Philips HTC-36
26 juni 2018
Op de High Tech Campus in Eindhoven transformeerde OTH architecten een voormalig natuurkundig laboratorium (HTC-36) van Philips uit begin jaren zestig van de vorige eeuw tot een informele en creatieve werkomgeving voor de Business Groups Healthcare Informatics (HI) en Health Suite Digital Platforms (HSDP). Het kantoor is volledig ingericht op de Agile manier van werken, waarbij flexibele, multidisciplinaire projectteams in korte cycli resultaten boeken. De werkomgeving is hiervoor onderverdeeld in drie zones: fun, team work en co-creation. De indeling moedigt werknemers en bezoekers aan om verantwoordelijkheid te nemen en het beste uit zichzelf te halen.
Het voormalige laboratoriumgebouw is voor de nieuwe functie intern volledig gestript. Centraal in het gebouw bevond zich over drie verdiepingen een zogenaamde ‘dode’ kamer, een ruimte rondom voorzien van schuimrubberen punten om geluid volledig te absorberen. In de nieuwe situatie is de dode kamer opengebroken en omgevormd tot een ruimtelijk atrium, dat daglicht diep in het gebouw brengt. Onder de schuimrubberen punten kwamen metselwerk muren tevoorschijn, die het atrium een bijzondere uitstraling geven. Nieuwe, stalen trappen verbinden de omliggende verdiepingen. Even verderop zorgt een tweede, kleiner atrium voor nog meer visuele verbinding tussen de verdiepingen. Rondom het gebouw zijn verschillende betonnen kelderlichten verwijderd en is het maaiveld omlaag getrokken. Dankzij de atria en het verlaagde maaiveld, komt er in de nieuwe situatie voldoende daglicht in het souterrain om het als werkomgeving te gebruiken.
In het hart van het gebouw, nabij de atria, ligt de fun omgeving. Hier kunnen medewerkers en bezoekers even ontsnappen aan het kantoorleven. Er is ruimte om zowel collectief als individueel te ontspannen, dankzij spelelementen en informeel meubilair. Rond de fun area, waar ook voorzieningen als pantry en koffiecorner zijn gesitueerd, ligt de team work zone. Aan de buitengevel bestaat deze uit zogenaamde studio’s, creatieve ruimten waar teams van acht tot tien personen werken. Op de begane grond is hier een bestaande visgraat parketvloer hergebruikt. Antracietkleurige kasten met open vakken zorgen ervoor dat teams hun werkruimte kunnen personaliseren, om de team identiteit uit te dragen en de saamhorigheid te versterken. Meer gesloten ruimten, waarin een variatie aan werkplekken is gemaakt, vormen de overgang tussen de studio’s en de fun area. In dit gebied liggen overlegplekken, scrumplekken, belplekken en concentratiewerkplekken. Nabij de entree van het gebouw is de co-creation omgeving gesitueerd. Dit gebied bestaat uit een mix van open en gesloten ruimten voor formeel en informeel overleg. De layout is volledig flexibel dankzij multifunctioneel meubilair en verplaatsbare wanden.
Het industriële karakter van gebouw HTC-36 is na de herindeling behouden en zelfs versterkt. Installaties zijn in het zicht gelaten, om de hoogte van de verdiepingen te maximaliseren. Een nieuwe, witte gietvloer en antraciet geschilderd bouwkundig plafond, maken de verdieping tot een eenheid. Het weer zichtbaar gemaakte metselwerk en het bestaande visgraat parket zorgen voor een natuurlijk accent in de basis van beton, staal en glas. Bijzondere plekken kregen nadruk door deze in blauw- of groentinten uit te werken.