Verticale stadsvilla met inpandige tuinen
24 juni 2021
Ontworpen van binnen naar buiten, het realiseren van een levensloopbestendig woonwerkhuis op een kavel in de Buiksloterham voor een architectenstel. De randvoorwaarden: duurzaam, maximale bebouwing van de kavel, parkeren op eigen terrein en welstandsvrij. Het programma: een duurzame woning met werkruimte en schildersatelier, zo veel mogelijk licht, lucht en tuinen en een deel om te verhuren.
Een verticale stadsvilla als personal playground, met een achterhuis voor de verhuur en een voorhuis voor onszelf. We spelen met licht en ruimte: van een 5 meter hoge open keuken met glazen balkondeuren, tot een besloten vide om je terug te trekken zonder het zicht op de omgeving te verliezen. Omdat het kavel volledig bebouwd moest worden, halen we het groen in huis met twee inpandige tuinen.
Als interieurarchitect, architect en kunstenaar hebben we het project vanuit alle kanten bekeken. Het gebruik stond voorop: het huis is van binnen naar buiten ontworpen, met een eigen meubellijn. Kunst en natuur zijn wezenlijk. Op de begane grond komen die twee samen in een inpandige Japanse tuin, met daaromheen onze ateliers. De ommuurde daktuin haalt landschapsarchitectuur in huis.
Interieur, exterieur en tuinen zijn integraal ontworpen. Grote openslaande ramen en subtiel opengewerkte vlakken in de bakstenen gevel laten het huis ademen. Als de zon op zijn warmst is, kan koele lucht uit de binnentuin door opengewerkt metselwerk het huis in stromen, zoals bij ventes in zuidelijke landen. Op het balkon houdt een groot wit buitengordijn de warmte tegen.
Goed geïsoleerd woonwerkhuis met een groenblauw dak, zonnepanelen, stadswarmte, wtw douches en natuurlijke ventilatie. De patio functioneert als groene long, op het balkon staat een druif en op het dak twee waardbomen. Daar is ook een waterberging. Op de begane grond groeit een vijgenboom in de geveltuin over de hele lengte van het huis. Een lift maakt het levensloopbestendig en dus nog duurzamer.
De wens was een duurzaam, levensloopbestendig huis, met veel behoefte aan licht en leven aan het groen. Naast het trappenhuis is er een lift, die je naar elke verdieping brengt, tot de daktuin aan toe. Die voorziet in de wens van een tuin op een plek waar het bestemmingsplan daar niet in voorzag. Twee waardbomen, veel planten, een vijver en waterberging maken het dak tot een verstild privéparkje.
Het was al het plan vanaf de eerste schets voor het huis: geen dakterras, maar een echte daktuin. De constructie is gemaakt om bomen te kunnen dragen, met genoeg plek voor hun wortels en daaronder een waterberging. Dat past in de klimaatbestendige stad, waarin groen onmisbaar is om zowel de hitte als het overtollige water weg te werken.