Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra

Groen straatbeeld Wilsele dankzij Hydro Lineo XL

30 september
Het Sint Agathaplein in het Belgische Wilsele heeft een heuse metamorfose ondergaan. Waar vroeger het zwembad van het Belgische Wilsele lag, vind je nu een volledig nieuw dorpsplein.

Ontwerpbureau Omgeving koos voor de Hydro Lineo XL voor het creëren van een groen straatbeeld. Met als resultaat een dorpsplein dat het kloppende hart van Wilsele is geworden en waar jong en oud samenkomen.

Het oude zwembad in Wilsele, een deelgemeente van de stad Leuven, was al een tijd uit het straatbeeld verdwenen en moest plaatsmaken voor een nieuw zwembad met een modern dorpsplein.

'Het project is in 2020 tot stand gekomen omdat we een kloppend hart voor Wilsele wilden maken voor meer verbondenheid’, vertelt Leen Beukelaers van Stad Leuven. ‘Vroeger stond het oude zwembad naast de Aarschotse steenweg. En dat verdeelde Wilsele eigenlijk in tweeën. Het nieuwe zwembad is naar achteren gebouwd waardoor er een nieuw, groot plein is ontstaan, het Sint-Agathaplein. Dat wilden we aantrekkelijk ingericht hebben zodat zowel jongeren, bezoekers van het sportcentrum als senioren die wonen in het nabijgelegen woonzorgcentrum zich welkom voelen.’

Groen en natuurlijke waterinfiltratie
Ontwerpbureau Omgeving werd ingeschakeld voor het maken van een ontwerp. ‘We wilden een groen dorpshart voor Wilsele maken’, vertelt Koen Moelants. ‘Natuurlijke waterinfiltratie, een groen straatbeeld en ontharden waren belangrijke uitgangspunten in ons ontwerp.

Ook moest er ruimte komen voor een verhard plein voor voetgangers en fietsers en waar de kraampjes van de markten en de kermis op konden staan. In onze zoektocht naar waterdoorlatende groenbestrating kwamen we de Hydro Lineo tegen.’

Nieuw & custommade: Hydro Lineo XL
De Hydro Lineo paste als een jas. Maar er was een wens voor een groter formaat. Dit leidde tot de ontwikkeling van de Hydro Lineo XL van 60 x 30 x 16 cm. De Hydro Lineo XL lijn combineert een volledig gesloten steen van 60 x 30 x 16 cm met 2 modellen met eenzelfde absolute buitenmaat, maar een wisselende voegbreedte.

Met deze halfopen modellen kunnen grasvoegen gecreëerd worden tot wel 7,5 cm breed. Het volledige plein werd verhard met Hydro Lineo XL, in een fijn uitgewassen uitvoering. Waar er mogelijk verkeer komt, is er gewerkt met het volledig gesloten model. De Hydro Lineo XL biedt uitgebreide mogelijkheden, aangezien deze ook geschikt is voor beperkt zwaar verkeer.

Floorscapingspatroon met brede graslijnen
Moelants: ‘Alleen voor de functionele ruimtes die dagelijks worden gebruikt, hebben we het gesloten formaat gebruikt. Dankzij de combinatie van de gesloten steen met de twee halfopen modellen zijn we erin geslaagd een floorscapingspatroon met brede graslijnen te realiseren en de gesloten bestrating via de grasvoegen naadloos te laten aansluiten op het omliggende groen.’

De brede voeg zorgt ervoor dat het groene beeld de boventoon voert. ‘Als je met een smalle voeg gaat werken, neemt een betonnen aanblik juist de overhand. Met dit speelse ontwerp in combinatie met de brede voegen is er een mooi patroon van betonstroken en graslijnen ontstaan, met organische overgangen tussen gesloten en halfopen bestrating en het groen.

Er zijn ook op maat gemaakte betonnen zitelementen en traptreden voorzien op het plein. De zitelementen omranden het grasveld, terwijl de traptreden met antislipprofiel het dorpsplein verbinden met het zwembad en de kerk. Zo is er één mooi geheel ontstaan: een centraal plein in hartje Wilsele.'

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Struyk Verwo Infra

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan