VMBO C.T. Stork College, Hengelo
4 januari 2019
VMBO C.T. STORK COLLEGE, HENGELO
‘T wee scholen, één uitstraling’
Gezamenlijke nieuwbouw voor twee verschillende vmbo-scholen, maar met de uitstraling van één school. Dat was de wens van twee schoolbesturen in Hengelo. Resultaat is een gebouw met letterlijk twee kanten: stoer industrieel en zacht golvend. Een impressie van het nieuwe C.T. Stork College in Hengelo. “Het gebouw is vrijwel geheel voorzien van duurzame rubber vloerbedekkingen van nora, in twee varianten”
Voor de nieuwbouw van de vmbo-scholen De Spindel en Het Gilde liet architect Erik de Jong zich inspireren door de locatie van het gebouw op de grens van stad en platteland. Aan de landschapskant heeft het pand een golvende vorm, aan de stadse kant oogt het pand strak en industrieel. “Ons uitgangspunt was het karakter van Hengelo als industrie- en techniekstad”, vertelt hij. “Dat keert terug in materiaal- en kleurgebruik, zoals signaalgeel, roestbruin, oxidantrood en het opvallende resedagroen. Kleuren die je ook ziet in fabrieken van machinefabriek Stork.”
MINDER PRIKKELS
Henny Heerts, teamleider Techniek De Spindel, is om nog een andere reden blij met de locatie aan de rand van de stad. Vergeleken met de oude gebouwen in hartje Hengelo is deze plek veel minder onrustig. “Onze leerlingen hebben behoefte aan rust en ruimte. Hier zijn veel minder prikkels. Het gebouw heeft veel ramen, maar in de theorielokalen beginnen die vaak hoog boven de vloer. Daardoor worden leerlingen niet afgeleid, maar zien ze wel lucht en boomtoppen.” Onderbouw en bovenbouw hebben een eigen entree en kantine. De ingangen zijn bewust niet ingedeeld in een Spindel- en Gilde-ingang. Heerts: “Wil je deze nieuwe huisvesting voor twee scholen een kans geven, dan moet je niet twee eilanden maken. We beginnen hier opnieuw, bijvoorbeeld ook met nieuwe begintijden en nieuwe regels voor te laat komen. Er is geen ‘wij’ en ‘zij’, we stralen uit dat we één school zijn.”
VIJF DOMEINEN
Het gebouw kent vijf domeinen: Economie & Ondernemen, BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) en PIE (Produceren, Installeren en Energie), Zorg & Welzijn, Onderbouw, TGL (Theoretische Gemengde Leerweg). Elk domein bestaat uit een aantal lokalen dat uitkomt op een ‘leerplein’. Hier kunnen leerlingen in groepjes aan een opdracht werken of individueel een op maat gemaakte taak uitvoeren. Elk domein heeft zijn eigen karakter, te zien aan kleur, vloer en muurtekeningen.
Architect De Jong heeft veel aandacht besteed aan de routing tussen de domeinen. “Leerlingen en docenten lopen meer van plein naar plein dan door gangen. Via schuinlopende bruggen kun je in het gebouw ook geleidelijk naar boven, zonder dat je het gevoel hebt naar een hogere verdieping te gaan. En je hebt altijd keus voor een alternatieve route.” De theorielokalen beschikken over een modern touchscreen, leerlingen werken niet op eigen devices. Heerts: “Er zijn laptops als het nodig is, maar deze leerlingen leren meer vanuit de praktijk. Zien, doen en geloven, dat is onze filosofie. Door een tekst scrollen werkt voor deze leerlingen niet. Daarom hebben we geïnvesteerd in goed geoutilleerde praktijklokalen. Met hier en daar een vaste pc voor bijvoorbeeld tekenprogramma’s.”
TRIBUNE
Alle domeinen komen uit op het hart van de school: een grote eikenhouten trap die ook dienstdoet als publiekstribune. Door het glazen dak hoog boven het atrium valt het daglicht naar binnen. Voor de tribune ligt een vlakke theatervloer, waarop de eerste voorstellingen en presentaties al hebben plaatsgevonden. “Zo’n idee staat niet in het programma van eisen, maar ontstaat geleidelijk”, vertelt De Jong. “Vooraf hebben we heel veel besprekingen gehad met docenten. Door die participatie is iedereen tot eigenaar gemaakt van het gebouw en zijn domein. Dat werkt heel goed.”
RUBBER VLOERBEDEKKING
De opdrachtgever wilde een duurzame school. Dat wil zeggen energiezuinig en met milieuvriendelijke en sterke materialen. Op het dak liggen zonnepanelen, lichtsensoren in de lokalen reageren op beweging en een warmtewisselsysteem zorgt voor koelte in de zomer en warmte in de winter. Het gebouw is vrijwel geheel voorzien van duurzame rubber vloerbedekkingen van nora, in twee varianten. In het grootste gedeelte van de school is de noraplan unita toegepast. Het sterke norament – bestand tegen een stootje – is gekozen voor de binas- en technieklokalen. “Onze vloerbedekkingen hebben weinig onderhoud nodig, behalve schoonmaak”, licht Dennis Hulleman van nora toe. “De slijtvaste vloer is een goede keus als je een sterke vloer wilt tegen lage onderhoudskosten. De vloer hoeft niet in de was gezet te worden, is gemaakt van natuurlijke materialen en – over een prikkelarme omgeving gesproken – werkt ook mee aan geluidsreductie.”
CARAVANS
Diverse elementen in het interieur wijzen naar het industriële karakter van Hengelo. Zoals een aantal ‘caravans’, een knipoog naar de schafttenten van weleer en geïnspireerd op de moderne trend van foodtrucks. In de school fungeren ze als uitgifte- en informatiepunt voor leerlingen. De eerste tweehonderd leerlingen zijn hun lessen begonnen in de nieuwbouw, in het nieuwe schooljaar volgt de rest. Heerts is er – op de gebruikelijke kinderziektes na – nu al blij mee: “Het resultaat mag er zijn. Na een heel lang voortraject staat er eindelijk een prachtige school voor al het vmbo in Hengelo.”
PROJECTINFORMATIE
Project Nieuwbouw voor vmbo De Spindel en het Gilde College + een sportzaal
Opdrachtgever Gemeente Hengelo, Scholengroep Carmel Hengelo en OSG Het Gilde
Architect Erik de Jong, Morfis Architecture in coproductie met De Jong Gortemaker Algra Architecten
Aannemer: Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw
Adviseur: ICSadviseurs
Vloer: nora flooring systems B.V.
Bvo: 11.600 m2
Ingebruikname: 1 januari 2018 (deels)
Bron: Schooldomein april 2018