Vloer: noraplan unita
Copyright: nora flooring systems B.V.
Vloer: norament 926 arago
Copyright: nora flooring systems B.V.
Vloer: noraplan unita
Copyright: nora flooring systems B.V.
Vloer: norament 926 arago
Copyright: nora flooring systems B.V.
Vloer: noraplan unita
Copyright: nora flooring systems B.V.
Vloer: norament 926 arago
Copyright: nora flooring systems B.V.
Vloer: noraplan unita
Copyright: nora flooring systems B.V.
Vloer: norament 926 arago
Copyright: nora flooring systems B.V.

VMBO C.T. Stork College, Hengelo

4 januari 2019
VMBO C.T. STORK COLLEGE, HENGELO

‘T wee scholen,  één uitstraling’
Gezamenlijke nieuwbouw voor twee verschillende vmbo-scholen,  maar met de uitstraling van één school. Dat was de wens van twee schoolbesturen in Hengelo. Resultaat is een gebouw met letterlijk twee kanten: stoer industrieel en zacht golvend. Een impressie van het nieuwe C.T. Stork College in Hengelo. “Het gebouw is vrijwel geheel voorzien van  duurzame rubber vloerbedekkingen van  nora, in twee varianten”

Voor de nieuwbouw van de vmbo-scholen De Spindel en Het Gilde liet architect Erik de Jong zich inspireren door de locatie van het gebouw op de grens van stad en platteland. Aan de landschapskant heeft het pand een golvende vorm, aan de stadse kant oogt het pand strak en industrieel.  “Ons uitgangspunt was het karakter van Hengelo als  industrie- en techniekstad”, vertelt hij. “Dat keert terug in materiaal- en kleurgebruik,  zoals signaalgeel, roestbruin, oxidantrood  en het opvallende resedagroen.  Kleuren die je ook ziet in fabrieken van machinefabriek Stork.”

MINDER PRIKKELS

Henny Heerts, teamleider Techniek De Spindel, is om nog een andere reden blij met de locatie aan de rand van de stad. Vergeleken met de oude gebouwen in hartje Hengelo is deze plek veel minder onrustig. “Onze leerlingen hebben behoefte aan rust en ruimte. Hier zijn veel minder prikkels. Het gebouw heeft veel ramen, maar in de theorielokalen beginnen die vaak hoog boven de vloer. Daardoor worden leerlingen niet afgeleid,  maar zien ze wel lucht en boomtoppen.” Onderbouw en bovenbouw hebben een eigen entree en kantine. De ingangen zijn bewust niet ingedeeld in een Spindel- en Gilde-ingang. Heerts: “Wil je deze nieuwe huisvesting voor twee scholen een kans geven, dan moet je niet twee eilanden maken. We beginnen hier opnieuw, bijvoorbeeld ook met nieuwe begintijden en nieuwe regels voor te laat komen. Er is geen ‘wij’ en ‘zij’, we stralen uit dat we één school zijn.”

VIJF DOMEINEN

Het gebouw kent vijf domeinen: Economie & Ondernemen, BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) en PIE (Produceren, Installeren en Energie), Zorg & Welzijn, Onderbouw, TGL (Theoretische Gemengde Leerweg). Elk domein bestaat uit een aantal lokalen dat uitkomt op een ‘leerplein’. Hier kunnen leerlingen in groepjes aan een opdracht werken of individueel een op maat gemaakte taak uitvoeren. Elk domein heeft zijn eigen karakter, te zien aan kleur, vloer en muurtekeningen.
Architect De Jong heeft veel aandacht besteed aan de routing tussen de domeinen. “Leerlingen en docenten lopen meer van plein naar plein dan door gangen. Via schuinlopende bruggen kun je in het gebouw ook geleidelijk naar boven, zonder dat je het gevoel hebt naar een hogere verdieping te gaan. En je hebt altijd keus voor een alternatieve route.” De theorielokalen beschikken over een modern touchscreen,  leerlingen werken niet op eigen devices. Heerts:  “Er zijn laptops als het nodig is, maar deze leerlingen leren meer vanuit de praktijk. Zien, doen en geloven, dat is onze filosofie. Door een tekst scrollen werkt voor deze leerlingen niet. Daarom hebben we geïnvesteerd in goed geoutilleerde praktijklokalen. Met hier en daar een vaste pc voor bijvoorbeeld tekenprogramma’s.”

TRIBUNE

Alle domeinen komen uit op het hart van de school: een grote eikenhouten trap die ook dienstdoet als publiekstribune. Door het glazen dak hoog boven het atrium valt het daglicht naar binnen. Voor de tribune ligt een vlakke theatervloer, waarop de eerste voorstellingen en presentaties al hebben plaatsgevonden. “Zo’n idee staat niet in het programma van eisen, maar ontstaat geleidelijk”, vertelt De Jong. “Vooraf hebben we heel veel besprekingen gehad met docenten. Door die participatie is iedereen tot eigenaar gemaakt van het gebouw en zijn domein. Dat werkt heel goed.”

RUBBER VLOERBEDEKKING

De opdrachtgever wilde een duurzame school. Dat wil zeggen energiezuinig en met milieuvriendelijke en sterke materialen. Op het dak liggen zonnepanelen, lichtsensoren in de lokalen reageren op beweging en een warmtewisselsysteem zorgt voor koelte in de zomer en warmte in de winter. Het gebouw is vrijwel geheel voorzien van duurzame rubber vloerbedekkingen van nora, in twee varianten. In het grootste gedeelte van de school is de noraplan unita toegepast. Het sterke norament – bestand tegen een stootje – is gekozen voor de binas- en technieklokalen. “Onze vloerbedekkingen hebben weinig onderhoud nodig, behalve schoonmaak”, licht Dennis Hulleman van nora toe. “De slijtvaste vloer is een goede keus als je een sterke vloer wilt tegen lage onderhoudskosten. De vloer hoeft niet in de was gezet te worden, is gemaakt van natuurlijke materialen en – over een prikkelarme omgeving gesproken – werkt ook mee aan geluidsreductie.”

CARAVANS

Diverse elementen in het interieur wijzen naar het industriële karakter van Hengelo. Zoals een aantal ‘caravans’, een knipoog naar de schafttenten van weleer en geïnspireerd op de moderne trend van foodtrucks. In de school fungeren ze als uitgifte- en informatiepunt voor leerlingen. De eerste tweehonderd leerlingen zijn hun lessen begonnen in de nieuwbouw, in het nieuwe schooljaar volgt de rest. Heerts is er – op de gebruikelijke kinderziektes na – nu al blij mee: “Het resultaat mag er zijn. Na een heel lang voortraject staat er eindelijk een prachtige school voor al het vmbo in Hengelo.”

PROJECTINFORMATIE

Project Nieuwbouw voor vmbo De Spindel en het Gilde College + een sportzaal
Opdrachtgever Gemeente Hengelo, Scholengroep Carmel Hengelo en OSG Het Gilde
Architect Erik de Jong, Morfis Architecture in coproductie met De Jong Gortemaker Algra Architecten
Aannemer: Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw
Adviseur: ICSadviseurs
Vloer: nora flooring systems B.V.
Bvo: 11.600 m2
Ingebruikname: 1 januari 2018 (deels)

Bron: Schooldomein april 2018













Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met nora® by Interface

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan