professoren, onder andere op ETH en Yale, waren pioniers op die gebieden. Dat vond ik mateloos inspirerend, en ik begon ook zelf te programmeren en te ontwerpen met scripts. Uiteindelijk ben ik toch afgestudeerd bij Architectural Engineering, waar ik mijn latere compagnon Lucas ter Hall ontmoette. Samen konden we daar lekker een beetje freewheelen met robots en zo. We studeerden op hetzelfde onderwerp af, eerst onderzoek rondom robotic fabrication en daarna ontwerpen met de opgedane kennis.”