Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Glazen Boerderij

29 november 2013
Glazen Boerderij: puzzel van 1.000 verschillende stukjes

Een sterk staaltje detaillering
De Glazen Boerderij op de Markt in Schijndel is een spraakmakend ontwerp van Winy Maas van MVRDV. De buitenschil van ‘de boerderij’ is opgebouwd uit een glasconstructie op maat. Hierop zijn zo’n 1.000 uniek geprinte ruiten gemonteerd, die samen een oppervlak van 1.700 m2 beslaan.
Glazen schil was een uitdaging
Voor Brakel Atmos, betekende dit een enorme uitdaging. Brakel Atmos engineerde de glasconstructie en monteerde de glazen buitenschil, inclusief panelen, deuren en glazen schoorstenen. Met het oog op waterdichtheid, energiezuinigheid en transparantie werd gekozen voor structurele beglazing met uitstekende isolerende eigenschappen. AGC Mirodam (B) bracht met een moderne emailtechniek op de ruiten de prints aan die samen het beeld van de traditionele boerderij oproepen. Daarnaast realiseerde Brakel Atmos de brandwerende panelen, structureel verlijmde glazen deuren, gevel- en dakroosters en uitzetramen. Alle niet-glazen delen zijn voorzien van stroken glas. Zelfs de schoorsteen is van glas.

Zorgvuldige afstemming
Elk detail was cruciaal. Over de detaillering werd al in het voortraject intensief overlegd door het bouwteam, dat bestond uit opdrachtgever Van de Brand Vastgoed & Projectontwikkeling, Bouwbedrijf Remmers B.V. (samen Rembrand) en architectenbureau MVRDV. Brakel Atmos vervaardigde mock-ups, op basis waarvan de prints, de dikte van de kitnaden en de gradiënten van de prints in relatie tot transparantie en doorzicht werden vastgesteld. Knooppunten moesten allemaal strak in lijn verlopen en sommige afbeeldingen zijn transparanter uitgevoerd. Daardoor kunnen bezoekers in de etalages van in de boerderij gevestigde winkels kijken.

Detaillering op maat
Glasprofielen rechtstreeks op staalconstructie
De basis van de Glazen Boerderij is een staalconstructie waarbij zowel in het dakvlak als in de gevel op de stramienmaten van het glas stalen kokers zijn aangebracht. Op de stalen kokerprofielen zijn de aluminium glasprofielen rechtstreeks aangebracht, zonder nadere uitvulling. Dat stelde hoge eisen aan de toleranties in de staalconstructie. Vooral bij de hoekprofielen van gevel en dakvlak luisterde het zeer nauw. Als die naar buiten worden geplaatst, wordt het volume groter en past de glasbekleding namelijk niet meer. Daarom mocht de tolerantie maximaal 0- 5 mm zijn. De overige vlakken van de staalconstructie mochten +/- 2 mm hebben. In zijdelingse richting was de tolerantie iets groter omdat daar ietwat met de glasprofielen ten opzichte van het staal geschoven kon worden.

Smalle kitnaden
De geringe tolerantie had ook te maken met de kitnaden van slechts 20 mm. Binnen deze kitnaden is de mechanische bevestiging gerealiseerd. Hiervoor is een terugliggende randafdichting bij de isolatieruiten toegepast, zodat de binnenruit kan worden vastgeklemd

Speciale hoekprofielen
Voor het geval er water door de kitnaad mocht komen of condens mocht optreden, zijn de glasprofielen afwaterend uitgevoerd. Ook de dwarsroedes zijn afwaterend uitgevoerd. Voor de hoekprofielen van de gevel en de kepers van het dakvlak is een andere oplossing gevonden. De knooppunten tussen de verschillende profielen zouden namelijk veel te fors worden als ze allemaal op elkaar zouden afwateren. Brakel Atmos ontwikkelde een nieuw smal glasprofiel, dat rechtstreeks op de staalkokers is geschroefd. Het heeft een extra afdichting tussen het profiel en de binnenruit. In combinatie met de weatherseal afdichting aan de buitenkant zorgt dit ervoor dat er gegarandeerd geen water binnenkomt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Kingspan Light & Air

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan