Stadskamer
Noordpassage
Bruggebouw
Stadskamer
Zuidpassage
Stadskamer
Noordpassage
Bruggebouw
Stadskamer
Zuidpassage

Uitbreiding Winkelcentrum Hoog Catharijne Utrecht

26 juni 2017
Winkelcentrum Hoog Catharijne wordt in opdracht van Klépierre, eigenaar van het winkelcentrum, verbouwd. Deze verbouwing duurt tot circa 2019 en gebeurt in fasen. Daglichttoetreding speelt een belangrijke rol bij deze verbouwing.  

In opdracht van BAM Utiliteitsbouw is Brakel Atmos intensief betrokken bij deze omvangrijke verandering van het winkelcentrum. Brakel Atmos realiseert niet alleen de glazen daken van de Noordpassage, Zuidpassage en het Bruggebouw maar ook de glasdakconstructie en de unieke glazen gevels van de Stadskamer.  

Noordpassage
Deze winkelpassage is inmiddels in gebruik en winkelend publiek heeft ‘contact met buiten’ via  een glazen overkapping van circa  10 x 60 meter in de vorm van een lessenaardak. Het dak ziet er architectonisch bijzonder uit, onder meer vanwege de verspringende ‘halfsteens’ toegepaste beglazing. Deze beglazing bevat een speciale grijze dot-print met 60% bedrukking.   Het betreft een semi-structurele glasconstructie waarbij, in verband met de flauwe hellingshoek,  gebruik gemaakt is van een weatherseal kitnaad met  drukschijven. Brakel Atmos engineerde het complete glasdak inclusief de stalen liggers waarin verlichting en sprinkler geïntegreerd zijn.  

Zuidpassage
De Zuidpassage is inmiddels in gebruik genomen. Brakel Atmos heeft inmiddels de eerste fase van dit glasdak met een afmeting van circa  70 x 10 meter gerealiseerd. Ook dit betreft een lessenaardak op stalen spanten. Echter hier wenste de architect een slanke constructie. Brakel Atmos ontwikkelde een nieuw dwarsprofiel om deze slanke constructie mogelijk te kunnen maken. Onder de stalen liggers zijn hier trekstangen toegepast. De toegepaste beglazing heeft een bedrukking met een dekkingsgraad van 10%.

Bruggebouw
 Het Bruggebouw ligt tussen het Poortgebouw en het Radboudkwartier en vormt daarmee de verbinding tussen beide delen van Hoog Catharijne. Onlangs rondde Brakel Atmos de eerste fase van het glazen zadeldak met een afmeting van 10 x 20 meter van het Bruggebouw af. Het gaat om een semi-structureel glasdak op stalen spanten dat - net als de andere glasdaken - incidenteel beloopbaar is voor onderhoud en bewassing. Ook deze beglazing heeft een printbedrukking van 60%.  

Stadskamer
Zeer bijzondere gevel
De uiterst transparante Stadskamer van Hoog Catharijne bevindt zich boven (het water van de) Catharijnesingel. Rondvaartboten zullen in de toekomst onder dit gebouw door kunnen varen. Deze ruimte heeft/krijgt bijzondere glazen gevels waaraan veel engineering voorafging. Deze bijzondere gevel begint op 4 meter hoogte boven de entreevloer. De glasgevelconstructie is opgebouwd uit verticale glazen vinnen die gemonteerd zijn tegen stalen kokers. De glazen vinnen worden via stalen trekstangen met elkaar verbonden. Deze stangen zorgen ervoor dat de glazen vinnen goed gesitueerd blijven en niet gaan kantelen. Aan de zijkant van de gevel bevinden zich beugels waaraan de trekstangen verbonden zijn. Deze constructie zorgt ervoor dat horizontale krachten opgevangen worden. In de constructies zijn glazen ruiten met een afmeting van 4 x 2 meter geïntegreerd die structureel bevestigd zijn. Het betreft zonwerende, zowel aan de binnen- als buitenzijde gelaagde ruiten. Afmeting vinnen: 735 mm x 4000 mm. Om horizontale doorbuiging te voorkomen bevindt zich aan de onderzijde van de gevel een stalen vakwerk.     Bijzonder is dat  deze gevel in zijn geheel -  we hebben het dan over een totaalgewicht van 40.000 kg – hangt aan stalen liggers in het dak. Hier zijn dan ook uitvoerige constructieberekeningen aan vooraf gegaan.   Gezien het bovenstaande was een gedetailleerd montageplan zeker geen overbodige luxe. Zo is in verband met doorbelasting eerst het dak en daarna pas de gevel gemonteerd en is men met het oog op doorbuiging in het midden begonnen met monteren.  

Glazen dak

De atriumoverkapping van de Stadskamer is opgebouwd uit 9 zadeldaken (10,40 x 16) en heeft een totale afmeting van 93,6 x 16 meter. De beglazing van deze overkapping heeft een printbedrukking van 30%. Aan beide zijden van deze glasconstructie komen over de volledige breedte van de Stadskamer 2 lessenaardaken van 2,5 meter. Deze lessenaars zijn uitgevoerd zonder print.   Aan de noord- en de zuidzijden van de stadskamer bevinden zich 2 luifels van 16 x 8 meter.  In dit Brakel systeem zijn witte aluminium panelen geïntegreerd. De luifels fungeren als een soort droogloop boven de bruggen. De luifels bevatten een tussengoot voor afwatering van regenwater.   

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Kingspan Light & Air

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Kingspan Light & Air

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan