Producten
Zicht op open hoek gebouw met pad naar passage; houten boomstamkolommen die vervlechten met omgeving
Copyright: Max Hart Nibbrig
Overzichtsbeeld vanaf Esplanade; de balkons met kolommen geven een alzijdig beeld
Copyright: Max Hart Nibbrig
Overhoeks zicht op entree passage; ritmiek van houten kolommen met verwijding naar boven toe
Copyright: Max Hart Nibbrig
Zicht op entree passage (recent zomerbeeld)
Copyright: Max Hart Nibbrig
Zicht op openbare entree passage
Copyright: Max Hart Nibbrig
Foto passage met 'bospad'
Copyright: Max Hart Nibbrig
Foto passage met gefilterd licht door o.a. balkons, regenkettingen en boomstammen
Copyright: Max Hart Nibbrig
Foto vanaf balkon; ervaar de natuur vanaf eigen buitenruimte; gebruikt azobe hout in gevel
Copyright: Max Hart Nibbrig
Overhoeks beeld in zomer
Copyright: Melchior Overdevest
Detail vloeraansluiting houten boomstamkolom
Copyright: Melchior Overdevest
Detail vloer aansluiting regenketting
Copyright: Melchior Overdevest
Overzichtsbeeld
Copyright: Melchior Overdevest
Overzicht duurzaamheidsmaatregelen
Copyright: GAAGA
Gevelragment buitengevel
Copyright: GAAGA
Gevelfragment passage
Copyright: GAAGA
Situatietekening
Copyright: GAAGA
Plattegrond begane grond
Copyright: GAAGA
Plattegrond eerste verdieping
Copyright: GAAGA
Doorsnede
Copyright: GAAGA
Gevelaanzicht zuid-oriëntatie
Copyright: GAAGA
Gevelaanzicht oost-orientatie
Copyright: GAAGA
ProducttagsAANUIT

't Bosbad Eindhoven

22 juni 2023
‘Het Bosbad’ is een circulair, duurzaam en natuurinclusief woongebouw gelegen in park Bosrijk, Eindhoven. Het gebouw is onder andere geïnspireerd op het Japanse gebruik Shinrin-yoku, waarbij je jezelf met al je zintuigen ‘onderdompelt’ in het bos om zo je lichaam en hoofd tot rust brengen (’t bosbaden’).

In het ontwerpis de relatie verkend tussen rationele, industriële technieken enerzijds en natuurlijke vormen, elementen en materialen anderzijds. Deze dialoog is als vertrekpunt gekozen om een circulair, materiaal efficiënt en natuurinclusief gebouw te realiseren met een sterke verbinding tussen gebruiker, gebouw en omliggend landschap. Dit wordt onder andere verbeeld door de grillige boomstamkolommen en het hergebruikte Azobe hout (afkomstig van oude damwandprofielen) die de rationele opzet verzachten en zorgen voor een natuurlijke uitstraling en verweving met het bomenrijke landschap.

Het vierkante gebouw ligt in een glooiend landschap op een open plek tussen de bomen. Parallel aan de Esplanade voert een doorgang midden door het gebouw heen. Wandelroutes vanuit het park sluiten aan op deze groene passage, waar de bodem bedekt is met varens en hemelwater in een beekje richting wadi stroomt. Het licht wordt gefilterd door regenkettingen, houten boomstammen, klimplanten en de bruggen van het op de ‘street in the sky’ gebaseerde ontsluitingssysteem. In de vormgeving van het gebouw is duidelijk sprake van één gebaar. Het is een compact en eenduidig volume op een glooiing in het landschap, als een sculptuur op een sokkel. Het gebouw is qua materiaalgebruik “aus einem Guss” met gebruikt Azobe hout als markant hoofdmateriaal in de gevel.

Een kraag van balkons gedragen door een colonnade van boomstammen omvatten het gebouw. De balkons en colonnade benadrukken de alzijdige opzet van het gebouw; alle zijden zijn gelijk vormgegeven en even sterk op het landschap georiënteerd. De kolommen van boomstammen spreken tot de verbeelding en roepen associaties op met bomen in een bos. Het beeld van de boomstamkolommen raakt vervlochten met het beeld van de bomen in het park. Door te kiezen voor echte boomstammen als kolommen ervaar je de natuur vanaf je eigen buitenruimte, het gebouw leeft.

Omwille van circulaire ontwerpprincipes is gekozen voor een heldere opzet van 2 rechthoekige woonvolumes met daartussen de openbare, groen ingerichte passage met bruggen en galerijen voor ontsluiting van de woningen en constructieve stabiliteit. De trap, lift en voordeuren komen allemaal uit op deze luchtige binnenstraat die uitzicht biedt op het gras, de wolken en de bomen rondom het gebouw. Hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten, de woningen geventileerd worden via de koele en beschutte buitenruimte en flora en fauna een plek in het gebouw krijgen. Alle woningen zijn zowel gericht op deze passage als op het omringende park; aan de passage zijn voornamelijk de rustige ruimtes gelegen en aan de buitenzijde juist de meer actieve woonruimtes met overhoekse oriëntatie op het park en de mogelijkheid om via het uitgestrekte balkon het landschap­ te betreden. De balkons zijn aaneengesloten en worden gedragen door een colonnade van echte boomstammen. Het geheel zorgt voor een comfortabele afstand tussen bewoner en parkbezoeker.

Naast het realiseren van een unieke woonbeleving is ‘het Bosbad’ ook bijzonder vanwege de hoge mate van circulariteit en het experimentele karakter. Zo is het ontwerp gebaseerd op John Habraken's concept van "open building". Omdat installaties niet zijn ingestort en er grote kolomvrije ruimten zijn gerealiseerd, zijn plattegronden flexibel indeelbaar en is het gebouw, zonder ingrijpende structurele veranderingen, aanpasbaar naar de toekomst toe. Ook in de ontwerpfase en in verkooptraject bleek deze flexibiliteit al erg waardevol; alle woningindelingen konden daardoor 'op maat' worden ontworpen tesamen met de toekomstige bewoners.

Daarnaast is in alle ontwerpstadia een circulaire aanpak gehanteerd. Het resultaat is een ontwerp met een hoog demontabel en adaptief karakter, onconventionele, experimentele bouwtechnieken zoals de remontabele draagconstructie, de dragende boomstammen, de regenkettingen voor zichtbare afvoer van regenwater en het hergebruikt hout in de gevel. Meer dan 85% van de gebruikte materialen kan eenvoudig worden hergebruikt of gerecycled bij sloop. Vanwege materiaal efficiënte constructies kon tot 40-45 % aan materiaal en gewicht worden bespaard. Verder is het gebouw energieneutraal. Bijzonder is ook het watermanagement systeem waarbij regenwater via regenkettingen naar de omgeving en passage met ondergrondse wateropvang wordt geleid. Als wateropvang in passage vol is, dan kan deze overlopen naar een wadi in de omgeving.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met GAAGA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van GAAGA

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan