Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane

Het transformatorstation met groene gevel

14 maart
Betongrijs ’transformeert’ in levendig groen

Het vergroende transformatorstation met groene gevel en groendak van Schwetzinger Str  is een indrukwekkend voorbeeld van een naadloze integratie van technische gebouwen in een natuurlijke omgeving. Dit vooruitstrevende project, gelegen in het All-Electric-Society-Park van Phoenix Contact in Blomberg, Duitsland, kan als een voorbeeld voor stedelijke ontwikkeling dienen. Mobilane is trots op het spelen van een cruciale rol in dit project door het leveren van duurzame vergroeningsproducten.

Dat dak- en gevelbegroening substantieel bijdragen aan de positieve effecten op het milieu, was al bekend. Matthias Westenthanner, Hoofd Innovatie, Onderzoek en Ontwikkeling bij Betonbau, benadrukt dat groene gevels en daken ook bijdragen aan het afvangen van fijnstof, CO2 in de lucht reduceren en geluiddempend werken. Bovendien worden het groene sedumdak en de groene gevels minder blootgesteld aan weersinvloeden en hebben ze daardoor een langere levensduur. „De isolerende eigenschappen van het groen hebben een verkoelend effect op het transformatorstation in vergelijking met conventionele stations, wat met het oog op de stijgende temperaturen door klimaatverandering een cruciaal voordeel wordt voor de technologie binnenin het station,” zegt Matthias Westenthanner.

Het bedrijf Gefässerie uit Hammelburg in het Unterfrankische Bayern kreeg de opdracht om het transformatorstation te vergroenen. Achim Eilingsfeld, directeur van Gefässerie, blikt tevreden terug op het groene project: “Het bijzondere aan dit project was de combinatie van een betrekkelijk nieuwe soort koolstofbeton, waarmee het trafostation gebouwd is, en het goed kunnen bevestigen van het systeem aan de dunnere betonwand. Er was bijvoorbeeld een geringere boordiepte voorhanden om het systeem vast te zetten, maar dit hebben we uiteindelijk uitstekend opgelost.” In totaal werd 20 vierkante meter geveloppervlak vergroend met het gepatenteerde MobiPanel-systeem van Mobilane. Dit is een modulair, volledig recyclebaar verticaal groensysteem met substraatgevulde, vervangbare plantencassettes. De afmetingen van de panelen zijn 40 x 40 cm. Het Betonbau-project omvatte beplanting met grassen, bergenia, campanula en heuchera. Het groen is niet alleen een mooie eyecatcher, maar is ook een waardevolle bijdrage aan biodiversiteit.

Het irrigatiesysteem voor de gevelbegroening vergde een zorgvuldige planning, gezien het feit dat water en electriciteit natuurlijk niet samengaan. Daarom werd besloten om het nabijgelegen technische gebouw te gebruiken om de wateraansluiting van het irrigatiesysteem te realiseren. Het water wordt van daar uit via leidingen naar het groensysteem geleid.

Achim Eilingsfeld koos het MobiRoof ECO systeem van Mobilane voor het groendak van het transformatorstation. Het kant-en-klare groendaksysteem is een circulair product en wordt duurzaam en lokaal geproduceerd. De cassettes zijn gemaakt van een hergebruikte grondstof die ook weer volledig te recyclen is. De cassettes worden met een varieteit aan planten uit Mobilane’s eigen kwekerij voorgekweekt. Dit gebeurt in een speciaal substraat dat ook dient als drainage en wateropslag. “MobiRoof Eco is een uitstekend systeem om daken snel en eenvoudig te vergroenen. Het is ook zeer interessant voor kleine oppervlakken, vanwege de efficiente logistiek, die enkel en alleen bestaat uit het transport van de cassettes. Er is geen extra transport van los substraat nodig. Bovendien is het oppervlak direct gereed voor oplevering,” zegt Achim Eilingsfeld.

Om langdurig van de mooie vergroeningen aan het transformatorstation te kunnen genieten, wordt het onderhouden door de lokale hovenier. De Gefässerie adviseert twee keer per jaar een grondige inspectie, waarbij het systeem zelf, de groei en de vitaliteit van de planten zorgvuldig worden gecontroleerd.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mobilane

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan