Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra
Situatie voor de renovatie
Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra
Copyright: Struyk Verwo Infra
Situatie voor de renovatie
Copyright: Struyk Verwo Infra

Zomerkade Huizen

30 september
Flaneren op de boulevard, een duik nemen in het koele water van het Gooimeer of vanaf de kade naar de zonsondergang turen. Sinds de zomer van 2022 is dit een stuk aangenamer geworden voor bezoekers en ondernemers van de Zomerkade.

Een omvangrijke herinrichting heeft het verblijfsgebied een flinke kwaliteitsimpuls gegeven onder meer door de samenwerking tussen OKRA en Struyk Verwo Infra, die de beeldbepalende betonnen landschapselementen leverde.

Startpunt Kustvisie
Melle van Dijk, projectleider bij OKRA Landschapsarchitecten: ‘In 2019 hebben wij vanuit een participatieproces met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden een Kustvisie opgesteld voor de gemeente Huizen. Een opknapbeurt van de Zomerkade aan het Gooimeer stond hoog op de prioriteitenlijst en werd het eerste uitvoeringsproject. Op basis van onze kennis van het gebied en de Kustvisie heeft gemeente Huizen ons bureau gevraagd ook het ontwerp voor de herinrichting van de Zomerkade te maken.

De plek is bijzonder en uniek omdat het aan het open water ligt met een fantastisch strand. De inrichting van de openbare ruimte sloot echter niet aan op het strand en de kust. 'Het had de uitstraling van een stenige jaren ’80 wijk met harde kademuren, veel auto’s en weinig groen. Via een aantal kleine trappen kon je naar het strand en dat was het.’

Leefbaar en inclusief ontwerp
‘We hadden een aantal uitgangspunten. De inwoners van Huizen waarderen het groene karakter van Huizen, maar de Zomerkade was juist heel stenig op een paar bomen na. Daar lagen dus kansen. Verder wilden we de toegankelijkheid verbeteren, zoals de trappen. Ook ontbrak het aan een doorgaand looppad langs het strand. Er was zelfs een kleine parkeerhaven naast het strand wat de sfeer en uitstraling niet ten goede kwam.’ 

De nadruk van het ontwerp van OKRA ligt op het bereiken van het strand en de algehele sfeer. Het verbeteren van de toegankelijkheid met trappen en hellingen, het toevoegen van groen en gevarieerde zitmogelijkheden zijn belangrijke focuspunten in het ontwerp geworden. 'Hoogteverschillen hebben we zo eenduidig mogelijk opgelost door het creëren van groene trappen met lange zitranden. Daardoor zijn niet alleen de fysieke en visuele barrières veel kleiner geworden, maar zijn er veel meer zitmogelijkheden voor de bezoekers ontstaan. Met subtiele hellingen hebben we ook rolstoeltoegankelijke strandopgangen weten te creëren. En last but not least…een verdiepte zwemplek, een langgeskoesterde wens van de badgasten.'

De Zomerkade vroeg duidelijk om een kwaliteitsimpuls. Zodoende kreeg OKRA de opgave om de plek leefbaarder en toegankelijker te maken.

Beeldbepalende betonnen elementen
OKRA koos voor beeldbepalende elementen in het ontwerp met betonnen zitranden en grote gebezemde vloerplaten als doorgaand looppad langs het strand. ‘We zochten een kwalitatieve oplossing die eenduidig was, maar waar ook verschillende varianten in waren om traptreden, zitranden en hellingen als één element vorm te kunnen geven. ’Het omvangrijke project bevat onder meer Solids & Seats parkbanden met bijpassende trede-elementen en verloopbanden. De lagere Solid Beams zijn als opsluiting en bescherming van de plantvakken rondom de bestaande en nieuwe bomen toegepast.

‘Daarnaast zijn Greenline parkbanden toegepast als afscheiding tussen promenade en het strand. Alles gemaakt in hoogwaardig architectonisch zelfverdichtend beton.’ Van Dijk: ‘Mensen gaan er niet alleen meer heen voor het strand, maar nu ook voor de sfeer. Het is fantastisch om te zien hoe de Zomerkade op een mooie dag volop in gebruik is.’

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Struyk Verwo Infra

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan