Producten
Click & Play - Vogelnestschommel
Copyright: © Maarten Stolp
Click & Play - Grondpot met staander
Copyright: © Maarten Stolp
Click & Play - Glijbaan en duikelrek
Copyright: © Maarten Stolp
Click & Play - Vogelnestschommel
Copyright: © Maarten Stolp
Click & Play - Wipwap
Copyright: © Maarten Stolp
Click & Play - Vogelnestschommel
Copyright: © Maarten Stolp
ProducttagsAANUIT

Interview – Afwisselend spel dankzij Click & Play

27 maart 2019
Recent onderzoek in opdracht van Jantje Beton wijst uit dat kinderen in vergelijking met hun ouders en grootoudes veel minder buiten spelen. Een van de redenen die kinderen geven is dat speelplekken te saai zouden zijn. Door regelmatig de speeltoestellen te vervangen door nieuwe zou dit te ondervanagen zijn, maar hoe doe je dat als speeltoestellen doorgaans voor minstens 15 worden aangeschaft en geplaatst?

Dit interview stond eerder in Straatbeeld van juni 2018. Download het artikel ook als opgemaakte pdf (lage resolutie, 724 kB).

“Wij ervaren dat kinderen na ongeveer twee jaar uitgekeken zijn op een speelplek”, vertelt Rogier Schmitz van de gemeente Lingewaard. Net als Anton Lips van de gemeente Breda en Johan Molenkamp en Richard van Zonneveld van de gemeente Den Haag probeert hij dat gegeven het hoofd te bieden met Click & Play. Een systeem waarbij speeltoestellen gemakkelijk verwisseld kunnen worden met behulp van grondpotten waarin de toestellen worden bevestigd. Dit systeem biedt veel voordelen voor de gemeenten. In een rondetafelgesprek delen Schmitz, Molenkamp, Lips en Van Zonneveld hun ervaringen met Alwin Lindeboom van IJslander. IJslander is een van de initiatiefnemers achter Click & Play.

Breda, Den Haag en Lingewaard zijn drie totaal verschillende gemeenten. In Den Haag zijn Johan Molenkamp en Richard van Zonneveld verantwoordelijk voor het beheer van speelplekken in Leidschenveen-Ypenburg, een van de acht stadsdelen in Den Haag. Het stadsdeel heeft 160 speellocaties. Toestellen worden gemiddeld om de tien jaar vervangen. Anton Lips draagt binnen de gemeente Breda zorg voor een veel groter areaal. Breda heeft zo’n 450 speelplekken met 2500 toestellen. “Vervanging gebeurt bij ons op basis van inspectierapporten”, vertelt hij. Rogier Schmitz heeft, samen met Theo Rutten, in de gemeente Lingewaard 180 speelplekken met 800 speeltoestellen onder zijn hoede, variërend in grootte.

Alle drie de gemeenten hebben sinds enige tijd twee, en in het geval van Lingewaard vier, speelplekken ingericht volgens het Click & Play-concept. En hoewel er tot nu toe nog geen wisseling in de speeltoestellen heeft plaatsgevonden, zijn de beheerders allemaal positief over het systeem. Tegelijkertijd hebben ze nog wel een paar kritische kanttekeningen, voer voor Alwin Lindeboom en andere Click & Play-leveranciers om mee aan de slag te gaan.

Keuze
Click & Play is een initiatief van een aantal fabrikanten, waaronder ook Nijha. Dat bedrijf herkent zich in de ambitie om flexibele speel- en sportoplossingen aan te bieden in de markt. Door mee te groeien met de behoeften van een wijk blijft iedereen uitgedaagd om te bewegen. Dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait en waar zowel IJslander als Nijha zich graag voor inzet. IJslander heeft momenteel zestien speelplekken ingericht volgens dit principe en 36 Click & Play-toestellen op de markt gebracht. Alwin Lindeboom: “Een aantal bedrijven is er vanaf het begin bij betrokken. Nu is het concept al veel verder en zijn we met een aantal bedrijven in gesprek, in de hoop dat ook zij producten gaan maken die bij Click & Play passen.” Het is wenselijk dat er een uitbreiding in het aanbod komt, zodat de keuze groter wordt, ook qua materialen en leveranciers. Molenkamp: “Hier in Den Haag worstel ik nog wel met de vraag hoe we omgaan met verschillende uitstralingen van toestellen. De toestellen van IJslander passen niet op elke plek. We zien er ook graag meer voor natuurlijk spelen.” Anton Lips sluit zich daarbij aan. “Het is een beetje het kip-eiverhaal. Hoe meer gemeenten aansluiten, hoe meer leveranciers in actie komen om aan te sluiten. En andersom. Ik vind dat gemeenten veel meer moeten gaan geloven in dit verhaal, zodat de vraag naar Click & Playtoestellen groter wordt.”

Rogier Schmitz heeft ervoor gezorgd dat hij voor de vier plekken voldoende toestellen heeft die kunnen rouleren. Maar ook hij vindt het jammer dat niet meer leveranciers Click & Play-toestellen maken of leveren. “De toestellen die we nu hebben staan zijn van rvs en hebben een strakke uitstraling. Dit werkt voor veel speelplekken heel goed, maar mijn ervaring is dat kinderen ook kleuren meenemen in hun fantasiespel. We kijken uit naar die uitbreiding van het aanbod, zodat men meer te kiezen heeft.” Alwin Lindeboom benadrukt dat de rvs-speeltoestellen van IJslander indien gewenst ook in kleuren verkrijgbaar zijn. Molenkamp: “Er zijn weliswaar momenteel enkele leveranciers, maar als gemeente hebben wij een raamovereenkomst gesloten met een paar bedrijven die niet allemaal Click & Play voeren. Dat maakt de keuze nog eens wat kleiner. En dat geldt ongetwijfeld voor meer gemeenten.” Alwin Lindeboom: “Gelukkig gaat de ontwikkeling van de Click & Play-toestellen binnen het bestaande platform gewoon door. Maar we staan ook zeker open om andere leveranciers bij het platform te laten aanhaken. Graag zelfs, hoe meer keuze, hoe beter het voor de gemeenten wordt. En hierdoor kunnen weer meer gemeenten aanhaken, waardoor onderling rouleren ook een betere optie wordt.”

Participatie
Anton Lips: “Door te rouleren met speeltoestellen kunnen we meegroeien met de wijk. We hebben inmiddels al wel verzoeken tot aanpassing van de speelplek gehad, maar daar vinden we het nu nog iets te vroeg voor.” Lips ziet veel voordelen in het makkelijk kunnen aanpassen van de speelplek. “De communicatie met bewoners wordt er makkelijker van. Doordat we ze kunnen vertellen dat een speeltoestel ook makkelijk vervangen kan worden, gaan bewoners makkelijker mee in een beslissing van de gemeente.”

Rogier Schmitz heeft de meeste speelplekken met Click & Play ingericht. “Na de zomer van 2016 zijn we gestart, dat is inderdaad te vroeg om nu al toestellen te wisselen. We denken na ongeveer twee jaar te gaan rouleren.” Omdat in Lingewaard vier speelplekken op deze manier zijn ingericht, kan Schmitz de toestellen onderling rouleren. “Bij de inrichting van de speelplekken hebben we daar al rekening mee gehouden, de toestellen zijn gericht op verschillende doelgroepen.” De aanleiding om met Click & Play te beginnen werd eigenlijk ingegeven door de gevolgen van de crisis enkele jaren geleden. “Door de recessie was er minder verjonging in de wijken. Kleine speelplekken die ingericht waren voor de allerkleinsten voldeden niet meer. Dat zou een reden kunnen zijn om de plekken dan maar weg te halen, maar dat stuitte op weerstand. Nu hebben we de speelplekken met Click & Play-toestellen interessanter gemaakt voor oudere kinderen. Maar omdat de recessie voorbij is, komt er weer beweging in de wijk en zien we weer meer jonge kinderen.” De kans is dan ook groot dat Schmitz over een jaar besluit om de speeltoestellen te wisselen.

Johan Molenkamp: “Ik heb in 2016 kennisgemaakt met Click & Play. Ik houd wel van nieuwe dingen proberen.” Bij het inrichten van speelplekken houden Molenkamp en Van Zonneveld rekening met de demografische kalender in het stadsdeel. “Maar speelplekken moeten ook complementair zijn aan elkaar, het kan niet zo zijn dat in de hele wijk dezelfde soort speelplekken liggen. Het zou fijn zijn als binnen Den Haag meerdere stadsdelen Click & Play toepassen. Hierna zou het makkelijker moeten zijn om toestellen onderling uit te wisselen.”

Circulair
Click & Play is voor gemeenten ook een manier om invulling te geven aan duurzame en circulaire ambities. Zo is het mogelijk om spelen als dienst af te nemen. De gemeente koopt dan geen speeltoestellen meer in, maar betaalt een gebruikersvergoeding. Of de gemeenten hier al aan toe zijn is nog maar de vraag. Lips: “Beheerders zijn volgens mij van nature wat behoudend. Die willen graag alles voor zichzelf, zodat ze overzicht hebben.” Schmitz is het hier niet helemaal mee eens. “Ik denk dat vooral bij bestuurders het idee leeft dat leasen uiteindelijk duurder is dan kopen. En als je voldoende plekken hebt met Click & Play, dan kun je zelf de uitwisseling doen. Ik zie gevoelsmatig meer in een samenwerking met andere gemeenten, waarmee we onderling toestellen kunnen ruilen.”

Investering
In vergelijking met andere speelplekken zit de investering voor Click & Play-plekken vooral in de ondergrond. Omdat de gemeente wil variëren met speeltoestellen, moet rekening gehouden worden met meerdere valhoogten. De ondergrond moet de hoogste valhoogte aankunnen en de daarbij behorende valdemping. Lips: “De ondergrond is een dure post, maar draagt niet echt bij aan het speelplezier. Dat is wel jammer.”

Lindeboom: “Ik ben blij dat Anton in Breda bij een van de speelplekken zand als ondergrond heeft. Dat heeft altijd voldoende valdemping, is gemakkelijk aan te vullen en nu kunnen we goed zien hoe de grondpotten zich gedragen bij dit materiaal.” Schmitz kiest als het even kan voor gras. “Zeker bij de toestellen die op één grondpot worden bevestigd. Voor de vier- en vijfpunts toestellen moet je voor een zwaardere ondergrond kiezen. Dat betekent dat je wat minder budget hebt voor de toestellen. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Voordeel is wel, dat je bij nieuwe toestellen niet meer aan de ondergrond hoeft te zitten. Dit bespaart uiteindelijk geld. Gelukkig krijg ik elk jaar weer een nieuw budget. En kunnen we blijven streven naar uitdagende speelplekken voor kinderen.”

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met IJslander B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van IJslander B.V.

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan