Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Multifunctioneel gemeenschapshuis Het Klavier

1 maart 2016
Het vormgeven van het gemeenschapshuis Het Klavier.

“Noord-Brabant telt circa 400 gemeenschapshuizen. Zij staan in dorpen en steden en zijn van groot maatschappelijk belang voor de leefbaarheid van een gemeenschap. Geen enkel gemeenschapshuis is hetzelfde. Ze zijn er in allerlei vormen en maten; bieden niet alleen ontspanning, maar zijn ook ontmoetingsplaatsen, cultuurtempels of scholingsinstituten”.

Voor ons bureau was/is de uitdaging hoe we vorm kunnen geven aan het huis van de gemeente Loon op Zand. Bij elke opgave gaan we eerst op zoek naar de identiteit van de gebruikers; de gemeenten en haar bewoners oftewel wat is de DNA van de gemeente Loon op Zand. Samen met de gebruikers hebben we middels collages een beeldverhaal gemaakt van deze identiteit. Hetgeen duidelijk naar voren kwam is de historie van de gemeenten Kaatsheuvel, de Moer en Loon op Zand, voornamelijk bekend door de ambachten zoals de schoenen en mattenmakers. En natuurlijk de Efteling in Kaatsheuvel, de Efteling is ontstaan uit deze ambachtelijke historie, eerst als een Sport- en Wandelpark en in 1949 werd hier de Tentoonstelling De Schoen georganiseerd. Nu behoort de Efteling tot een van de grootste en meest toonaangevendste attractieparken van de wereld. Buiten de Efteling staat gemeente Loon op zand bekend om haar prachtige natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen. Dit zijn de beeldbepalende elementen die voor ons de basis zijn geweest voor de vormgeving van het interieur van het gemeenschapshuis.

Bij binnenkomst in het gebouw wordt dit al direct zichtbaar in de keuze van de vloertegels, in een lichte zandkleur van de Loonse en Drunense Duinen, de vloer is de verbinding naar al de functies die het gebouw huisvest, de gemeente, de culturele instellingen, de bibliotheek, de brasserie etc. Een prachtige bank van meer dan 17 meter is uitgevoerd in verschillende ledersoorten en meerdere natuurlijke kleuren, met fraaie stiknaden. Ze verbeeld de ambacht en de natuur waar Loon op Zand bekend om is, de lengte symboliseert de verbinding en de weg naar de toekomst, bijna oneindig……. Belangrijk voor de gebruikers is dat het gebouw openheid uitstraalt, laagdrempelig is en dat iedereen makkelijk zijn of haar weg kan vinden.

We hebben gekozen voor een specifieke wand die opgebouwd is uit houten latten, deze wand is de verbinding tussen de begane grond en de verdiepingen met de vele openbare functies. Tevens camoufleert deze lattenwand de vele functionaliteiten die het gebouw nodig heeft op de begane grond zoals de garderobes voor de theaterzaal.

De houten wand vindt haar apotheose in de Raadzaal waar ze het kunstwerk uit het ‘oude’ gemeentehuis een nieuw decor geeft; het Houtintarsia uit 1968 van kunstenaar Marius de Leeuw: De scheppende hand Gods. Immers er is geen heden en toekomst zonder verleden.

De Raadzaal is een multifunctionele zaal, niet alleen voor Raad- en Commissie vergaderingen, het is een prachtige zaal om te trouwen maar ook voor presentaties, lezingen etc. De drie kernen die samen de gemeente Loon op Zand vormen worden gesymboliseerd door de drie ronde lichtarmaturen aan het plafond. De vergaderopstelling is in een ronde vorm, zodat iedere plek gelijk is. Voor de afwerking van de binnenring hebben we gekozen voor gestoffeerde banken op een speciaal ontworpen kleed. Men kan hier eens anders vergaderen maar nog belangrijker de familieleden kunnen zo rond het echtpaar zitten bij de huwelijksvoltrekking, ze omarmen als het waren het bruidspaar.

Voor het nieuwe gemeenschapshuis hebben we met de medewerkers gekozen voor het activiteit gerelateerd werken, er zijn verschillende soorten werkplekken geschikt voor samenwerken, overleg en ook voor geconcentreerd werken. Iedereen kan overal en altijd werken in een werkomgeving die men het meeste geschikt vindt. Er is een grote huiskamer met zitbankjes, hier kan men even een kopje koffie drinken, even overleggen met collega’s of een appeltje eten. De kleurstelling en materiaal gebruik met natuurlijke kleuren sluit naadloos aan op de openbare ruimten.

Voor de lunch is er een eet- werkcafé ontworpen, de ruimte is de gehele dag te gebruiken, buiten de lunchtijden kan men hier prima een meeting houden.

Deze ruimte ligt naast de Raadzaal en door de grote panelen wand te openen kan men de grote vergaderruimte erbij betrekken voor recepties en presentaties. Zo is het gebouw met de Raadzaal en deze ruimten multifunctioneel te gebruiken, naast nog eens meerdere kleinere en middelgrote vergaderruimten die het gebouw heeft.

Het interieur heeft een tijdloos, open, natuurlijke en rustige uitstraling en biedt ruimte voor ontmoeten, ontspannen, ontwikkelen, werken, cultuur, kunst, dans en zoveel meer.

M+R interior architecture - Hans Maréchal
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met M+R interior architecture

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van M+R interior architecture

M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
M+R interior architecture
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan