Producten
Bioscoop Pathé | Arnhem
Bioscoop Pathé | Arnhem
Bioscoop Pathé | Arnhem
Bioscoop Pathé | Arnhem
Bioscoop Pathé | Arnhem
Bioscoop Pathé | Arnhem
ProducttagsAANUIT

Bioscoop Pathé | Arnhem

15 april 2020
In Arnhem is een nieuwe megabioscoop verrezen tussen het historisch centrum en het fonkelnieuwe Centraal Station. Volgens architect Stefan Prins van Powerhouse Company was de schaalgrootte van het project de grootste uitdaging. “Maar door de ronde vormen en het kleurverloop van de bakstenen gevel past het gebouw goed in de omringende stad”, vertelt hij.

Fors bouwwerk voegt zich naar de stad
Het ontwerp van de bioscoop is onderdeel van het masterplan van UNStudio, waarbij Daan van der Vlist, architect EUP Design de karakteristieke vorm en volume van het gebouw bedacht. De nieuwe bioscoop past perfect in de omgeving en vormt zowel letterlijk als figuurlijk de verbindende schakel tussen het historisch centrum en het moderne station. Vanwege de in het oog springende locatie van de bioscoop hebben de ontwikkelaar en de gemeente besloten een architect aan te trekken specifiek voor de gevel. Powerhouse Company tekende voor dit ontwerp.

Volgens Prins heeft zijn bureau deze pitch gewonnen vanwege de aandacht voor de uitwerking en de locatie: “De bioscoop is een fors gebouw, zeker op die plek. We hebben gezocht naar manieren om met die schaal om te gaan, zodat het bouwwerk zich goed voegt naar de stad.”

Ronde vormen
“Het gebouw heeft veel ronde vormen in plaats van hoeken, waardoor het zachter oogt”, legt Prins uit. “Aluminium banden breken het volume en geven het een bepaalde lichtheid. Door een verloop in de structuur en kleur van het bakstenen metselwerk, van ruw en donker aan de onderkant tot verfijnd en licht aan de top, lijkt het gebouw daarnaast slanker dan het daadwerkelijk is.”

Kleuren van de binnenstad
Het kleurverloop op de gevel, van donkerrood naar lichtbruin, refereert aan de baksteentinten in het historisch centrum. Aan de selectie van de kleuren is dan ook een studie én een intensieve zoektocht voorafgegaan. Prins: “Op een gegeven moment gingen we wekelijks naar de showroom of de fabriek van Wienerberger om series bakstenen te bekijken. Hiervan maakten we mock-ups, een soort testpanelen, om precies tot de juiste kleurschakeringen te komen.” Uiteindelijk is er gekozen voor de Citrien, Jade en Rutiel WS WF en Akelei HV WF

Naadloze overgang
De verwerking van de bakstenen was door de ronde hoeken, speciale details en aluminium stroken in het metselwerk een uitdaging op zich. Prins: “De bakstenen zijn bijvoorbeeld op een unieke manier gecombineerd met aluminium. Soms lopen de aluminium banden helemaal rondom het gebouw, maar soms gaan ze ook over in glas of baksteen. Voor een mooie overgang tussen de materialen heeft het aluminium een verlopend perforatiepatroon, naar het verband van het metselwerk.” Zo lopen de bakstenen en het aluminium naadloos in elkaar over.

Locatie

Neem contact op met wienerberger

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van wienerberger

wienerberger
Toon alles
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan