Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter
Copyright: Studio de Winter

Bibliotheek VanNu

28 februari 2007
Verbouwing, revitalisering en herinrichting van de Bibliotheek Roosendaal (Parrotia)en restauratie van het rijksmonument Emile van Loonhuis (anno 1850)

Bibliotheek Van Nu + cultuurcentrum Parrotia

De uitdaging voor de verbouwing en herinrichting van dit project is voor ons vooral het innovatieve karakter van o.a. de vernieuwde bibliotheek, waarbij binnen de bestaande bouwvolume gezocht moest worden naar een vertaling en inpassing van het wensenpakket van de bibliotheek, de aanvullende functies en de inpassing van ruimten voor de nieuwe huurders. Het gebouw heeft nu een multifunctioneel karakter als informatie centrum gekregen met vele diverse functies en mogelijkheden. De belangrijkste ingrepen in de het bestaande gebouw zijn de theaterzaal, het informatie plein, de leesruimte in de oude historische raadzaal en de jeugdbibliotheek ‘Schatrijk’ in het Emile van Loonhuis, de loopbrug en de gewijzigde toegang(en) van het gebouw. De bibliotheek is omgebouwd tot een informatiecentrum dat de naam ‘Parrotia’ draagt (genoemd naar de boom in het aangrenzende Emile van Loonpark). Op de begane grond is een open plein waaromheen verschillende ruimten zijn gelegen met diverse functies zoals kantoren en winkeltjes, een theaterzaal, een horeca outlet etc. Het gebouw is veel transparanter geworden door toepassing van glazen puien en heel belangrijk, het Emile van Loonhuis is weer betrokken bij het informatieplein. De leeszaal van de bibliotheek is in de prachtige historische raadzaal gesitueerd met unieke wandschilderingen. Een belangrijk onderdeel van het totale plan; de zaal moest weer toegankelijk worden voor de bezoekers van de bibliotheek. De bibliotheek is op de verdieping gelegen, hiervoor is de gehele bovenverdieping verbouwd zodat ook de kantoorfuncties van de bibliotheek die voorheen in het Emile van Loonhuis waren ondergebracht hier een nieuwe plek hebben gekregen. Om de verdieping beter bereikbaar te maken is een nieuwe bredere trap in het centrale plein gerealiseerd. Door het verplaatsen van de kantoorfuncties is de gehele 1e verdieping van het Emile van Loonhuis vrij gekomen waar we de jeugdbibliotheek hebben ondergebracht. Hiervoor is aan de hand van onderzoek en diverse workshops met de jeugdige doelgroep door Anneke Wijn een beeld gecreëerd hoe de jeugd de bibliotheek graag ziet. Dit is vertaald naar diverse thema ruimten waarbij natuurlijk de boeken centraal staan. In de vloer is een gangpad geaccentueerd die als een aorta de bezoekers door elke themakamer voert.

Restauratie van het Emile van Loonhuis
Het verbouwingsplan voor de Markt 54 omvat ook de restauratie van het Emile van Loonhuis. Het restauratieplan is gemaakt door architect Arjan Oosterhof uit Den Haag. Het plan betrof de restauratie van zowel het exterieur alsook gedeelten van het interieur i.s.m. M+R interieurarchitecten. Voor de afwerking en kleurstelling van de buitengevels is een kleur onderzoek gedaan door Elsbeth Geldhof. Uit de puncties die verricht zijn en aan de hand van historische foto’s hebben we kunnen opmaken dat er op de gevel contrasten waren tussen de plintzone, de muurvlakken en de vensteromlijstingen. Arjan Oosterhof heeft samen met Rijksmonumentendienst een voorstel ontwikkeld aan de hand van dit kleuronderzoek en door middel van een onderzoek naar gebouwen uit dezelfde periode voor de kleurstelling van de gevels.

Buitenruimte
Het plan voor Markt 54 voorziet in een extra ontsluiting aan de zijde van het Emile van Loonpark. Aan de marktzijde komen twee entrees; de bestaande entree van het Emile van Loonhuis en een nieuwe entree als toegang naar de winkel ruimte. Vanuit deze winkel heeft men direct toegang naar het informatie plein. De keuze voor een extra entree aan de parkzijde is ontstaan met het idee dat we het park meer willen betrekken bij het informatiecentrum en de stad Roosendaal. Om deze entree aantrekkelijk te maken zijn de gevels grenzend aan het park geheel transparant gemaakt, dit geldt ook voor de gevels in de corridor van het park naar de markt. De corridor is geheel vernieuwd met een nieuwe luifel en een speciale wand met verwijzing naar het park. Voor het Emile van Loonpark zijn plannen ontwikkeld aan de hand van een studie van het park en beleidnota’s uitgevoerd door bureau Plancompagnons waarbij de ontsluiting, beplanting, verlichting en bestrating van het park wordt geoptimaliseerd
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met M+R interior architecture

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van M+R interior architecture

M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan