Kultur Ensemble: Een Derde Plek voor Ramallah
21 september 2022
De nieuwe Third Place in Ramallah, Palestina "Kultur Ensemble" huisvest een bibliotheek, een cultureel café, een makerspace en een podium. Dit Frans-Duitse culturele instituut verwelkomt de lokale bevolking met een rijk cultureel programma en taalcursussen. Vrij toegankelijke plaatsen waar iedereen ‘spontaan’ naartoe kan gaan zijn helaas nog zeldzaam in Palestina. Dat maakt deze nieuwe Third Place in Ramallah extra betekenisvol.
Het Frans-Duitse Culturele Centrum in Ramallah is samenwerkingsverband van het Goethe-Institut Palestinian Territories en het Institut français Jerusalem.
Cultivering sociaal-culturele rol
De geopolitieke omstandigheden en uitdagingen van Palestina leiden tot een beperkt privé-domein voor de bewoners. Culturele instellingen hebben echter eerste stappen ondernomen om deze kloof te overbruggen. Gemeenschapsruimtes, zoals de Third Place in Ramallah, zijn nog steeds zeldzaam in Palestijnse gebieden, maar zeer gewild.
Nu vervult het gerenoveerde instituut zijn sociaal-culturele rol nog meer. Het interieurontwerp wekt de nieuwsgierigheid van het publiek om het centrum en zijn rijke culturele programma te verkennen en maakt een meer betrokken communicatie mogelijk.
Het ontwerp is een co-creatie van includi (concept, workshop, design, art direction) en het in Ramallah gevestigde Saed Obaid Architectural & Interior Design (definitief ontwerp, engineering) in samenwerking met het lokale bureau Topaz interiors (meubilair en decoratie).
“Ons gezamenlijk doel was om in Ramallah een gastvrije, veilige en inspirerende publieke plek te creëren die aanvoelt als thuis en die multiculturele ervaringen, evenementen en ontmoetingen mogelijk maakt. Een plek voor 'time well spent’,” vat Aat Vos, Creative Director bij includi, samen.
Een compilatie van cultuur
De nieuwe openbare ruimten van het Kultur Ensemble zijn gesitueerd op de begane grond en op de eerste verdieping van het gebouw. Op de begane grond bevindt zich een informeel, gastvrij café, maar ook een multifunctionele seminar ruimte, waardoor het onderwijs een zichtbare rol krijgt in de publieke ruimte. Op de eerste verdieping vinden bezoekers de bibliotheek, een makerspace, een kinderhoek en een podium voor laagdrempelige lokale culturele evenementen, zoals filmavonden, concerten, conferenties etc. Er is ook een kantoor en een 'cocoon' die ruimte biedt voor openbare, maar meer persoonlijke ontmoetingen, zoals informatieve bijeenkomsten voor mensen die geïnteresseerd zijn in studeren in Frankrijk of Duitsland. De algemene uitstraling is warm, gastvrij en fris.
Een warme basis verwelkomt bezoekers met geel op de muren, een bruin plafond voor een extra gezellige sfeer en lokale verwijzingen voor een vriendelijk en vertrouwd gevoel, zoals bijzettafels met kleurrijke tegels, een behang in de ‘cocoon’ met onmiskenbare Palestijnse motieven, met de hand gehaakte elementen voor de barkrukken in het café en een groot tapijt in de kinderhoek dat door lokale handwerkers is gemaakt. Blauwe accenten zorgen voor een vleugje frisheid.
Boven alles toegankelijk
Hélène IJsselstijn, Interior Architect bij includi blikt terug: "Het vinden van de juiste materialen, stoelen en bekleding was een uitdaging. We hadden te maken met zeer lange levertijden en beperkte voorraden als gevolg van de pandemie. Dankzij de intensieve samenwerking met onze lokale 'bouwpartners' Saed Obaid en Topaz - die met veel zorg en aandacht de juiste interieurelementen vonden - hebben we toch een mooie, lokale identiteit aan dit project kunnen toevoegen. Hierdoor werd de toegankelijke en inclusieve sfeer werkelijkheid. Op de begane grond is de nieuwe entree uitnodigender geworden, dankzij de zichtbaarheid van bezoekers achter het raam, op werkplekken met verlichting erboven en door een variëteit aan zitjes in de hal en het cafégedeelte. Een lange gemeenschapstafel op de begane grond nodigt uit om plaats te nemen en zet de toon bij binnenkomst. Meer informaliteit en 'deïnstitutionalisering' is ook vertaald in de bewegwijzering, bijvoorbeeld door opvallende bordjes met de tekst 'Gelieve ons te storen’."
De publieke ruimtes binnen Kultur Ensemble vormen een authentieke Third Place die dankzij een inclusief interieurconcept laagdrempeliger is om te bezoeken en hopelijk door een publiek van alle leeftijden en achtergronden als een “home away from home" wordt ervaren... Een cultureel huis waar je - los van alles wat er te leren en te beleven valt - zeker met plezier zult vertoeven, alleen of met anderen.
Project credits
Cliënt: Goethe-Institut Palestinian Territories
includi: concept, workshop, design, art direction (team: Aat Vos, Hélène IJsselstijn, Eunice Ma, Jasper Poortvliet, Pepijn Vos)
Saed Obaid Architectural & Interior Design: definitief ontwerp, engineering
Topaz interiors: meubels en decoratie
Fotografie: Marco Heyda