Producten
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
ProducttagsAANUIT

Generaal Maczek Memorial

30 juni 2020
Het Generaal Maczek Memorial heeft als doel om de geschiedenis van de Poolse strijdkrachten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Dit gebeurt aan de hand van het verhaal van generaal Maczek die samen met zijn militairen begraven ligt op het Poolse Militair Ereveld te Breda. Het verhaal gaat over de bevrijding en de strijd die daar voor nodig was. Hoe maak je dit voelbaar en leesbaar in een nieuw gebouw en een expositie, waarbij het paviljoen, de expositie en het bestaande ereveld samen één verhaal vertellen. Oomen Architecten en Kinkorn kregen de opdracht om het Memorial integraal te ontwerpen.

Een verhaal met twee kantenHet concept van het ontwerp is gebaseerd op een tegenstelling tussen twee aspecten van de oorlog. Enerzijds het eren van de gesneuvelde helden en het vieren van de bevrijding, anderzijds de geleverde strijd en de veroorzaakte verwoestingen. De keuze van de situering van het paviljoen op het terrein vindt zijn oorsprong in deze tegenstelling. Het paviljoen ligt centraal en vormt de overgang tussen twee werelden. Het voorterrein staat symbool voor het eren van de militairen en het vieren van de bevrijding. Het achterterrein staat symbool voor de oorlog en zijn verwoestingen. 

Alle ontwerpkeuzes hebben het doel de bezoeker mee te nemen als in de scenes van een film. Een vertelwijze gebaseerd op getuigenissen uit de geschiedenis van de Poolse bevrijders. Breda heeft vandaag de dag een grote Poolse gemeenschap waarin veel familiale banden bestaan met militairen die begraven liggen op het ereveld. Het Memorial heeft als doel een educatieve verbinding te leggen. De boodschappen uit het verleden dienen als brug naar het heden.

ExpositieHet architectonisch concept van het paviljoen is gebaseerd op een routing waarbij buiten en binnen als vanzelfsprekend in elkaar overlopen. Een belangrijke inspiratiebron voor dit concept was het Barcelona Paviljoen van Mies van der Rohe. Een betonnen wand die integraal deel uitmaakt van het paviljoen en de bezoeker naar binnen leidt, toont een afbeelding van de bevrijding van Breda. Vanuit de tentoonstellingsruimte is er zicht op het voor- en het achterterrein en wordt de sterke tegenstelling zichtbaar. Het geordende voorterrein met het ereveld en een wanorde met tentoongestelde objecten op het achterterrein. Het paviljoen is de overgang tussen deze twee werelden. Binnen maar ook buiten zijn delen van de vloer open gezaagd en gevuld met inktzwarte lavabrokken. Dit staat symbolisch voor zwartgeblakerde grond. In deze gaten worden objecten tentoongesteld die gebruikt zijn in de tweede wereldoorlog en direct te maken hebben met de geëxposeerde verhalen. Extra informatie wordt gegeven door middel van interactieve media. Het paviljoen herbergt tevens een kenniscentrum en een presentatieruimte.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Oomen Architecten BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Oomen Architecten BV

Oomen Architecten BV
Oomen Architecten BV
Oomen Architecten BV
Oomen Architecten BV
Oomen Architecten BV
Toon alles
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan